REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° ConstanÈ›a Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° ConstanÈ›a Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Mezinu, CNAS: Servicii şi analize medicale de prevenţie pentru toate vârstele

Mezinu, CNAS: Servicii şi analize medicale de prevenţie pentru toate vârstele

A.F. 3 iulie 2023 | 00:00 213

Åžeful serviciului RelaÅ£ii cu AsiguraÅ£ii ÅŸi Presa al CNAS, Larisa Mezinu, a anunÅ£at că toate categoriile de vârstă începând cu doi ani vor avea acces, de sâmbătă, o dată pe an, la servicii ÅŸi analize medicale de prevenÅ£ie ÅŸi investigaÅ£ii, menÅ£ionând că o parte dintre acestea vor avea o valoare peste cea de plafon.

Mezinu, CNAS: Servicii si analize medicale de preventie pentru toate varstele

"De mâine, vin importante modificări în sistemul de asigurări de sănătate. Vorbim de consolidarea ÅŸi dezvoltarea pachetelor de prevenÅ£ie care sunt musai de implementat ÅŸi de legiferat, dar ÅŸi de plătit. Astfel, de mâine, toate categoriile de vârstă de la doi ani în sus vor avea acces, o dată pe an, la servicii medicale de prevenÅ£ie, dar ÅŸi la analize medicale ÅŸi investigaÅ£ii. O parte din ele vin peste valoarea de plafon", a precizat Mezinu, la o masă rotundă organizată de AlianÅ£a PacienÅ£ilor Cronici din România (APCR), la Comisia pentru sănătate din Senat.

Ea a adăugat că persoanele de 40 de ani ÅŸi peste această vârstă se pot prezenta pentru astfel de analize medicale anuale la furnizorii de servicii medicale aflaÅ£i în relaÅ£ii contractuale cu CNAS, peste valoarea de plafon.

"Toate persoanele de 40 de ani ÅŸi peste se pot prezenta pentru astfel de analize medicale anuale la furnizorii de servicii medicale aflaÅ£i în relaÅ£ii contractuale cu Casa, peste valoarea de plafon. Deci, nu va mai exista să primească acel răspuns că nu mai avem bani, s-au terminat banii. La fel, femeile însărcinate - monitorizarea acestora se va realiza peste valoarea de plafon ÅŸi biletele de trimitere Monitor 7 pentru cele ÅŸapte boli importante vor rămâne în continuare peste valoarea de plafon, atât investigaÅ£ia - analiza de laborator, cât ÅŸi de înaltă performanţă, radiologie, medicina nucleară. În acea valoare de plafon sperăm să reuÅŸim să acordăm ÅŸi să acoperim nevoia de analiză de prevenÅ£ie pentru celelalte categorii de vârstă", a explicat repreentanta CNAS.

Mezinu a adăugat că, începând de anul viitor, CNAS îÅŸi propune să-i stimuleze financiar pe medicii care pun accent pe prevenÅ£ie.

"Suntem foarte atenÅ£i la datele pe care le vom colecta urmare a implementării acestor noi servicii medicale. Începând cu anul viitor, ne propunem să bonificăm, să stimulăm financiar medicii care pun accent pe prevenÅ£ie, care discută, informează, educă pacientul în schimbarea stilului de viaţă ÅŸi adoptarea unuia sănătos. Venim în sprijinul medicilor de familie prin introducerea acestui nou instrument - Riscograma, care să-i permită medicului să-l familiarizeze cu acest discurs motivaÅ£ional, un discurs intim cu pacientul privind traiul de zi cu zi, privind stilul de viaţă ales, pentru că ÅŸi la noi vin tot felul de solicitări, de informaÅ£ii ÅŸi reclamaÅ£ii din partea persoanelor care spuneau că ele nu ÅŸtiau că sunt obeze ÅŸi că pot dezvolta boli conexe ÅŸi e important ca medicul să-l treacă prin toate etapele ÅŸi să poarte o discuÅ£ie cu pacientul la firul ierbii, cunoscându-i situaÅ£ia familiară, mediul profesional", a spus oficialul CNAS, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468