REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Microscop robotizat de ultimă generaţie, în premieră în România, la Spitalul Judeţean Vâlcea

Microscop robotizat de ultimă generaţie, în premieră în România, la Spitalul Judeţean Vâlcea

A.F. 25 noiembrie 2022 | 00:00 302

Un microscop robotizat de ultimă generaţie, primul de acest tip din România, a intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi va fi utilizat la intervenţiile chirurgicale ce vor fi realizate în Secţia Neurochirurgie, a informat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu.

"Aparatură medicală de ultimă generaţie, utilizată doar în câteva clinici din Europa, este de astăzi funcţională, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea! Începând de astăzi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea este beneficiarul unui microscop robotizat de ultimă generaţie, care va fi utilizat la intervenţiile chirurgicale ce urmează a fi realizate în Secţia Neurochirurgie. Aparatul de înaltă performanţă este primul de acest tip din România şi printre puţinele existente în spitalele din Europa, fiind lansat pe piaţă în urmă cu doar un an", a anunţat Rădulescu, într-o declaraţie de presă, scrie Agerpres.

Preşedintele CJ Vâlcea a punctat că noul microscop va fi utilizat în intervenţiile chirurgicale pentru patologii vaste, asigurându-i chirurgului o mai bună vizibilitate a plăgii operatorii, ceea ce înseamnă o intervenţie cu o precizie mult mai mare şi cu un grad de siguranţă mai ridicat.

Două paciente cu patologie lombară vor fi primii pacienţi operaţi cu ajutorul noului microscop, iar intervenţiile chirurgicale vor avea loc joi.

Potrivit medicului specialist Cătălin Preoteasa, din cadrul Secţiei Neurochirurgie a SJU Vâlcea, cu ajutorul noului echipament pot fi operate tumori greu operabile, pot fi efectuate intervenţii pe coloana vertebrală, pe creier, precum şi privind patologia vasculară.

"Diferenţa faţă de ce era până acum este că ne putem extinde paleta operatorie, adică se pot opera tumori mai ascunse, mai profunde, mai greu abordabile, mai prost delimitate, pe care înainte le operam, dar cu rezultate mai mici şi cu recidive", a spus medicul Cătălin Preoteasa.

Noul microscop a fost achiziţionat cu finanţare de la CJ Vâlcea, în valoare de două milioane lei, la solicitarea medicilor specialişti.

"Vom continua să dotăm cu aparatură medicală spitalele din judeţ, fiindcă ne dorim ca vâlcenii să aibă parte de servicii medicale la standarde înalte. Prin achiziţionarea acestui microscop robotizat, care a costat Consiliul Judeţean două milioane de lei, am mai făcut un pas important în acest scop, fiindcă el ajută chirurgul să crească şansele de reuşită ale intervenţiei şi, implicit, şansele la viaţă ale pacientului. Îmi doresc ca un număr cât mai mic de vâlceni să aibă nevoie de acest aparat, iar cei în salvarea cărora este utilizat, să treacă cu bine peste această încercare", a conchis Constantin Rădulescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pacat de margaritar,ca e la git de magar.la vilcea sint spagarii tarii,mori cu zile,ce sa faca aia cu robotul?o sa.l vinda bucati la fier vechi!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108