REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Mielul, mai ieftin anul acesta la Constanţa: oamenii s-au călcat în picioare, mai ales în Piaţa Griviţei

Mielul, mai ieftin anul acesta la Constanţa: oamenii s-au călcat în picioare, mai ales în Piaţa Griviţei

Replica API 19 aprilie 2014 | 00:00 2341

Neregulile nu lipsesc din "peisaj"

Neregulile nu lipsesc din "peisaj"

Chiar dacă pare că vine Crăciunul şi nu Paştele, dată fiind vremea de afară, forfota tot a cuprins urbea de la malul mării. Oamenii au ignorat norii negri şi ploaia şi au dat buluc în pieţe şi centre comerciale, pentru a-şi cumpăra cele trebuincioase pentru masa de Paşte. În ceea ce priveşte carnea de miel, aceasta este mai ieftină faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, atunci când administraţia locală a stabilit preţul maxim de 25 de lei. Anul acesta este de 23 de lei. Însă, din nefericire, neregulile tot nu lipsesc din peisaj, comercianţii refuzând să poarte mănuşi sau să ţină carnea în condiţii igienice.

Ziua de vineri a fost una plină pentru constănţeni. Dacă dimineaţa au fost la biserică pentru a asista la Vecernie, apoi au dat buluc în pieţe şi centre comerciale, unde au mai avut puţin şi s-au călcat în picioare. Preţul kilogramului de carne de miel a fost cam acelaşi, fără diferenţe prea mari, dat fiind faptul că în pieţe era 23 de lei, iar în hipermarket - 22,99. Numai că la piaţă este ca la... piaţă. Spre exemplu, în zona Griviţei, la hala cu carne de miel unde Primăria municipiului Constanţa a aplicat programul "Preţuri corecte pentru cetăţeni", clienţii erau întâmpinaţi încă de la intrare: "20 de lei. Doamna, 20 de lei pe kilogram dacă îl cumpăraţi întreg. Aseară au fost tăiaţi", striga o vânzătoare, pe când alţii erau dispuşi să lase la 22 de lei pe kilogram indiferent de cantitatea cumpărată. Comercianţii sunt veniţi de circa o săptămână, de prin toate părţile judeţului şi pot spune mulţumiţi că treaba merge mult mai bine faţă de anul trecut. "Joi am făcut o săptămână de când tot vin aici. Merge treaba, da, mai bine decât anul trecut. Am vândut câte 10 - 20 de miei pe zi, iar acum şi câte 20 - 30. Nu mă pot plânge", a declarat, pentru "Replica", un comerciant. Asta în condiţiile în care anul trecut, în perioada de dinaintea sărbătorilor pascale spuneau că au vândut cam 7 miei pe zi. Trecând de partea cu puterea de cumpărare, din nefericire, neregulile încă sunt prezente. Un cap de miel stătea aruncat pe sub tejghele, pe o bucăţică de pungă mult prea mică pentru a-l proteja de cimentul murdar, pe când vânzătorii "jonglau" printre produse cu mâinile goale, mai scăpând câte o bucăţică şi în afara tăviţei. Au intervenit şi nemulţumirile la vederea aparatului de fotografiat, curgând ameninţările. De cealaltă parte, alţi vânzători nu s-au arătat deranjaţi şi chiar au colaborat. Şi la legume treaba a mers ca unsă. Legătura de ceapă se vindea cu 1 leu, dar, cu puţin noroc, te puteai alege şi cu două legături la acelaşi preţ.

Carne de miel mai ieftină faţă de 2013

Anul trecut, primarul Radu Mazăre a vizitat pieţele şi a stabilit preţul corect la carnea de miel la maxim 25 de lei. "Printre alte multe probleme pe care le aveam de rezolvat, cu 1 mai, cu staţiunea, am aflat că lucrurile sunt oarecum în neregulă cu privire la carnea de miel, că este mai scumpă ca la Bucureşti. Eu stăteam liniştit, pentru că în Constanţa avem de 10 ani un sistem cu preţul corect, în care Administraţia Pieţelor, pentru mieii de Paşti nu percepe nici o taxă. Şi stăteam liniştit. Între timp am aflat că anul ăsta că s-au trezit nişte deştepţi la Administraţia Pieţelor care au pus o taxă. Nu mare, 50 de lei, dar care a permis creşterea preţului cărnii de miel. I-am certat şi le-am spus că dacă se mai întâmplă, dacă mai schimbă ceva cu impact asupra populaţiei, fără ca eu să ştiu, îi dau afară. Am revenit, nu mai este nici o taxă, iar carnea de miel se vinde cu 25 de lei, sau de la 25 de lei în jos. Mai puţin de atâta, o fi de la Dumnezeu, eu am făcut tot ce se poate", a declarat Radu Mazăre pe 25 aprilie 2013. Anul acesta, însă, prin acelaşi program, preţul este de maxim 23 de lei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
atentie sunt si capre printre miei au cornite si au capul bagat in punga tot la 27 kg
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102