REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
14.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Migranţi: Cel puţin 15 dispăruţi în apele Mediteranei, bilanţ mai grav potrivit supravieţuitorilor

Migranţi: Cel puţin 15 dispăruţi în apele Mediteranei, bilanţ mai grav potrivit supravieţuitorilor

Replica API 21 ianuarie 2019 | 00:00 329

Cel puţin 15 migranţi erau daţi dispăruţi sâmbătă după o operaţiune a Marinei italiene în apele libiene, dar persoanele salvate au afirmat că bilanţul este mult mai grav, cu 117 morţi, transmite AFP.

Astfel, trei migranţi salvaţi de la naufragiu au declarat că 120 de persoane se aflau la bordul ambarcaţiunii atunci când au plecat din Libia şi, "prin urmare, sunt 117 dispăruţi, printre care zece femei şi un bebeluş de zece luni", a scris sâmbătă pe Twitter Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

Acestea proveneau mai ales din Nigeria, Camerun, Gambia, Cote d'Ivoire şi din Sudan, potrivit OIM.

Cei trei supravieţuitori, traumatizaţi şi în stare de şoc, au povestit că au stat în apă trei ore înainte de a fi salvaţi, asistând la tragedie.

Un elicopter al marinei italiene care a intervenit vineri în zona libiană de salvare şi căutare a recuperat trei naufragiaţi, "unul în apă şi ceilalţi doi la bordul unor bărci de salvare lansate anterior de un avion al armatei aerului", a explicat amiralul italian Fabio Agostini.

Echipajul avionului italian, într-un zbor în cadrul operaţiunii de supraveghere maritimă Mare Sicuro, "a observat mai devreme o ambarcaţiune în derivă cu circa 20 de persoane la bord", a precizat amiralul într-un interviu la televiziunea italiană difuzat pe contul de Twitter al Marinei.

Cei trei naufragiaţi recuperaţi, în stare de hipotermie, au fost transportaţi cu elicopterul la spitalul de pe insula siciliană Lampedusa, în timp ce trei corpuri "care nu mai dădeau semne de viaţă au fost văzute în apă în cursul operaţiunii", a adăugat amiralul.

Operaţiunea a fost coordonată de autorităţile de la Tripoli care au trimis în zonă o navă de comerţ libiană. Aceasta "a efectuat operaţiuni de căutare fără să găsească nicio urmă a bărcii pneumatice", a precizat paza de coastă italiană sâmbătă într-un comunicat.

"Nu putem permite ca tragedia din Mediterana să continue", a declarat într-un comunicat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi(UNCHR), Filippo Grandi, în legătură cu această situaţie.

UNCHR a mai informat că un alt naufragiu a avut loc în Marea Alboran (între Spania şi Maroc) în care 53 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa.

Organizaţia a precizat că "nu a fost în măsură să verifice numărul victimelor pentru cele două naufragii".

Pe de altă parte, ONG-ul german Sea-Watch a anunţat sâmbătă pe Twitter că nava sa, Sea-Watch 3, a salvat 47 de migranţi aflaţi la bordul unei ambarcaţiuni în dificultate, notează AFP.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468