REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mihai Daraban: Constanța s-ar uni cu Tulcea, după reorganizarea administrativă! Video

Mihai Daraban: Constanța s-ar uni cu Tulcea, după reorganizarea administrativă! Video

Virgil STOIAN 29 aprilie 2023 | 00:00 8517

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a venit cu o propunere de reorganizare administrativă a României cu 15 județe, la cererea mediului de afaceri  În acest fel, cu mai puține orașe și foarte puține comune, ar scădea cheltuielile de administrare, iar statul ar putea să se susțină din punct de vedere birocratic și să poată atrage investiții străine. Reporterii Replica au purtat o discuție despre acest subiect cu Mihai Daraban dar și cu prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

Mihai Daraban: Constanta s-ar uni cu Tulcea, dupa reorganizarea administrativa! VideoMihai Daraban


Mihai Daraban crede că prin acest demers s-ar reduce cheltuielile administrative ale statului, s-ar reduce de asemenea și fiscalizarea, iar implementarea proiectului ar dura aproximativ jumătate de an.
Această idee a plecat mai ales în contextul în care în spațiul public au apărut celebrele zvonuri sau certitudini legate de o așa zis gaură bugetară de 20 de miliarde de lei, sens în care noi, ca apărători ai mediului de business, am venit cu o soluție pentru ca statul să-și scadă cheltuielile de administrare și să nu fie mediul de business cel care va deconta prin mărirea de taxe și impozite aceste găuri bugetare, care după părerea noastră nu vor fi singurele pe care le vom vedea în viitor. Noi credem că dacă statul va înțelege că trebuie să scadă cheltuielile de funcționare, atunci probabil se va ajunge la un confort bugetar, astfel încât România să-și continue proiectele de investiții în infrastructură, de care avem nevoie toți, nu numai mediul de business, și cetățeanul simplu. Pe de altă parte, România, pentru a avea o fiscalitate redusă, o fiscalitate care trebuie să fie predictibilă pe termen mediu și lung, astfel încât să devenim atractivi investițiilor din străinătate.. Una din șansele pe termen scurt de a reduce deficitul balanței comerciale este ca multe din produsele acestea pe care le cumpăram de Black Friday, cu alte ocazii, că am înnebunit cu aceste importuri, multe din aceste produse să ajungă să fie fabricate în România. Până la urmă este foarte bine să creștem PIB-ul pe consum, dar pe consum de ce se produce în România, indiferent de naționalitatea capitalului. Ca să devii atractiv trebuie să ai confort bugetar să poți să vorbești de fiscalitate redusă. Părerea mea, a noastră, este că singura soluție este această reformă administrativă.” a declarat Mihai Daraban.

S-ar reduce cheltuielile administrative cu cel puțin 2 treimi

Mihai Daraban a vorbit de asemenea de avantajele acestui proiect, fiind conștient totuși că va exista un mare disconfort social: ”Avantajele din punct de vedere bugetar sunt colosale. S-ar reduce cheltuielile administrative ale statului cu cel puțin 2/3. Nu doar dispariția unor județe și dispariția unor comune pe modelul pe care l-am indicat noi să nu fie comună sub 5 mii de locuitori și oraș sub 10 mii. Pe de altă parte, va fi un mare disconfort social. Aceste dispariții de entități administrative vor implica un oarecare șomaj, o disponibilizare de posturi, atât la nivel de consilii județene care vor fi comasate, cât și la nivel de prefecturi, și la nivel de deconcentrate ale statului. Pentru că inclusiv deconcentratele statului trebuie să se muleze pe noua hartă de împărțire administrativă. Va fi probabil o vale a plângerii, dar nu se poate face nimic nedureros. Eu sunt conștient că nu voi avea oameni în stradă care să aplaude propunerea noastră. Va trebui să ne mai luăm vestă de kevlar, să ne ferim de oprobriul public, dar trebuie să se înțeleagă că nu există o altă soluție.

Constanța s-ar uni cu Tulcea

Președintele CCIR a luat ca exemplu cele 15 Curți de Apel din România, însă ia în calcul și un alt număr de județe: ”Am luat ca exemplu cele 15 Curți de Apel din România, care s-au înființat în 1992, deci nu în 1968 cu actualele județe, iar când s-au înființat, s-a ținut cont de mobilitatea cetățeanului. Cum ajunge cetățeanul cât mai repede la Curtea de Apel. Eu am luat un model. A nu se înțelege că noi deținem adevărul absolut. Pot fi și 8, dacă mă întrebați pe mine, că sunt celebrele 8 regiuni de euro-dezvoltare care pot de mâine să se numească județe. Eu o să persist în a spune că trebuie să avem titulatura de județ, ca să nu intrăm în conflict cu Constituția și să fie nevoie de referendum. Pentru că la noi în Constituție spune că avem județe, dar nu spune câte. Nu e acum o tragedie că de mâine sunt 8, 15. Noi am dat o ipoteză de lucru, vreau să se înțeleagă acest lucru, pentru că nu este sarcina noastră să spunem câte. Ne-am luat după această hartă a curților de apel, care mi se pare că menține cât de cât specificul local, anumite trăsături comune. Precum în cazul nostru, Constanța s-ar uni cu Tulcea. Ar fi Dobrogea un județ de care ne leagă foarte multe. Avem ieșire la mare și Tulcea, ieșire la Dunăre, avem multă populație cu rude într-un județ și în altul. Nu ar fi o problemă de zonă. Chiar poate fi făcută fără nici o problemă. Modelul polonez vorbește de la sine. O țară cu 38 de milioane de locuitori, care are o suprafață de 312.650 kmp față de România 238.397. Ei au avut 47 de voievodate. Așa numeau ei județele, au ajuns la 16. Nu a fost nici o tragedie, nu a fost nici o problemă, pentru că eficiența nu se poate realiza decât așa. Dacă noi risipim banii aiurea în această administrație anacronică, o să avem o problemă majoră pe termen mediu, lung în România. Vom fi condamnați la subdezvoltare.” a mai transmis acesta.

Demersul datează din 2020

Mediul politic creează deja conspirații, că cineva mi-a întors cheița, am fost pus să vin cu această idee. Vechimea acestui demers al nostru pleacă de pe 19 februarie 2020, când am ieșit prima dată cu această formulă, de 15 județe, și atunci agenda publică era ținută din păcate de domnul Arafat, cu pacientul 0, pacientul 1, 2. Nimeni nu a avut timp să se uite la demersul nostru. A fost foarte puțin preluată în presă. Poate România avea un alt confort bugetar atunci și nu era nimeni disperat, dar iată că acum, demersul nostru a căpătat din nou o consistență mai ales în contextul acestor găuri bugetare. În maxim 6 luni s-ar putea face acest proiect. Vorbim de comasări. Când ai decretat că de mâine din 42 rămân 15, lași un timp de 6 luni de zile în care unii trebuie să transfere o bază de date celorlalți. Peștele mic trebuie să se predea la peștele mare. Eu sunt gata să merg și să răspund la orice întrebare în Parlament sau oriunde. Nu știu dacă sunt dânșii pregătiți.” a încheiat Mihai Daraban.

Mihai Daraban: Constanta s-ar uni cu Tulcea, dupa reorganizarea administrativa! VideoSilviu Coșa

Așteptăm o opinie a specialiștilor

În privința opiniei prefectului Silviu Coșa deocamdată este doar o opinie venită din partea mediului de afaceri, care trebuie bine fundamentată: ” Este opinia venită din partea unor reprezentanți al mediului de afaceri, în general când vorbim de opinii ale mediului de afaceri trebuie să fim foarte atenți, pentru că ei sunt și cei care crează locuri de muncă și care plătesc taxe și impozite. Așteptăm și o opinie a specialiștilor ministerului de resort, sau dacă există în spatele acestor declarații și o fundamentare mai bine argumentată, cu mare drag o așteptăm, astfel încât să ne putem pronunța ulterior. Atâta timp cât noi avem în spate o fundamentare bazată pe cifre, și cu toate argumentele necesare, este destul de greu să exprimăm o opinie, mai ales că m-am ferit întotdeauna să exprim păreri. În administrație este simplu, dar nu este productiv să exprimi păreri. Trebuie să exprimi niște opinii bazate pe niște cifre, fapte. Nu a ajuns, din cunoștințele mele, nici un material mai bine fundamentat nicăieri, astfel încât să ne putem exprima o părere. Ca orice alt subiect care vine din partea mediului de afaceri trebuie să fim atenți la el, așteptăm și o fundamentare mai amănunțită. ” a declarat Silviu Coșa, pentru Replica de Constanța.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
DIN PACATE.....acest domn este intruchiparea politicianului roman. Din pacate. Sofer la dispozitie cu Mercedes clasa S, ceafa foarte lata si ceas de aur. Asta meritam.
5
0
Asa arata statul roman, exact ca Daraban. Ceafa lata, lant de haur si ceas cu smarald...
9
0
vorbiti fara sa stiti ce Asa de dragul contrei daca ati fi urmarit emisiunile cu el ati fi ramas uimiti de profesionalismul lui Tot ce zice este bazat pe cifre Nu s-a bagat niciodata in politica ci numai pe teme economice daca cei de la guvernare ar cunoaste macar pe sfert realitatea economica a romaniei poate am adea o evolutie mult mai buna dar aia sint pusi politic deci nu ai pretentii de minte prea multa
2
6
Tiriplici ăsta pe vremea când tac-su era mare mahăr la Șantier Naval Constanța, călărea vapoarele r*mânești și cerșea cafea și țigări de la marinari. Acum a ajuns mare, jigodia.
6
2
A cui trompeta esti si tu porcule gras ?
12
1
asta poarta dl. daraban.
8
1
Mama cât te ai făcut bai nene și când te gândești ca aveai admiratoare prin birouri doamne ce femei fraiere
11
1
Nu mai trebuie unită Constanța cu Tulcea. Oricum au emigrat o groază de elemente țărănești din subspecia machidonească din satele tulcene. Pute Constanța a c****t și brânză.
16
1
Grețos.Adica,omu i gretos, să controleze el Dobrogea,cu totul.Multa c****a,cum zic educații.Ranzosule.
12
3
Cand vad masini de TL in trafic sun la 112 din instinct.Am o repulsie fata de makidoni
15
2
groful de la Tulcea, ar deveni jupan pe toata Dobrogea.
10
0
N.ajung borfasii din cta,mai trebuue si vipanzeii din tulcea?
17
1
Voinicul asta o servea pe marcela directoarea de la hotel aida din Saturn pe vechi!buna marcela i-am dat si eu odata la ea pe camera la et 4 la capitol acolo!
5
1
In r*mânia corupția și minciuna e la moda de treizeci de ani O singura privatizare corecta cu Renault restul privatizărilor furt Tara e condusă de politicieni tinichele ptr r*mâni nimeni nu face nimic cat timp nu se schimbă vechea clasă politică care a distrus tara de la revoluție
9
0
Ce a facut mai exact CCINA - PRIVAT pentru mediul de afaceri din tara asta? Cu ce i-a ajutat exceptand faptul ca tot ceea ce fac are legatura directa cu niste sume colosale pe care le impun agentilor economici in schimbul catorva "servicii" fara continut si fara perspectiva, doar asa de fatada? c***t mare asta de Daraban nu este acelasi care isi freca palmele atunci cand a vrut sa puna un nou bir pe mediul de afaceri roman prin plata unui procent din cifra de afaceri pentru nu stiu ce catalog inventat al firmelor. Se discuta la acel moment ca acest ardei umplut sa incaseze instantaneu in conturi cateva zeci de milioane de euro fara sa miste un deget. Un combinator buhait care nu stie cum sa mai ciordeasca din banii celor care duc greul in tara asta. Bai cap de ghium mediul de afaceri nu te doreste sa le reprezinti interesele! Cand vei realiza asta? Ca doar deh ... toata lumea iti cunoaste metehnele, bizonule.
21
0
Ce eferfescenta in cmentariile bugetarilor, ce ingrijorare in randul paraiztilor si putorilor taietori de frunze la caini. Si 15 judete sunt multe, 8 - regiuni/judete ar fi perfect. Lichidati administratiile locale!
12
6
Astia nu au fost in stare sa faca un hub antreprenorial sau un parc industrial in tara asta dar vor reorganizare. Stiu doar sa se plimbe in masini de sute de mii de euro.
21
1
Pupucuristul l bosanceanu d la santierul naval cta m**e boule
12
1
fara digitalizare totala si trecerea online a tuturor serviciilor fara nici o exceptie nu va fi decat o mare bataie de joc fata de populatie care va fi pusa pe drumuri lungi si dese de cretinii din autoritatile locale care le cer diverse acte la nesfarsit si presenta fizica la ghiseu cu dosar cu sina pentru ca adesea asa cer legile facute de cretinii din parlament sau ii obliga aceste legi ca sa se acopere de orice risc
11
1
Cu foști securiști și comuniști tara e în prăpastie Astia nu știu să asfalteze un cartier de oraș mic Se caută în continuare sifonarea banului stat privat cu firme de doi lei Tara e distrusă corupția e in floare Vine campania in Romania incep minciunile electorale
19
1
Dacă am ajuns sa ne facă alcoolicul asta reorganizarea țării suntem pierduți ca nație!!!
25
2
Cred ca vrea sa-si ia elicopter si asa se impart mai multi bani. Ei n-au facut nimic pentru mediul de afaceri dar vor reorganizare teritoriala. In pandemie cand toti puneau lacatul pe usa, astia stateau mucles.
19
2
De ce ștergeți comentariile la buhaiul ăsta? Da, tac'su și mas'a doi securiști de seamă iar buhaiul ăsta-i căra geanta lui chioru. Unde era sai este angajată madam Băsescu? La el. Excursii, mese, ospățuri la greu că s-a făcut cât un bou. Banii lui Băsescu tot prin el se rulează despre ce vorbim? Doamne ce om onest nu? j***s până la oase
26
2
hop in strada la protest.... hai poponarilor, la bataie cu jandarmii pt salvarea tarii...bwahahahahah
8
6
Bai distrusilor, voi nu sunteti in stare sa administrati un judet cu o gramada de oameni si o sa administrati cate 2-3 cu mai putini oameni? Bai idiotilor, chiar ne credeti p****i? Nu muriti odata sa scape tara asta de idioti ca voi? La cosciug cu voi!
23
2
Umflatul asta secwrist cu creier mic e in fruntea unei institutii capusa.
24
3
Mortaciunea aia de bosorog , Ion Mocanu Presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Galati , care si-a angajat toata familia la stat....cand il trimiteti draqului acasa odata ??? O sa crape la servici.
23
2
CT unit cu TL aceleași cheltuieli Firme care vor să sifoneze bani de la stat Coruptia sclavia și goana după bani furați de la stat nu dispare CT unit cu Ovidiu Lumina Năvodari Cumpăna Lazu Agigea Acestea pot deveni cartiere ale orașului Baronetu pierde bănetul numai are primarii de spart banii Regionalizarea țării trebuie făcută cu regiunile istorice Ardeal Moldova Muntenia Oltenia Dobrogea Banat toate într-un stat r*mânia Azi se vrea mai mult ca oricând distrugerea țării din temelii Oligarhii ăștia vorbesc de reducere la cheltuieli și președintele țării cheltuie mil de euro pe deplasări fara rost Statul are bani dar e ca unul care vrea sa bage zilnic la păcanele In r*mânia ești sclav la muncă plătești impozit la salarii jumateExemple din țări din vest nu se ia acolo firmele toate își plătesc dările corect la stat un patron își ia o mașină nouă in cinci ani aici in cinci luni
18
7
Asta inseamna un regres , nu un progres! A avut dreptate Nicu , cand spunea ca noi nu vom putea sa varuim ce a construit taica-sau! Dar sa mai si construim!?
22
11
CCIR este persoana juridica de utilitate publica. Deci nu este institutie publica! Este privata, cu utilitate publica! De aceea isi permitea un fost presedinte, un anume idiot extravagant de Vlasov, sa se plimbe cu Rolls Royce. In regula? A inteles lumea?
25
9
Un stat serios ar cheltui niste bani poate chiar multi si ar angaja 2-3 echipe din tara si strainatate care sa faca o analiza serioasa si sa-si prezinte fiecare propunerile concrete si demonstrabile de a reduce cheltuielile bugetare. Dupa ce s-ar alege cele mai bune solutii implementarea sa se faca imediat dupa alegeri. Conditie obligatorie reducerea cheltuielilor bugetare la 50%.
26
6
fiti seriosi nu face nimeni nici o reorganizare pentru ca la anul sunt alegeri; se discuta de mai multi ani si nu se face nimic
42
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218