Mihai Daraban: Constanța s-ar uni cu Tulcea, după reorganizarea administrativă! Video
Mihai Daraban: Constanța s-ar uni cu Tulcea, după reorganizarea administrativă! Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestMihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a venit cu o propunere de reorganizare administrativă a României cu 15 județe, la cererea mediului de afaceri În acest fel, cu mai puține orașe și foarte puține comune, ar scădea cheltuielile de administrare, iar statul ar putea să se susțină din punct de vedere birocratic și să poată atrage investiții străine. Reporterii Replica au purtat o discuție despre acest subiect cu Mihai Daraban dar și cu prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.
Mihai Daraban crede că prin acest demers s-ar reduce cheltuielile administrative ale statului, s-ar reduce de asemenea și fiscalizarea, iar implementarea proiectului ar dura aproximativ jumătate de an.
”Această idee a plecat mai ales în contextul în care în spațiul public au apărut celebrele zvonuri sau certitudini legate de o așa zis gaură bugetară de 20 de miliarde de lei, sens în care noi, ca apărători ai mediului de business, am venit cu o soluție pentru ca statul să-și scadă cheltuielile de administrare și să nu fie mediul de business cel care va deconta prin mărirea de taxe și impozite aceste găuri bugetare, care după părerea noastră nu vor fi singurele pe care le vom vedea în viitor. Noi credem că dacă statul va înțelege că trebuie să scadă cheltuielile de funcționare, atunci probabil se va ajunge la un confort bugetar, astfel încât România să-și continue proiectele de investiții în infrastructură, de care avem nevoie toți, nu numai mediul de business, și cetățeanul simplu. Pe de altă parte, România, pentru a avea o fiscalitate redusă, o fiscalitate care trebuie să fie predictibilă pe termen mediu și lung, astfel încât să devenim atractivi investițiilor din străinătate.. Una din șansele pe termen scurt de a reduce deficitul balanței comerciale este ca multe din produsele acestea pe care le cumpăram de Black Friday, cu alte ocazii, că am înnebunit cu aceste importuri, multe din aceste produse să ajungă să fie fabricate în România. Până la urmă este foarte bine să creștem PIB-ul pe consum, dar pe consum de ce se produce în România, indiferent de naționalitatea capitalului. Ca să devii atractiv trebuie să ai confort bugetar să poți să vorbești de fiscalitate redusă. Părerea mea, a noastră, este că singura soluție este această reformă administrativă.” a declarat Mihai Daraban.
S-ar reduce cheltuielile administrative cu cel puțin 2 treimi
Mihai Daraban a vorbit de asemenea de avantajele acestui proiect, fiind conștient totuși că va exista un mare disconfort social: ”Avantajele din punct de vedere bugetar sunt colosale. S-ar reduce cheltuielile administrative ale statului cu cel puțin 2/3. Nu doar dispariția unor județe și dispariția unor comune pe modelul pe care l-am indicat noi să nu fie comună sub 5 mii de locuitori și oraș sub 10 mii. Pe de altă parte, va fi un mare disconfort social. Aceste dispariții de entități administrative vor implica un oarecare șomaj, o disponibilizare de posturi, atât la nivel de consilii județene care vor fi comasate, cât și la nivel de prefecturi, și la nivel de deconcentrate ale statului. Pentru că inclusiv deconcentratele statului trebuie să se muleze pe noua hartă de împărțire administrativă. Va fi probabil o vale a plângerii, dar nu se poate face nimic nedureros. Eu sunt conștient că nu voi avea oameni în stradă care să aplaude propunerea noastră. Va trebui să ne mai luăm vestă de kevlar, să ne ferim de oprobriul public, dar trebuie să se înțeleagă că nu există o altă soluție.”
Constanța s-ar uni cu Tulcea
”Președintele CCIR a luat ca exemplu cele 15 Curți de Apel din România, însă ia în calcul și un alt număr de județe: ”Am luat ca exemplu cele 15 Curți de Apel din România, care s-au înființat în 1992, deci nu în 1968 cu actualele județe, iar când s-au înființat, s-a ținut cont de mobilitatea cetățeanului. Cum ajunge cetățeanul cât mai repede la Curtea de Apel. Eu am luat un model. A nu se înțelege că noi deținem adevărul absolut. Pot fi și 8, dacă mă întrebați pe mine, că sunt celebrele 8 regiuni de euro-dezvoltare care pot de mâine să se numească județe. Eu o să persist în a spune că trebuie să avem titulatura de județ, ca să nu intrăm în conflict cu Constituția și să fie nevoie de referendum. Pentru că la noi în Constituție spune că avem județe, dar nu spune câte. Nu e acum o tragedie că de mâine sunt 8, 15. Noi am dat o ipoteză de lucru, vreau să se înțeleagă acest lucru, pentru că nu este sarcina noastră să spunem câte. Ne-am luat după această hartă a curților de apel, care mi se pare că menține cât de cât specificul local, anumite trăsături comune. Precum în cazul nostru, Constanța s-ar uni cu Tulcea. Ar fi Dobrogea un județ de care ne leagă foarte multe. Avem ieșire la mare și Tulcea, ieșire la Dunăre, avem multă populație cu rude într-un județ și în altul. Nu ar fi o problemă de zonă. Chiar poate fi făcută fără nici o problemă. Modelul polonez vorbește de la sine. O țară cu 38 de milioane de locuitori, care are o suprafață de 312.650 kmp față de România 238.397. Ei au avut 47 de voievodate. Așa numeau ei județele, au ajuns la 16. Nu a fost nici o tragedie, nu a fost nici o problemă, pentru că eficiența nu se poate realiza decât așa. Dacă noi risipim banii aiurea în această administrație anacronică, o să avem o problemă majoră pe termen mediu, lung în România. Vom fi condamnați la subdezvoltare.” a mai transmis acesta.
Demersul datează din 2020
”Mediul politic creează deja conspirații, că cineva mi-a întors cheița, am fost pus să vin cu această idee. Vechimea acestui demers al nostru pleacă de pe 19 februarie 2020, când am ieșit prima dată cu această formulă, de 15 județe, și atunci agenda publică era ținută din păcate de domnul Arafat, cu pacientul 0, pacientul 1, 2. Nimeni nu a avut timp să se uite la demersul nostru. A fost foarte puțin preluată în presă. Poate România avea un alt confort bugetar atunci și nu era nimeni disperat, dar iată că acum, demersul nostru a căpătat din nou o consistență mai ales în contextul acestor găuri bugetare. În maxim 6 luni s-ar putea face acest proiect. Vorbim de comasări. Când ai decretat că de mâine din 42 rămân 15, lași un timp de 6 luni de zile în care unii trebuie să transfere o bază de date celorlalți. Peștele mic trebuie să se predea la peștele mare. Eu sunt gata să merg și să răspund la orice întrebare în Parlament sau oriunde. Nu știu dacă sunt dânșii pregătiți.” a încheiat Mihai Daraban.
Așteptăm o opinie a specialiștilor
În privința opiniei prefectului Silviu Coșa deocamdată este doar o opinie venită din partea mediului de afaceri, care trebuie bine fundamentată: ” Este opinia venită din partea unor reprezentanți al mediului de afaceri, în general când vorbim de opinii ale mediului de afaceri trebuie să fim foarte atenți, pentru că ei sunt și cei care crează locuri de muncă și care plătesc taxe și impozite. Așteptăm și o opinie a specialiștilor ministerului de resort, sau dacă există în spatele acestor declarații și o fundamentare mai bine argumentată, cu mare drag o așteptăm, astfel încât să ne putem pronunța ulterior. Atâta timp cât noi avem în spate o fundamentare bazată pe cifre, și cu toate argumentele necesare, este destul de greu să exprimăm o opinie, mai ales că m-am ferit întotdeauna să exprim păreri. În administrație este simplu, dar nu este productiv să exprimi păreri. Trebuie să exprimi niște opinii bazate pe niște cifre, fapte. Nu a ajuns, din cunoștințele mele, nici un material mai bine fundamentat nicăieri, astfel încât să ne putem exprima o părere. Ca orice alt subiect care vine din partea mediului de afaceri trebuie să fim atenți la el, așteptăm și o fundamentare mai amănunțită. ” a declarat Silviu Coșa, pentru Replica de Constanța.
Video:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News