REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Mihai Lupu a demarat un studiu de oportunitate pentru trenul metropolitan

Mihai Lupu a demarat un studiu de oportunitate pentru trenul metropolitan

Virgil STOIAN 21 mai 2024 | 00:00 1596

Trenul metropolitan, care ar urma să fie introdus pe ruta Constanța – Tomis Plus – Ovidiu – Lumina – Năvodari – Corbu, este un proiect care încet-încet pare să se nască. Vorbim despre 235 de milioane de euro care au fost puși la dispoziția Constanței pentru acest proiect major. 85% din acești bani sunt fonduri europene, 13% reprezintă cofinanțarea Ministerului Transporturilor, iar diferența de 2% va fi acoperită de UAT-urile beneficiare. Iată că acum și Consiliul Județean Constanța a făcut primul pas prin elaborarea studiului de oportunitate pentru implementarea trenului metropolitan.

Mihai Lupu  a demarat un studiu de oportunitate pentru trenul metropolitanTraseul trenului metropolitan

Consiliul Județean Constanța intenționează să achiziționeze servicii privind elaborarea studiului de oportunitate pentru implementarea unei rețele de transport public feroviar de tip metropolitan la nivelul județului Constanța. Termenul de prestare a serviciilor este de 6 luni. Bugetul pentru acest studio este de 270.000 de lei, fără TVA.  

Trenurile metropolitane reprezintă o componentă importantă a strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare până în 2027, iar finanțarea de care poate beneficia România, pentru investiții de acest tip este de 1,5 miliarde euro. În cadrul acestei finanțări, 85% din valoarea proiectelor este suportată din fonduri europene și încă 13% din bugetul de stat.

Mihai Lupu  a demarat un studiu de oportunitate pentru trenul metropolitancaietul de sarcini

Constanța va avea două proiecte mari

Trenul metropolitan este în linie dreaptă. Eu trag de șase luni, a fost ba la proiecte europene, ba la achiziții și înapoi. În sfârșit acum e semnat și de Mihai Lupu și de Petre Enciu, este la achiziții, și o să fie urcat pe SICAP. Cel mai mult a vorbit despre el Cristina Rizea, care s-a ținut de chestia asta dar ea a discutat cu municipalul, unde durează mai mult. Eu, în momentul în care am intrat în CJ, m-am dus direct și am luptat pentru acest proiect. Eu am colaborat foarte bine cu toată lumea în acest proiect. Eu cred că două mari proiecte mari o să aibă Constanța, trenul metropolitan și orașul Iulius”, declara acum o lună Semiran Abdurefi, consilierul județean care insistat pentru trenului metropolitan.

Mihai Lupu  a demarat un studiu de oportunitate pentru trenul metropolitanSemiran Abdurefi

Proiectul poartă semnătura Cristinei Rizea

Reamintim că la finalului anului trecut, parlamentarii constănțeni, o parte dintre ei, în frunte cu inițiatoarea proiectului, Cristina Rizea, împreună cu oficialități de la Ministerul transporturilor, s-au întâlnit la Constanța pentru a dezbate acest proiect. „Avem banii. 235 de milioane de euro sunt alocați Constanței pentru trenul metropolitan. 85%  din acești bani sunt fonduri europene, 13% reprezintă cofinanțarea Ministerului Transporturilor. Diferența de 2% va fi acoperită de UAT-urile beneficiare“, spunea, la acea vreme, Horia Țuțuianu, președintele Comisiei de Buget din Parlament.

Mihai Lupu  a demarat un studiu de oportunitate pentru trenul metropolitanCaietul de sarcini

,,Avem aceste fondurile europene destinate României pentru construcția de trenuri metropolitane. Acești bani nu se pot folosi la altceva, sunt doar pentru investiții feroviare, sunt nerambursabili și dacă nu îi luăm, îi pierdem. Nu suntem singura zonă metropolitană interesată de investiții în trenurile metropolitane. Oradea, Brașov, Timișoara, Iași și-au exprimat deja dorința de a aplica pentru aceste proiecte, ei au și făcut câțiva pași instituționali în acest sens, au fost semnate diferite acorduri. De Cluj nu are sens să mai vorbim, sunt mult înaintea tuturor. Alocarea fondurilor se va face în sistemul primul venit – primul servit. Este mare păcat ca la Constanța să nu profităm de această oportunitate cu atât mai mult cât analiza făcută la Ministerul Transporturilor ne plasează pe locul 5 în topul celor 42 de zone metropolitane din punct de vedere al priorității. Suntem în categoria de favoriți. Știm cu toții ca transportul public mai ales în zona metropolitană lasă de dorit, e nevoie de îmbunătățire, e nevoie de o alternativă, cu atât mai mult cu cât acest sistem de transport nu vine să înlocuiască transportul public rutier, ci vine să completeze și să crească mobilitatea urbană și periurbană. De ce să nu avem și alternativă la transportul cu microbuzul, cu atât mai mult cu cât avem infrastructură de căi ferate în stare foarte bună. Prin aceste proiecte se pot solicita banii europeni pentru modernizarea liniilor de cale ferată, pentru asemănarea stațiilor, achiziția de material rulant, etc. Sunt 600 milioane de euro care stau acolo, iar Constanța trebuie doar să întindă mana și sa ia cât are nevoie...pentru tren metropolitan. Despre avantajele acestuia pot să vă spun doar atât: este mai rapid, timpul de călătorie este predictibil, iar călătoria este mai în siguranță, este mai ieftin, este mai comod, este mai prietenos cu mediul“, spunea, la acea vreme, Cristina Rizea.

Mihai Lupu  a demarat un studiu de oportunitate pentru trenul metropolitanCristina Rizea

Precizăm că Zona Metropolitană Constanţa are în prezent o populaţie de 50.000 de locuitori, fiind alcătuită din municipiul reşedinţă de judeţ Constanţa şi alte cinci oraşe - Năvodari, Eforie, Ovidiu, Murfatlar şi Techirghiol. Zona Metropolitană Constanţa include 10 comune. Vorbim despre Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Tuzla, Agigea, Corbu, 23 August, Costineşti şi Poarta Albă. Trenurile metropolitane sunt un factor important al strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare până în 2027, termenul până la care ar trebui finalizate toate proiectele de acest tip în ţara noastră.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Numai hotzi la pedeseri si penelei. Nu mai votati cu hotii.
0
0
Lupule acasa la tine in satu ala prapadit de langa Iasi cand te intorci?
4
0
MARE B........U esti!VOI NUMAI CIORDELI VRETI!
5
1
@cucu Citeste articolul bovina.
5
1
Baaaaa, NE TREBUIE SPITAL, BAAAAA, ho.tilorVreți să apăreți cu proiecte și nu știți cu ce, si cu pagubele astea de idei vi se pare ca dați lumea și concurenta pe spate. Să mă k pe trenul vostru. Ca asta lipsea! E plin de mașini, nu merge nici draq cu treburile voastre.
8
9

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436