REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Lun., 13 Mai 2024
Anul XX Nr. 6728
6.4° Constanța Luni, 13 Mai 2024 Anul XX Nr. 6728
 

Mihai LUPU și-a propus: nicio LOCALITATE FĂRĂ APĂ. VIDEO

Mihai LUPU și-a propus: nicio LOCALITATE FĂRĂ APĂ. VIDEO

Replica API 27 noiembrie 2021 | 14:40 1674

Investiții de milioane de lei în rețeaua de apă și cea de canalizare în municipiul Medgidia. RAJA SA, prin programul Programul Operațional de Infrastructură Mare, investește peste 40.000.000 de lei în rețeaua de apă și aducțiuni, dar și în rețeaua de de canalizare în Medgidia. Astfel, în cursul zilei de vineri, 26 noiembrie a.c., a fost semnat contractul ce prevede reabilitatea a aproximativ 10.000m din rețeaua de distribuție, 200 m de conductă cu diametrul de 400 de mm, ce supratraversează Canalul Dunăre-Marea Neagră, și a peste 1.900 m din instalația de aducțiune. De asemenea, la nivelul sistemului de preluare și tratate a apelor uzate menajere se vor executa lucrări de extindere a rețelei de canalizare și de reabilitare a conductelor de refulare pe o lungime de aproape 10.500 m, din care 200 m de conductă, cu diametrul de 500 mm, aferentă supratraversării Canalului Dunăre-Marea Neagră. Prezent la conferință a fost și Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care a declarat că și-a propus ca până la finalizarea mandatului să nu mai existe nici o localitate fără apă în județul Constanța.

Importanța acordată de RAJA SA aspectelor calitative și sigure ale serviciilor furnizate consumatorilor este transpusă prin toate investițiile de modernizare deja finalizate, dar și prin cele aflate în curs de derulare. Majoritatea sunt cuprinse în Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA S.A. Constanța, în perioada 2014 – 2020, care se înscrie în Programul Operațional Infrastructură Mare, sprijinit financiar de Comisia Europeană. Acesta prevede investiții pe raza a 6 județe din aria de operare și a fost structurat în 50 de contracte de lucrări și 4 contracte de servicii. Ulterior, pe parcursul implementării proiectului au mai fost incluse un contract de servicii de cercetare arheologică și unul de achiziții de echipamente. Până în prezent, dintr-un total de 56, au fost atribuite 51 de contracte (45 de lucrări, 5 de servicii și unul de furnizare) cu o valoare totală de 1.918.007.101,55 lei cu TVA.

Investiții cu fonduri europene în Medgidia

,,Cl 23 - Rețele apă și aducțiuni Medgidia. Rețele de canalizare Medgidia” este cel de-al 45-lea contract de lucrări atribuit și se va derula pe o perioadă de 20 luni și are o valoare totală de 48.338.371,36 lei cu TVA. La nivelul infrastructurii de alimentare cu apă lucrările constau în reabilitarea a aproximativ 10.000 m din rețeaua de distribuție, inclusiv 200 m de conductă, cu diametrul de 400 mm, ce supratraversează Canalul Dunăre-Marea Neagră, și a peste 1.900 m din instalația de aducțiune. La nivelul sistemului de preluare și tratare a apelor uzate menajere se vor executa lucrări de extindere a rețelei de canalizare și de reabilitare a conductelor de refulare pe o lungime de aproape 10.500 m, din care 200 m de conductă, cu diametrul de 500 mm, aferentă supratraversării Canalului Dunăre-Marea Neagră. De asemenea, stațiile de pompare apă uzată menajeră vor fi reabilitate la nivelul construcțiilor, instalațiilor hidraulice, sistemelor electrice și automatizărilor, căminelor de decantare etc.. Toate obiectivele realizate în cadrul acestui contract, vor fi integrate în sistemul SCADA în vederea operării automatizate.

Prezentul contract are 8 obiective după cum urmează: reabilitare rețea de distribuție – 9.794 m, reabilitare conducte de aducțiune – 1.901 m, extindere rețea de canalizare – 593 m, reabilitare conducte de refulare – 9.800 m, dar și reabilitare stații de pompare apă uzată menajeră. Termenul de execuție al lucrărilor este de 609 zile, iar data de finalizare este august 2023.

Lupu: Ne-am propus ca până la finalul mandatului meu, să nu mai existe localitate fără apă

La semnarea contractului a fost prezent și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. "Am acordat încă de la începutul mandatului, o atenție specială rețelei județene de apă, pentru că, noi, Consiliul Județean Constanța, avem datoria de a coordona și furniza servicii publice de calitate locuitorilor județului Constanța. Ne-am propus să debutăm toate aceste proiecte pentru că problema poluării este destul de mare și nu putem să mai tolerăm ca sistemele de alimentare cu apă să nu fie modernizate. Am mizat de la bun început pe profesionalismul și experiența domnului director Aurel Presură, dat fiind că sunt multe proiecte care așteptau de foarte mult timp să fie implementate. Iată că ne apropiem de faza finală și sperăm ca până în anul 2023 să realizăm toate obiectivele acestui amplu proiect. Este deosebit de important ca graficele de execuţie a lucrărilor să fie respectate, pentru a finaliza aceste investiţii la timp, conform condiţiilor de finanţare. Mai mult decât atât, ne-am propus să abordăm toate cele 70 de UAT-uri, iar până la finalul mandatului meu, să nu mai existe nici o localitate fără apă în județul Constanța.

Sunt foarte mulțumit de colaborarea dintre Consiliul Județean Constanța și RAJA, o colaborare eficientă, transparentă, în care sunt eliminați categoric toți factorii subiectivi și în care sunt implicați doar oameni profesioniști. Țin să precizez că preocuparea noastră este majoră iar toate proiectele abordate de RAJA sunt foarte bine monitorizate și am convingerea că vor fi finalizate cu succes!”, a declarant Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407