REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Mihai Trăistariu, falit după anul de pandemie. Din ce mai trăiește artistul

Mihai Trăistariu, falit după anul de pandemie. Din ce mai trăiește artistul

Replica API 23 decembrie 2021 | 00:00 1208

În prag de an nou, Mihai Trăistariu face un bilanț al anului trecut și spune că a avut 4 concerte tot anul față de 2019 când a avut 158 de spectacole. De Crăciun va avea 3 concerte iar de Revelion va cânta în 6 locuri la Sinaia și Predeal, scrie click.ro.

Mihai Trăistariu

Mihai Trăistariu: „Mi-e groază că nu trăiesc din banii din cântat. Eu trăiam din muzică”

Care au fost cele mai frumoase sărbători de iarnă pentru tine?

Cele mai frumoase sărbători de iarnă au fost în copilărie, când eram sărac, când nu aveam niciun ban, când eram sărac lipit, când credeam că așa-i la toți copiii în casă și cred că așa era. Acuma am situații mai bune da nu mai am aceeași fericire, atunci fugeam la săniuș, fugeam cu copiii la colindat… veneam cu bani acasă. Ascundeam din ei, le dădeam părinților ca să-mi cumpere rechizite…

Dar au fost niște vremuri care au rămas în mintea mea ca într-un film frumos. Așa ca într-o poveste. Și când am licăriri, și amintiri, îmi zic, ce frumos era pe pârtie. Mergeam pe pârtie cu sacul sau cu sania, cu copiii pe gheață, cum mă dădeam sau cum spărgeam gheața. Totul mi s-a părut superb în copilărie. Bineînțeles că și acum lucrurile sunt dar de altă factură, dar la fel de frumoase. Dar fiecare cu vremea lui și chiar dacă anii au trecut și vremurile acestea au farmecul lor. Numai că anii din copilărie sunt ca într-o poveste. Și când se derulează în mintea mea zici că e un film frumos, premiat de Oscar.

Ce i-ai cerut Moșului?

Ce i-am cerut Moșului? Eu sunt un cerșetor, în ce-l privește pe Moș. Și pe Moș Nicolae și pe Moș Crăciun. Și atunci i-am cerut Eurovisionul. Vreau să-l câștig! Anul acesta nu am nimerit o piesă, ne-au anunțat prea din scurt. În două săptămâni nu pot să câștig Eurovisionul, în sensul că nu pot să fac piesă așa bună... I-am cerut să fac un album nou nouț. În fiecare lună să fac câte o piesă și atunci o să am un album cu piese noi tot anul 2022 și i-am mai cerut o stabilitate financiară, întrucât pandemia m-a răpus și abia mi-am revenit cu ratele… și ce să-i mai cer? Cam asta i-am cerut! Și liniște! Și sănătate!

Cum ți-a mers anul acesta? Un bilanț? Cânți pe undeva de Revelion?

Da, anul ăsta am concerte, în sfârșit. O să fac bilanțul mai încolo și o să vezi că am avut patru concerte tot anul, ceea ce este catastrofal. În 2019 am avut 152 de concerte și în 2020 nimic și 2021 doar patru. Dar au sunat pentru Crăciun și de Revelion și acum sunt pe 23 la Deva la Târgul de Crăciun, pe 24 la Slobozia la Târgul de Crăciun și pe 25 la Sinaia la un resort, iar de Revelion sunt la Predeal și la Sinaia, am 6 concerte, tot așa la resorturi mai sofisticate, seara, noaptea. Au apărut niște evenimente, dar în sfârșit parcă mai începe câte ceva… Mi-e groază că nu trăiesc din banii din cântat. Eu trăiam din muzică.

E bine să ai rezerve, să nu te bazezi doar pe cântat?

Mi-am luat o casă, o mașină, ori acuma, noroc că am apartamente la malul mării, acestea 6, pe care le-am câștigat printr-un schimb de teren și norocul meu că am o școală de muzică, care acum încet, încet, începe să meargă și eu trăiesc din altele, decât din cântat. Ceea ce, cumva nu e rău, chiar dacă m-am supărat eu tot anul, m-am supărat și în 2020 și acum stau și mă gândesc că era și vremea… nu? ... după 40 de ani să mai am și un bussines-două să funcționeze și să scoată bani în afară de concerte.

Poate la 60 de ani nu o să mă mai cheme lumea. Eu știu? Deși eu spun că deja sunt legendă și o să mă cheme, dar nu se știe. Și atunci e bine să mai ai rezerve pe lângă cântat. Dacă-ți revine și cântatul și câștigăm înapoi bani și din asta atunci voi avea trei surse de venit, apartamentele, școala și cântatul. Ar fi super! Și uite, m-a pregătit pandemia pentru o viitoare criză. Cică aceste crize sunt ciclice, vin la 12 ani din diverse motive; și o să-mi țin bani deoparte.

Va trebui să depun niște bani în casă, în bancă, habar nu am.. să nu mă mai prindă nepregătit. Și nu mai am curajul să împrumut din bănci. Am rate acum și îmi stau pe creier deci trebuie să fii atent în viața asta și să ai niște bussines-uri paralele. Am văzut niște afaceriști, interviuri cu ei, la Cristian Onețiu.

Și spuneau că trebuie să te diversifici în viața asta. Faci imobiliare, dar să faci și altceva. Să ai 4, 5 sau 6 afaceri mărunte, că dacă pică două-trei dintre ele vii cu alte două-trei care te susțin și nu te zdrobește nicio pandemie. Și ăsta e un sfat pe care l-am văzut pe Youtube. Voi fii mai pregătit, sper, pe viitor.

Mihai Trăistariu: „Artiștii sunt la pământ!”

Dar artiștii cum se descurcă?

Ziceam de bilanț și cum mi-a mers anul ăsta… Eu mă raportez la ultimul an de succes, care a fost 2019, un an grozav. De aceea am și avut curaj să merg la bănci și să împrumut 5 miliarde de lei. De fapt, 125 000 de euro am împrumutat din bancă ca să-mi cumpăr o clădire pentru școala mea de muzică. Am o școală de muzică de 8 ani de zile. Mergeam pe chirie și plăteam foarte mult, plus utilități.

Și în octombrie 2019 am făcut împrumut la bancă, apoi în februarie a venit pandemia și m-a blocat complet și m-am speriat că mai aveam bani e două luni. Aveam 20 000 de lei pe lună rata. Și atunci ce am făcut? Mi-am vândut apartamentul în care am locuit 20 de ani în Constanța și m-am mutat la malul mării pentru că schimbasem un teren de 1000 de mp de la malul mării pe 7 apartamente, tot aici.

Într-unul mă mutasem eu, celelalte 6 sunt date spre chirie vara, iarna nu merg. Deci așa m-am salvat pentru anul trecut și la ora asta sunt ok. Pentru că a venit vara și am făcut aproape un miliard de lei vechi, vreo 20 000 de euro. Îi țin în bancă, de rezervă, nu-i mai risipesc. Îi țin de rate.

Cât mai ai rata la bancă?

Mai am rate de 7000 lei pe lună, dar cu ce am în bancă, mai am câte un concert, școala mai scoate și ea ceva și așa m-am redresat. Dar repet, 2019, eu chiar îmi fac un bilanț anual, postam. Chiar dacă părea caraghios, îmi plăcea să-mi fac mie așa bilanțul. În 2019 am avut, cum vă spuneam, 152 de evenimente. Iar în 2020 niciunul, iar în 2021 am avut patru. Patru concerte anul acesta. Foarte puțin.

Artiștii sunt la pământ! Sunt dărâmați, supărați. Or fi concerte cu vaccinați dar nu știu unde. Și-au anulat și Fuego și Andra la Sala Palatului. Oamenii nu vin… Iar dacă se face un concert, bătălia e foarte mare. Suntem peste 25 000 de artiști înregistrați la CREDIDAM Așa că, dacă se postează un concert la Suceava, toți impresarii sună la Suceava și da, cine are baftă… ăla intră, Deci, foarte greu. Patru concerte am avut și o să urmeze astea trei de Crăciun și cele 6 de Revelion sunt 13 concerte într-un an de la 152! Bine că nu sunt 0 ca anul trecut.

Mihai Trăistariu: „Cu dragostea dacă mă întrebi sunt în plop acuma, dar nu mai disper”

Pentru anul viitor ce îți dorești?

Pentru anul viitor îm doresc un album nou. Mi-am jurat. Am un studio nou cu oameni, cu echipă la Constanța și le-am zis că facem o piesă pe lună. Vreau 12 piese pentru anul viitor, printre care și una de Eurovision. Nu mai stau că TVR -ul a dat acum anunțul cu două săptămâni înainte. N-am găsit nimic , e prea din scurt. Vreau să lucrez un an de zile pentru asta și o să mă preocup din timp să găsesc și piesa pentru Eurovision, 2023 și să-mi fac un album nou, să mă ocup de afacerile mele, să le promovez, să meargă, să-mi revin așa puțin pe toate planurile.

Cu dragostea, dacă mă întrebi, sunt în plop acuma, dar nu mai disper. Am trecut de 40 de ani, m-am maturizat. E bine și singur. Mă țin bine cu singurătatea mea, așa propuneri am, dar m-am liniștit puțin pe partea asta și chiar am nevoie să fiu mai relaxat, să mă plimb, să mă duc, să fac ce vreau. Așa că, la momentul acesta sunt în regulă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ar putea incerca o cariera in cinematografie
2
0
Un exemplu de risipitor. Nasol. Avea suficient dar a pierdut aiurea averea.
0
0
Bai fundasule mars la munca
2
0
mars la munca, fetelcea, traista in bat, cu o grisina in burta
2
0
poate sa faca poze in chiloti ca se pricepe .poate gaseste un sponsor ceva he he
6
0
Da ce ne intereseaza de poponarul asta, sunt si alti oameni care traiesc la limita, de aia nu scrieti
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212