REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Mii de elevi din judeţul Constanţa învaţă în şcoli fără autorizaţie de funcţionare

Mii de elevi din judeţul Constanţa învaţă în şcoli fără autorizaţie de funcţionare

Replica API 22 august 2019 | 22:15 611

Ca-n Evul Mediu: unități sanitare în curte, fără apă și canalizare

Ca-n Evul Mediu: unități sanitare în curte, fără apă și canalizare

Cu trei săptămâni înainte de începerea anului școlar, Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a cerut prefecţilor o situaţie cu toate unităţile de învăţământ care nu deţin avize de la Direcţiile de sănătate publică şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Așa că, reprezentanții Guvernului în teritorii s-au apucat de treabă. Și la Constanța a fost agitație, reprezentanții Prefecturii fiind pe teren de două zile. Potrivit subprefectului Ionuț Done, marți și miercuri au fost verificate unitățile de învățământ din aproximativ 16 UAT-uri, iar în unele au găsit și probleme. La nivelul județului Constanța, situația se prezintă în felul următor: 102 unități nu au autorizație de securitate la incendiu, 8 unități au grupuri sanitare afară, fără apă curentă și canalizare și 25 de unități care nu au autorizații sanitare de funcționare, iar 17 nu au avize DSP.

Elevii din judeţul Constanța vor învăța și anul acesta în aceleaşi condiţii igienico-sanitare ca şi anii precedenţi. Situaţia este îngrijorătoare: zeci de unități fără avize ISU, DSP și sanitar veterinare, unele dintre ele având încă WC în curte, unde apa potabilă este un vis. Cu trei săptămâni înainte d eînceprea noului an școla, Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a cerut prefecţilor o situaţie cu toate unităţile de învăţământ care nu deţin avize de la Direcţiile de sănătate publică şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. „Până vineri, doresc o situaţie cu fiecare UAT în parte, cu fiecare subunitate de învăţământ care nu are aviz DSP, cu cauza pentru care nu are acest aviz, cu măsuri care se pot lua, pentru a putea să avizăm din punct de vedere al sănătăţii publice aceste unităţi de învăţământ. Acolo unde nu avem apă potabilă, vreau să ştiu, pe lângă situaţia pe care am cerut-o cu toaletele, îmi trimiteţi situaţia cu fiecare unitate de învăţământ care nu are apă potabilă în momentul de faţă şi, totodată, până miercuri, un plan de măsuri să vedem cum putem să asigurăm apă potabilă pentru unităţile de învăţământ unde nu există”, a declarat Fifor, la o videoconferinţă organizată la sediul MAI, zilele trecute. Prefectura Constanța s-a apucat de treabă, la fel și Inspectoratul Școlar Județean Constanța care a transmis reprezentantului Guvernului în teritoriu lista cu unitățile de învățământ din județ cu probleme.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, 102 unități din județ nu au autorizație de securitate la incendiu, 8 unități au grupuri sanitare afară, fără apă curentă și canalizare și 25 de unități care nu au autorizații sanitare de funcționare. De asemenea, 10 unități de învățământ au grupuri sanitare în curte, însă au apă curentă și canalizare, 23 unități care au toaleta în exterior au apă curentă și fosă septică. Potrivit Cristinei Schipor, șefa DSP, 17 unități de învățământ nu au aviz DSP.

Marți, 20 august, și miercuri 21 august, două echipe ale Prefecturii Constanța, împreună cu reprezentanți ai DSP, s-au deplasat în județ, la cererea ministrului Fifor, pentru a verifica dacă unitățile de învățământ au avizele necesare funcționării, în special cele ISU și DSP. Și probleme au găsit, de exemplu la școala și grădinița din Aliman unde toalete sunt în curte, iar apă nu există. Aceeași situația au găsit și în satele ce aparțin de comuna Dobromir. ”Ieri și azi două echipe s-au deplasat, una în sudul județului, alta în Nord, pentru a verifica unitățile de învățământ. Ieri au fost verificate 7, 8 UAT-uri, azi la fel. Vom face un raport, vom întocmi o listă cu cele constatate”, a declarat Ionuț Done.

Mirela PASCAL

foto cu rol ilustrativ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toate deficientele, neregulile se ingroapa intr-un raport care contine si o lista, formam si o comisie si cantam impreuna vesnica pomenire. La atat se reduc ...redusii !
0
0
Lasa ca si noi am facut scoala in comunism fara nici o autorizatie si a fost ok
2
0
Care e problema? Tara e condusa de oameni ce nu sunt examinati periodic din punct de vedere psihologic si psihiatric, Justitia si alte institutii nu apara cetatenii decat formal sau din greseala. Ce mai functioneaza correct? Poate doar cetatenii simpli care muncesc pe mai nimic si tin in carca tara si toate fapturile cu aere de superiori.
3
1
Adevarul e ca oameni de la IGSU nu fac un control "la sange"ci pretind doar minimul pentru ca in majoritetea cazurilor scolile nu au bani pentru tot ce cer cei de la IGSU sau DSP.Au fost copiii in care au cazut in W.C.si au murit acolo si tot nu s-a facut nimic pentru ca prioritare pentru prlamentari erau pensiile lor ,alea speciale,ale magistratilor,miltarilor si alte chestii dastea.
4
0
Si daca ai autorizatie de siguranta la incendiu nu mai ia foc scoala?.Sau arde mai incet?.Astea sunt golaneli ptr care firmele tovarasiilor colonei iesiti la 45 de ani din ISU trebuie sa mai produca hartii si bani grei.Mafia si mafiotii @!!!.
5
2
Daca institutiile statului nu servesc legalitatea ce sa mai spunem de buticari,firme de constructii,etc.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218