REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.8° Constanța Mie., 22 Mai 2024
Anul XX Nr. 6737
18.8° Constanța Miercuri, 22 Mai 2024 Anul XX Nr. 6737
 

Mii de profesori care au promovat examenele de titularizare sunt menținuți, forțat, pe statut de suplinitor

Mii de profesori care au promovat examenele de titularizare sunt menținuți, forțat, pe statut de suplinitor

Andreea VLAICU 23 aprilie 2024 | 00:00 16935

Atunci când vorbim de cadrele didactice, mulți zic că e floare la ureche să stai câteva ore la catedră, să predai o lecție pe care o știi ca pe „Tatăl nostru“ însă, în realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Ceea ce este mai puțin cunoscut și reprezintă latura mai întunecată a învățământului este faptul că, dacă vor să își păstreze locul de muncă, cadrele didactice sunt nevoite să susțină un examen de titularizare înainte de începerea fiecărui nou an școlar, riscând astfel să nu atingă o notă de trecere, chiar dacă anul anterior au trecut cu brio examenul. Până în 2019, cine lua examenul de titularizare, era sigur pe post, de câțiva ani încoace lucrurile s-au schimbat. Profesorii încearcă să tragă un semnal de alarmă și cer ca ocuparea locurilor de titulari să se realizeze exact cum s-au ocupat până în anul 2019, în baza legii 253 din legea 1/2011, mai exact printr-un singur examen.

Mii de profesori care au promovat examenele de titularizare sunt mentinuti, fortat, pe statut de suplinitormemoriul transmis de un profesor din Constanța ministrului Educației, Ligia Deca

În contextual adoptării și publicării Legii nr. 198/2023 și a Metodologiei - cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2024—2025, aprobată prin Ordinul nr. 6.877/2023, cadrele didactice din învățământul preuniversitar angajate la acest moment cu contract individual de muncă pe viabilitatea postului își manifestă interesul și îngrijorarea față de prevederile celor două acte normative care au rămas neschimbate în raport cu Legea învățământului preuniversitar nr. 1/2011, în legătură cu repartizarea, în ședință publică organizată de inspectoratul școlar județean, a acestei categorii de cadre didactice, pe perioadă nedeterminată în unitățile de învățământ în care sunt deja angajate.

Mii de profesori care au promovat examenele de titularizare sunt mentinuti, fortat, pe statut de suplinitor

Repartizarea se face doar dacă postul didactic/catedra este vacant(ă) și are viabilitate, cu atât mai mult cu cât acele posturi au fost ocupate prin ,,concurs național unic organizat de DJIP/DMBIP”, condiție esențială prevăzută și de Legea nr. 1/2011, dar și de actuala Lege a învățământului nr. 198/2023 la art. 177 alin. (1).

Au promovat examenul de titularizare, dar sunt... suplinitori

În acest context, în lipsa unui cadru legislativ clar definit în raport cu prevederile Legii nr. 53/2003, care stabilește că încadrarea salariaților la instituțiile și autoritățile publice și alte unități bugetare se face numai prin concurs sau examen, cu persoana declarată ,,admisă” pentru respectivul post, iar  conform prevederilor art. 12  alin. (1) din același act normativ ,,contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată”, cadrele didactice solicită Ministerului Educației instituirea, în regim de urgență, a unor reguli necesare, suficiente și posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate și eficiență legislativă. Această necesitate vine din  situația reală actuală în care se află  un număr de cadrele didactice  de ordinul zecilor de mii angajate cu contract individual de muncă pe viabilitatea postului, inclusiv din Constanța, care au promovat și examenele de definitivare în profesia didactică și cărora le este menținut  forțat și în afara cadrului legal prevăzut de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare,  statutul de suplinitor, deși au îndeplinit condițiile de titularizare în sistem prin promovarea concursului național de ocupare a posturilor vacante din învățământul preuniversitar cu nota peste 7 (șapte).

Mii de profesori care au promovat examenele de titularizare sunt mentinuti, fortat, pe statut de suplinitoro nouă adresă transmisă ministrului Deca

În argumentarea celor mai sus menționate, profesorii  susțin că, ”în loc ca un cadru didactic calificat, care a dovedit cu succes proba cunoștințelor sale la susținerea concursului unic de ocupare a posturilor/catedrelor vacante, să se găsească temporar în această situație, asemenea unui ,,virus”, angajarea pe ,,viabilitatea postului” se răspândește și infectează anual părți tot mai mari din sistemul de învățământ. De la câteva mii de cadre didactice angajate cu contracte individuale de muncă pe viabilitatea postului în anul 2019, s-a ajuns la un număr de ordinul  zecilor de mii în anul 2024 și, fără o intervenție legislativă, numărul actual nu poate decât să crească de la  an la an. atragem atenția că aceste posturi/catedre vacante, deși viabile în practică, ele sunt scoase la concursul unic de ocupare a posturilor/catedrelor vacante, pe perioadă determinată ceea ce îngreunează posibilitatea cadrului didactic de a se titulariza în sistemul de învățământ preuniversitar. De altfel, consideră cadrele didactice, că posturile scoase la concursul unic de ocupare a posturilor/catedrelor vacante pe perioadă determinată trebuie să se regăsească într-o situație excepțională pentru a justifica perioada determinată și pentru a se apropia mai mult de prevederile  art. 12 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în care se precizează că ,,prin excepție, contractul individual de muncă se poate încheia și pe durata determinată, în condițiile expres prevăzute de lege.

An de an, același examen: „Efectiv, nu mai putem ca vară de vară să mergem la examen“

Toată situația a fost relatată de un profesor din Constanța, care ne-a explicat, sub protecția anonimatului, despre neregulile și nedreptățile la care sunt supuși. Cadrul didactic a relatat, pentru Replica, faptul că în ciuda  promovării examenului, anul viitor trebuie să-l susțină, din nou... și următorul an, la fel. „Timpul este scurt, deoarece deja ne depunem iarăși dosarele pentru examenul de titularizare pe care îl dăm an de an. Îl promovam doar că să obținem un contract pe perioada de viabilitate a postului, și nu pe perioada nedeterminată. Acest tip de contract nu este prevăzut de codul muncii, iar în caz de restrângere, titularii au prioritate în alegerea posturilor la alte școli, pe când noi suntem primii care plecăm. Și multe alte dezavantaje. Până în 2019, toți au fost titularizați în baza unui singur examen de titularizare. Din 2019 până în prezent, conform datelor EduPedu, suntem 50.000 de cadre didactice cu contract de munca pe perioadă determinată (în Revisal așa se încheie, că altfel nu au cum, nefiind prevăzut de codul muncii contractul de muncă pe viabilitatea postului) din totalul de 150.000 de cadre didactice la nivel național. Efectiv, nu mai putem ca vară de vară să mergem la examen. Nu este posibil după ce ai promovat un examen, la anul sa-l dai iarăși pe același”, a relatat cadrul didactic, pe bună dreptate, revoltat.

Dacă te-ai titularizat acum 10 ani, ai prioritate chiar dacă ai obținut nota 5

Aceasta a mai relatat și faptul că cei care tocmai ce au ieșit de pe băncile școlii sunt din start ghinioniști. Potrivit noii legi, în cazul unei restrângeri de activitate, au prioritate cei care s-au titularizat înainte de anul 2019, când s-a implementat noua procedură... chiar dacă a trecut examenul cu nota 5. „Sunt încadrat pe viabilitatea postului cu nota 9 la titularizare. Un alt coleg, titularizat cu mai mulți ani în urmă cu nota 5, va avea prioritate la completare în cazul unei restrângeri de activitate. Cum vi se pare acest lucru? Eu cred că ministerul ne face o mare nedreptate. Nu putem accepta așa ceva!”, a subliniat profesorul.

Nimeni nu îi aude

Solicitări au fost trimise peste tot, inclusiv la Ministerul Educației, premierului Marcel Ciolacu, chiar și Secretarului de Stat, Ionel Florian Lixandru. Nimeni nu vede, nimeni nu aude... toată lumea închide ochii.

Mii de profesori care au promovat examenele de titularizare sunt mentinuti, fortat, pe statut de suplinitoradresă transmisă secretarului de stat Ionel Florian Lixandru

Răspuns au primit doar de la Ministerul Educației, însă total pe lângă subiect. „Angajarea pe perioadă de viabilitate a postului a devenit, dintr-o soluție de conjunctură, o practică la scară largă. În loc ca un cadru didactic calificat, care a dovedit cu succes proba cunoștințelor sale la susținerea concursului unic de ocupare a posturilor/catedrelor vacante, să se găsească temporar în această situație, asemenea unui ,,virus”, angajarea pe ,,viabilitatea postului” se răspândește și infectează anual părți tot mai mari din sistemul de învățământ. De la câteva mii de cadre didactice angajate cu contracte individuale de muncă pe viabilitatea postului în anul 2019, s-a ajuns la un număr de ordinul zecilor de mii în anul 2024 și, fără o intervenție legislativă, numărul actual nu poate decât să crească de la an la an”, este un fragment din adresa trimisă Ministerului Educației.

Mii de profesori care au promovat examenele de titularizare sunt mentinuti, fortat, pe statut de suplinitor

adresă transmisă premierului Marcel Ciolacu

Ajunși în pragul disperării, profesorii solicită emiterea unor soluții care să țină cont de toate cele expuse mai sus și care să facă parte dintr-un act normativ care poate fi pus în aplicare imediat, înainte de parcurgerea în integralitate a calendarului național de mobilitate a cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe viabilitatea postului.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Din păcate nu se oprește corupția în țara asta!Sunt transferuri făcute cu acte false!Nepotismele nu se termină în acest sistem de învățământ ! Directorii trebuie controlați cum câștigă aceleași firme licitațiile fie de întreținere ,reparații fie de catering sau livrarea alimentelor !Stiti cat procent au din factura distribuitorului …care oricum este mare ? Verificați …și pica mai mult de jumăt**e din directori
6
0
Un articol de doi lei. Titularizarea e un concurs de angajare. Observ ca dificultatea concursului este una mica.Nu pot sa cred ca mai sunt doritori la un post de profesor cu o vechime mai mare de 10 ani.Problema este la candindati.
3
1
De ce ștergeți comentariile ?In 2020 multe cadre didactice nu s au putut titulariza deoarece ISJ Constanța a greșit încadrarea.Au pus posturile titularizabile vacante pe 1 an în loc de 4.Pe când îi controlează MEN?
10
0
Rusine pt.nota 5 la titularizare! Ce poate cere un profesor elevului cu asa pregatire?Cum la bacalaureat trebuie sa obti media 6,iar tu ca profesor poti p***a cu nota 5?Este RUSINOS!!!
3
4
Este concurs de titularizare,nu examen. Unii se fac că nu înțeleg asta
3
0
Pentru aia care se ia de actuala conducere a I.S.J.Constantza,avetzi dreptate ma,dar numai pe jumatate caci ce se regaseshte in min.Invatzamantului,M.ApN,Min de Interne,min Justitziei min.Sanatatzi este acumularea a tuturor guvernarilor de dupa 1990, in nici unul dintre ministerele astea nu s-au facut controale adevarate si unde nu este control este anarhie,un harcea parcea unde fiecare face ce vrea fara sa ii fie frica ca i se poate intampla ceva,mai ales in institutziile militarizate ale statului unde furturi de milioane de euro au fost secretizate,la fel cum au facut politicieni si cu tunuri de miliarde cum sunt Petrom,sau Gabriel resorce Roshia Montana,sa dau doar doua exemple dar sunt cu zecile,au avut comunishti multe lipsuri dar atunci era frica de lege,dupa 1990 aceiasi activishti ai P.C.R.trecutzi la F.S.N.si securishti comunishti au spus:"acum e vremea noastra"si sau pus pe furat dupa ce au dat legi in favoarea lor,a marilor hotzi adica.
2
1
Cu medii de nota 1 suntem mari profesori
2
3
cum altfel se pot aduna prin inspectorate bani ptr partide?
4
1
Ohooo asta i pb mare cu sistemul de titularizare si suplinire. Va rog cei de la r*****a faceti o ancheta cati inspectori de la isj cta au concurs pe post. Legea e clara se poate sta pe post ca si detasat in interesul inv doar pana la org concursului. Acuma acest interes al inv din lege a ajuns in realitate in defavoarea inv.....pt ca Lori, pt ca prostanacul de Mihai, pt ca sclavul ala de la sport ...etc...:))))
10
0
Da sunt titulari in rural cu nota 5
5
1
Foarte interesant! Poate ne spune și cum la Școala 43 la clasa pregătitoare au adus o suplinitoare de 22 ani cu 0 experiență!
8
3
Nu cred că s-a titularizat cineva cu nota sub 7 (adică 5, cum scrie în articol). Eu, spre exemplu, nu am putut să mă titularizez pe art. 253 (a fost declarat neconstituțional atunci), așa că am mers din nou la examen, am luat notă mare și m-am titularizat. Înțeleg frustrarea persoanei în cauză, dar nu cred să fi existat titularizări cu nota 5 și nici nu face obiectul discuției (obiectul discuției era ocuparea unui post pe viabilitatea acestuia).
13
4
Domnul Mitroi stie ca PNL este blamat de miile de cadre didactice din judet pentru ca Sorinel si Loredana sunt titulari pe post fara concurs??!!??
22
1
In acest timp, smekerii invatamantului constantean, prostanakul si pitzipoanka, au ocupat, noaptea ca furii, titulaturi la catedre prestigioase din Constanta iar acum Huttzuka si Bouleanul defileaza cu ei! Mitroi, daca vrei sa castigi, elibereaza-te de balastul impostorilor!
20
1

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515