REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.7° Constanța Mar., 6 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6386
22.7° Constanța Marți, 6 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6386

Miile de conturi deblocate de Twitter riscă să ducă la o explozie a dezinformării

Miile de conturi deblocate de Twitter riscă să ducă la o explozie a dezinformării

Valentina CAMARA 10 ianuarie 2023 | 00:00 259

Sub conducerea lui Elon Musk, Twitter a deblocat recent zeci de mii de conturi, dintre care unele aparţin adepţilor teoriei complotului sau opozanţilor vaccinării, cu riscul de a relansa fenomenul dezinformării pe reţeaua de socializare, informează AFP.

Potrivit dezvoltatorului Travis Brown, citat de mai multe organizaţii, peste 27.000 dintre conturile redeschise fuseseră suspendate din motive de dezinformare, hărţuire şi manifestări ale urii.

Contactat de AFP, el a afirmat că lista sa este incompletă şi că numărul acestor conturi ar putea fi mult mai mare.

"Restabilirea acestor conturi va face ca platforma să fie foarte căutată de cei care vor să răspândească informaţii false", atrage atenţia Jonathan Nagler, co-director al Centrului pentru reţele sociale şi politică al New York University (NYU).

"Şi va exista mai puţină moderare a discursurilor urii, ceea ce va face ca reţeaua să fie mai puţin ospitalieră pentru mulţi utilizatori", adaugă el.

Printre personalităţile care au revenit pe reţea se numără figuri antivaccinare precum cardiologul Peter McCullough sau medicul Robert Malone, care a fost suspendat, în urmă cu un an, pentru că a atras atenţia asupra riscului presupus al vaccinurilor împotriva coronavirusului, fără a oferi ca dovezi informaţii verificate.

De la ridicarea suspendării contului său, Robert Malone, care are peste 869.000 de abonaţi, a postat mai multe mesaje care distribuie informaţii false despre vaccinul împotriva COVID-19.

Printre foştii paria care acum au primit din nou acces la reţeaua de socializare se numără de asemenea şi ex-preşedintele Donald Trump, care, pentru moment, îşi respectă totuşi promisiunea de a nu reveni şi de a nu utiliza decât reţeaua de socializare Truth Social, pe care a creat-o el însuşi în urmă cu an.

Mike Lindell face parte dintre cei care au reaprins flacăra, comentează AFP. Suspendat de două ori în 2021, preşedintele director general al companiei My Pillow şi susţinător necondiţionat al lui Donald Trump a făcut apel, imediat ce i s-a deblocat contul, "să se topească maşinile electronice de vot şi să se transforme în gratii de închisoare".

O referire directă la teoria complotului conform căreia numărarea voturilor la scrutinul prezidenţial din 2020 a fost manipulată cu ajutorul maşinilor de vot, ceea ce nu a fost niciodată demonstrat.

Reprimită de asemenea pe Twitter este şi militanta de extremă-dreapta Pamela Geller, prezentată de organizaţia juridică de luptă împotriva extremismului Southern Poverty Law Center drept "unul dintre cele mai flamboaianţi activişti anti-musulmani din SUA".

La începutul săptămânii trecute, creatoarea site-ului The Geller Report a postat un mesaj despre subiectul studenţilor musulmani care s-au plâns că un profesor le-a arătat reprezentări cu profetul Mahomed.

"Nu l-au decapitat deja?", a scris ea pe Twitter, cu referire la moartea profesorului francez de istorie şi geografie Samuel Paty, la periferia Parisului, în octombrie 2020.

"În epoca Musk, 'super-propagatorii' dezinformării se simt încurajaţi, iar cititorii au mai puţin elemente la dispoziţie despre fiabilitatea surselor", a subliniat Jack Brewster, din partea observatorului media NewsGuard.

La mijlocul lunii decembrie, Twitter a precizat într-o postare pe platforma sa că "o suspendare permanentă este o măsură disproporţionată pentru încălcarea regulilor" reţelei de socializare.

Elon Musk a precizat apoi că Twitter "rămâne hotărât în a împiedica orice conţinut periculos" pe site-ul său, precum şi "actorii rău intenţionaţi". "Conturile deblocate vor trebui întotdeauna să respecte regulile", a adăugat el.

Deşi Musk a precizat recent că intenţionează să cedeze conducerea Twitter, "va fi nevoie de mai mult pentru a repara" platforma, avertizează Nora Benavidez, din partea observatorului media Free Press.

Va fi nevoie, atrage ea atenţia, să se adopte "o serie de măsuri pentru a reveni asupra schimbărilor lui Musk, pentru a investi din nou în moderare şi pentru a restructura guvernarea platformei", potrivit agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
24422204626
5/49
82039243840
joker
37324517292