REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

MINCĂ, ACUZAT că eliberează DIPLOME de care cursanții NU se pot FOLOSI!

MINCĂ, ACUZAT că eliberează DIPLOME de care cursanții NU se pot FOLOSI!

Replica API 9 octombrie 2020 | 00:20 20242

Romulus Mincă, fost șef al AJOFM Constanța, acum manager general la ATP – Centrul de Formare Profesională, este acuzat de către 28 de cursanți că firma pe care o deține eliberează diplome de care nu se pot folosi. Contactat telefonic, Mincă a declarat, pentru ”Replica”, faptul că este vorba de o situație provocată de anumite norme date prost, dar că situația se va remedia.

Valentin Ciolca este unul dintre cei 28 de cursanți care au apelat la ATP – Centrul de Formare Profesională anul trecut și care ne-a spus că nici până în ziua de astăzi nu s-a putut folosi de diploma de fochist. ”Am plătit 1.200 de lei cursul, am dat examen, după care trebuia să primim și autorizația ISCIR. Pe care nu am mai primit-o pentru că expirase acreditarea. Prin urmare, am rămas cu certificatul de fochist, dar nu mă pot folosi de el pentru că nu am acea autorizație. Suntem 28 de persoane în situația aceasta. De anul trecut, din februarie. Nu spun că și diploma a fost eliberată cu un alt an. Cel mai tare mă doare faptul că nu am putut să mă angajez în domeniu, ca fochist, pentru că, la acea dată, exista un post pe care puteam să-l ocup. Am fost operat la coloană și eu muncesc în construcții, dar am fost nevoit să rămân aici, pentru că acea diplomă nu e valabilă. Iar cu situația de acum... Acest lucru mă doare”, a declarat, pentru Replica, Valentin Ciolca.

Romulus Mincă: Sunt norme încurcate, iar eu trebuie să le respect

”Să vă explic situația, așa, în mare. Noi nu ne acredităm ca și asociație, ca și societate pe toate cursurile. Pentru fiecare curs îți trebuie o autorizație. O autorizație de funcționare, care e valabilă 4 ani. Când depunem la Comisia de Autorizare dosarul pentru a ne autoriza, sunt meserii unde trebuie să depunem și avizul Autorității care reglementează meseria, în speța noastră ISCIR. După ce iei avizul acesta de la ISCIR îl depui la dosarul de autorizare și obții autorizație pe 4 ani. Greșeala pleacă de la faptul că avizul nu ar trebui să aibă un termen de valabilitate, pentru că el nu mai corespunde cu termenul de valabilitate al autorizației pentru care s-a dat avizul, ca să obții autorizația. Evident că avizul obținut mai devreme, expiră mai devreme decât autorizația, logic. ISCIR a zis că avizul este valabil 4 ani pentru că atât e valabilă autorizația. În mod normal trebuia să spună: ori avizul expiră odată cu autorizația pentru care s-a dat acest aviz, ori, de exemplu, Ministerul Turismului, care și el, la rândul lui, eliberează un astfel de aviz pentru suportul de curs și pentru programă, să nu pună termen de valabilitate. Așa ar fi normal. Însă, ISCIR a pus termen de valabilitate 4 ani, numai că nu coincid perioadele pentru că avizul, odată ce este emis înainte, expiră înainte. În momentul în care noi am dechis cursurile, pentru că așa se face: după ce obții autorizația, deschizi cursurile, în cazul cursurilor ISCIR le deschizi și la comisie și la ISCIR. Unde, la fel, mi se pare o aiureală să deschizi la două instituții același curs. Mă rog, acestea sunt. Noi am deschis la Comisie plus la ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări – n.r.), ne-a dat aviz de deschidere și, în baza acestui curs, s-a eliberat un certificat de absolvire, conform OUG 29/2000. Când s-a trimis și la ISCIR, avizul expirase. Atunci au spus că nu fac deschidere pentru că expirase avizul. ANC-ul nu putea să nu ne aprobe deschiderea pentru că autorizația era valabilă. Problema e din norme, că sunt date prost și s-a creat un cerc vicios. Au făcut cursul, au dat examen. Culmea, ISCIR a și trimis reprezentant pentru certificat. Apoi a fost eliberat, în baza examenului, certificatul de absolvire care este valabil și recunoscut. Doar că nu au mai putut da și examen ISCIR. Le-am dat banii de ISCIR înapoi. Nu e vina mea, așa sunt normele și eu trebuie să le respect”, a declarat, pentru Replica, Romulus Mincă.

Dar oamenii nu se pot folosi de certificat dacă nu au autorizația ISCIR

”E adevărat, au dreptate. Din păcate, ca să activezi ca fochist, trebuie să ai și certificat de absolvire și autorizație. Din punctul meu de vedere, ISCIR-ul trebuia să aprobe deschiderea cursului, pentru că era același curs care era aprobat ca deschis de către Comisie. A fost un conflict între instituții, sunt norme încurcate, iar eu trebuie să le respect întocmai. Din păcate, ei au rămas doar cu certificatul...”, a mai spus Mincă. Acesta a precizat că, între timp, a expirat și autorizația și nu se mai fac acum cursuri de fochist. Însă, deja a demarat procedurile de a obține autorizația ISCIR și, crede el, că în circa 2 luni de zile va rezolva problema celor 28 de cursanți.

Anchetă la Poliție

Potrivit informațiilor noastre, există deja un dosar în lucru la Poliție, în care au început să fie audiate părțile.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nedelcu cristian si coicea gabriel sunt echipa de baieti smecheri, invart si desfac tot ce misca in iscir. Pleaca creanga toata ziua sa isi arate muschii si sa ii convinga pe cei de pe la firme ca daca nu fac cu ei rsvti tot la ei o sa ajunga. Oare pana cand???
123
1
bine zis sotia lui Cristian Nedelcu, boschetul ala care se crede buricul pamantului, cand are putere si el nu face decat sa ia firme cu forta pentru el , a transformat iscirul in srl lui. Nici nu are cum sa nu i se infunde, cât e de hapsin. ..
126
0
Despre Nedelcu Corina stie toata lumea ca se da exigenta pentru spaga. Ea si familia ei nu se mai satura de bani. Pe unde trec sunt niste lacuste si spagari, sa castige mult fara munca. Au ajuns la ISCIR prin altii si sunt niste neciopliti
125
0
Sunt CHESTOR DESPESCU bai handicapatule mintal odata ce am diploma de dottore mi se rupe de ce scrie un tembel ca tine.Sa vii la M.A.I sa imi ei titlul de doctor manglit la apelul de seara.
5
0
un sarlatan
10
1
diplomelor false,o adevarata imprimerie a impostorilor,de ambele parti,unii vor diplome de medic,inginer,profesor ,contabil,doctorand,conferentiar..pt salarii si pozitie si le obtin,altii de buna credinta vor sa faca o calificare intr-o meserie si obtin o diploma nula,solutia ar fi ca domnul sa renunte la diploma de fochist si sa devina medic,da un ban dar merita,cu diploma de medic nu mai are necazurile astea
16
1
Sa vedem daca te duce mintea sa iei pe bune autorizatia de fochist.Sa te rogi sa nu cazi la examen cu Nedelcu Corina de la ISCIR
131
3
Nu am furat eu de la minca ,el a furat de la multi oameni
46
4
Ciolca, nu iti mai da comentarii singur. ... oricum a zis minca ca o sa platesti toata mizeria asta pe care ai facut-o cu varf si indesat... eu cunosc familia asta si sunt oameni minunati, apropos de al doilea comentariu pe care probabil l-ai dat tot tu sau vreun handicapat zare ii da muie lui maica-sa aia proasta.... iar tu esti prea limitat ca sa faci toate astea. E clar ca esti pus de cineva sa faci rau. E plina societatea de de-astia ca voi.
9
10
Minca un idiot cu diploma. Daca il iei tare da vina pe nevastasa ce el este doar angajat la ATP si muierea este administrator. Familie de hoti imputiti.
19
4
D le Minca iti multumesc de telwfonul dat ,dar cum eu m-am rugat de dumneata atita timp sa imi dai bani ,acum eu nu doresc a face o intelegere cu dumneata .Lasa legea sa isi spuna cuvintul .Si probabil intrun final vei fi ibligat sa ne inscri corect la un curs de fochisti pe toti cei care ne ai intepat .
14
4
A furat ma-ta. Nici nu cititi articolul. Are si Minca cativa "prieteni" in care a crapat invidia, iar acum isi arata frustrarile aici sub protectia anonimatului. Javrelor. Se stie cine comentati aici. Mai aveti de mancat mult rahat pana sa va ridicati la valoarea lui. Omul nu are nicio treaba. Dupa ce s-a dus la toate autoritatile si nu a rezolvat nimic pentru ca s-a constatat ca s-a respectat legea, amaratul ala s-a apucat sa se planga prin ziare. De ce nu il da in judecata? Stie ca pierde. Tipic romanesc.
10
7
Cit a furat Minca oare ???
10
7
hotii trebuiesc dusi la polutie
9
6
Georgiana Naparu, vezi ca poate te trezesti tu cu un organ in cur, proasto. Diplomele sunt de stat, dupa cum vezi in poza, deci le da statul. atp-ul doar le elibereaza Cu ISCIR e alt examen. Dar ciolca, care e si vedeta acum, nu poate sa ia autorizatie iscir si si-a primit banii de iscir sa dea in alta parte examen... dar de handicapat ce este nu il primeste nicio scoala. Eu mi-am rezolvat la CNCIR iar acum fac si curs de macaragiu tot la ATP. Nu are Minca nicio treaba... eu in locul lui, Minca, i-as cere niste bani in instanta prostul, daune morale dar probabil ca nu se coboara la mintea lui.
11
7
Las ca vine Claudiu Palaz , cel cu 2%, la alegerile locale, candidat PMP la parlamentare. De rasul Lumiii......
4
4
Minca si postul ala de emil bodnaras sint semianalfabeti,dar asa zisi rectori la fosta discoteca Calipso,venus.Ce vreti de la ei,prosti sint aia care dau,si asa zisele autoritati care iau spaga.Dar cu atitia analfabeti cocotati de opesede,partidul hotilor analfabeti,in posturi sus puse,ina un bouar mai conteaza?prosti sa fie,ca hirtie si imprimanta se gasesc ca sa le iei banii!
8
5
MInca nici nu sti ce mic ai sa deci
4
8
Minca te au ars masonii din pnl pt ca esti cu chitac si ei il urasc
9
5
Eu asa am facut,am furat bani de la oameni mereu
6
3
Exact asa cum.ziceam: sa vina organele si sa il verifice pe Minca. Sigur ii da arest preventiv.
5
5
Ciolca nu mai da comentarii singur
10
4
Ciolca asta a spus adevarul. Din pacate sunt foarte multi in situatia lui dar se pare ca nu au curaj sa iasa in fata. Daca trimiteti un control la ATP o sa se cruceasca si cu picioarele cand o sa descopere cate "diplome" stau prafuite in sertar. Normal ISCIR ar trebui sa-i retraga Atestarea, dar se pare ca sunt mana in mana cu Minca.
6
8
Se stie ca esti sifonul politiei dar pun pariu ca nu stii formula apei asa ca nu prea te vad sa faci chestionarul cu inspectorul ISCIR sa poti obtine autorizatia de fochist clasa C.
9
5
S-a imbogatit prin munca, a calificat si a dat locuri de munca nu a furat de la stat ca altii
10
8
face asta de 17 ani si s-a imbogatit.
9
6
sa sti ca am lucrar 17 ani la cazane ,daca ai auzit de thermar prod com sigur sti ca se ocupa doar cu cazane de abur
10
3
Daca Minca asta a postat pe Facebook o poza cu Chitac, asta inseamna ca e in echipa lui? Bagatori de seama sunt multi!
13
6
Exact ca-n Bangladesh ...Vina nu-i a lui, ci a Ministerului educatiei care vrea idioti cu diplome .Cum altfel sa arda , trenurile sau sa se rastoarne macaralele
17
1
Georgiana Naparu, esti o handicapata. ATP nu a dministrat niciodata fonduri europene, doar am subcontractat cursuri de la cei care au beneficiat de proiecte. lucrez de mult timp aici dar vad ca se mananca rahat la greu.
12
7
Sa fie anchetat. Va iesi la iveala toata mizeria. Sa se cerceteze si modul in care scoate banii din asociatiile lui si cum administreaza fondurile europene. Nu cred ca scapa fara 15 ani de parnaita. Ce sa mai zic?... L.am vazut si prin parcuri cu Chitac. S-au asociat... foamea cu setea...
11
12
Diploma se poate elibera cu alt an. Poti sa iti iei diploma si dupa 10 ani si ti-o da cu data in care o iei. El nu a mai putut sa dea ISCIR si i s-au dat banii inapoi de ISCIR si a ramas cu diploma valabila dar ii trebuie si autorizatie ca sa profeseze Sunt legile proaste in tara asta si sudera si oamenii si firmele. Daca ne conduc prostii... eu am facut curs acum ceva timp acolo si a fost foarte ok
15
5
Zeci de ani a furat banii oamenilor fara nici o remuscare. Nimeni nu il trage la raspundere. Cum a putut sa dea diploma cu alt an. Comisia de autorizare il ajuta cumva?
17
12
Treaba cu diplomele este atat de veche... ATP-ul asta face de multi ani. Dar acum se albeste ca zice ca este in echipa lui Chitac!
12
12
Minca se incurca in declaratii. Firma lui nu are certificare de ani de zile. Le ia oamenilor banii si le elibereaza cerificate nule.
19
12
Un hot. Certificat pt bani, da, pregatire, ba.
16
12
Ciolca Valentin are ceva probleme cu SCUFITA amenintand cu telefonele zilnic.Totul este transparent adica plata si certificatul de calificare.Sa vedem daca reuseste sa isi ia autorizatia de fochist pentru ca sincer nu stie cum arata un cazan dar cum functioneaza.
14
14

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920