REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 29 Sept. 2023
Anul XX Nr. 6501
19.4° Constanța Vineri, 29 Septembrie 2023 Anul XX Nr. 6501

Ministerul Culturii, licitaţie pentru intervenţii de urgenţă la acoperişurile castelelor Peleş şi Pelişor

Ministerul Culturii, licitaţie pentru intervenţii de urgenţă la acoperişurile castelelor Peleş şi Pelişor

Andreea CONDURACHE 19 septembrie 2023 | 08:43 333

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, luni, că a fost demarată licitaţia pentru „intervenţii de urgenţă” la acoperişurile castelelor Peleş şi Pelişor, bugetul estimat fiind de aproximativ 1,7 milioane de euro, relatează Agerpres.

Ministerul Culturii, licitatie pentru interventii de urgenta la acoperisurile castelelor Peles si Pelisor

„Muzeul Peleş, obiectiv deosebit de patrimoniu, este supus degradării accentuate. Astăzi am fost să mă asigur că procedura de ‘intervenţii de urgenţă’ pentru acoperişurile Castelelor Peleş şi Pelişor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranţă dar şi a protejării elementelor decorative şi a componentelor artistice. Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de euro, chiar astăzi fiind demarată procedura de atribuire. (…) Dincolo de valoarea de patrimoniu a edificiilor integrate Muzeului Naţional Peleş, colecţiile ce pot fi admirate de vizitatori includ peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme şi armuri, documente istorice şi numeroase fotografii, multe dintre acestea fiind clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural naţional. Am asigurat conducerea muzeului că voi urmări îndeaproape derularea acestor proiecte, astfel încât intervenţiile necesare să poată fi realizate cât mai curând posibil. Le mulţumesc domnului director al Muzeului Naţional Peleş, Narcis Ion, pentru implicarea domniei sale şi domnului primar al oraşului Sinaia, Vlad Oprea, pentru susţinerea de care au dat dovadă în protejarea şi punerea în valoare a patrimoniul acestui ansamblu cu o încărcătură simbolică inestimabilă pentru România”, a spus Raluca Turcan.

De asemenea, ministrul aminteşte despre intervenţiile pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a teraselor Castelului Peleş.

„Nu mai puţin important este confortul turiştilor, iar Ministerul Culturii va realiza demersurile necesare pentru restaurări ale acestui complex care atrage un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an. Prin Institutul Naţional al Patrimoniului, Ministerul Culturii a finanţat elaborarea documentaţiei tehnico-economice, faza DALI, pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleş, urmând ca soluţia optimă să fie aprobată de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, valoarea estimată a intervenţiei fiind cea corespunzătoare soluţiei avizate”, precizează Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Culturii, de la înfiinţarea sa ca muzeu, peste 8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Castelului Peleş, conform g4media.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa se ocupe "Mihaiasa" caci este al ei!!! Dacă papagalii l-au donat, de ce trebuie fraierii platitori de taxe sa suporte cheltuielile!!!!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516