REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
9.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Ministerul Culturii se spală pe mâini în scandalul Direcției de Cultură cu familia Moisoiu

Ministerul Culturii se spală pe mâini în scandalul Direcției de Cultură cu familia Moisoiu

Mirela PASCAL 27 iulie 2023 | 00:00 4556

Scandalul dintre firma familiei regretatului Dănuț Moisoiu, 3D American Style Development SRL, care ar fi trebuit să înceapă lucrările la ansamblul rezidențial de pe lacul Siutghiol, zona Palazu Mare, încă din 2020, este departe de a se încheia. Totul a pornit de la lipsa unui aviz al Direcției de Cultură, aviz solicitat ca urmare a situării, în zona respectivă, a unui sit arheologic, inclus în lista Monumentelor arheologice, potrivit Ordinului nr.2314/2004 și Ordinul 2828/2015, emise de Ministrul Culturii. Societatea nu a stat cu mâinile în sân și a reușit să-și facă dreptate în instanță, obținând anularea, în parte, a ordinelor de mai sus. În concluzie, situl nu se află în zonă de protecție, iar proiectul a fost blocat… degeaba. Cu toate acestea, reprezentanții societății nu au reușit să obțină și anularea avizului negativ emis de Direcția de Cultură. Firma a început un război inclusiv cu Ministerul de Cultură, care se pare că se spală pe mâni în tot acest scandal.

Ministerul Culturii se spala pe maini in scandalul Directiei de Cultura cu familia MoisoiuDănuț Moisoiu

Firma este proprietara unui teren în suprafață de 255.946 mp, din care suprafața de 9.652 mp pe care se dorește construirea  ansamblului de locuințe colective S+P+4E se presupune că este zonă protejată conform OMC nr. 2828/2015 fiind inclus în Situl arheologic de la Palazu Mare.

Ministerul Culturii se spala pe maini in scandalul Directiei de Cultura cu familia Moisoiu

În opinia societății, lucrările stau cu totul altfel, investitorul susținând că, în realitate, terenul nu este vizat de un monument, ansamblu, sit urban, sau nu e zonă de protecție a monumentului istoric și nici nu are interdicții de construire.

Ministerul Culturii se spala pe maini in scandalul Directiei de Cultura cu familia Moisoiu

Deși autorizația de construcție pentru mai multe ansambluri rezidențiale de 3 și 4 etaje, dar și un spital cu 6 etaje, din Palazu Mare, pe malul Lacului Siutghiol, ar fi trebuit obținută, conform graficului, în octombrie 2020, iar lucrările să înceapă imediat, o adresă din partea Direcției de Cultură Constanța a iscat un scandal monstru, care s-a soldat cu plângere la DNA pe numele directorului Magdalena Tiță, dar și pe numele unui arheolog de la Muzeul de Istorie Constanța. Au fost obținute, până acum, toate avizele necesare, mai puțin autorizația de construcție. Prin certificatul de urbanism i-a fost impus investitorului să ceară avizul Direcției de Cultură, întrucât zona are potențial arheologic.

La data de 25.08.2020, Direcția de Cultură i-a emis avizul nr. 912/25.08.2020 condiționat de obligația societății de a efectua un diagnostic pe toată suprafața afectată de proiect anterior efectuării lucrărilor. Acest aviz are la bază un ordin de ministru din 2004, privind aprobarea Listei monumentelor istorice. În urma efectuării raportului de diagnostic și în funcție de concluziile acestuia și aprobarea sa de către Comisia Națională de Arheologie, se va emite avizul de specialitate care va servi ulterior obținerii autorizației de construire.  În lista respectivă, figura, teoretic, și zona în care urmează să aibă loc investiția. Practic, nu există sit arheologic în zonă. Aspect constatat și de judecătorii din București, care au anulat, în parte, Ordinul nr.2314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, Anexa nr.1 în privinţa pozițiilor 370, 371 şi 372, cât și Ordinul din 2015, emise de Ministerul Culturii şi Cultelor. Adică au anulat anexa în cadrul căreia se specifică că zona Palazu Mare este sit arheologic. Au fost aduși inclusiv arheologi din București care au constatat inexistența unui sit în zonă și exista unuia la 1,8 km depărtare.

De doi ani se chinuie firma să anuleze avizul, chemând la bară inclusiv Ministerul Culturii. Însă Curtea Supremă a decis că acesta nu are calitatea procesuală pasivă în acest caz.

Ministerul Culturii se spala pe maini in scandalul Directiei de Cultura cu familia Moisoiu

Cu alte cuvinte, Direcția Județeană de Cultură Constanța poate face ce vrea, Ministerul Culturii nu intervine.

Date despre firma 3D American Style Development SRL

Firma 3D American Style Development SRL a fost înființată în anul 2012 și este deținută de Nicușor Dănuț Anastasiu Moisoiu, fiul fostului consilier Dănuț Moisoiu, cu 20% din valoarea acțiunilor, David Shoshan-40%, Grinberg David Dudu-35% și Dafi Consult Invest SRL-5%.

David Shoshan este producător american de filme, cu un palmares de circa 40 de pelicule produse la Hollywood. Partenerul său David Dudu Greenberg este cetățean israelian născut la Iași.

Administratorii societății sunt Shoshan David, Popescu Nicoleta Narcisa și Grinberg David Dudu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Porcul de moisoiu va facea parizel cu carcase de porc putrezit la Navodari. Ce le tinea intr-un vagon frigorific care nubface fata. Va otravit cu mezel de ati murit deja jumatate din cauza lui. Un khakat de sofer de abator. Mare business man sub mafia lui mazarea. Acum e in mormant mai.proaspat decat carneancare vo baga un parizel.
1
0
in 1991 asta era inginer la macarale la decirom in port
6
0
da-le-as mwie cu kkt si asa morti !!!
4
2
Tara de idioti! Daca ti-a dat descarcare arheologica de ce mama draqului nu te-ai pus pe sapat in prezenta unui reprezentant oficial de la cultura si dupa ce se facea dovada ca intr-adevar nu exista nici o relicva in zona respectiva te apucai draqu de construit. Cu tot vreti voi sa le faceti altfel decat este normalul! Intr-o tara civilizata nu ridicai nici un cotet in aceste zone dar voi va pisati pe toata istoria tarii va ganditi doar la profitul personal. Te intreb eu oare ce a luat nea Moisoiu pe lumea cealata? Si ca un paradox cum ar fi ca peste cativa ani terenul unde este inhumat sa fie revendicat de un alt mare talentat si sa ridice peste ele alte imobile P+10etaje. Oameni buni, potolitiva foamea asta de bani, calcand peste cadavre! Va cunosc personal si va spun sigur ca aveti destul incat sa traiti fericiti!
10
1
Nu uitati de gasca cealalta... constantinescu mazare stroe dumitrache & co...
14
1
Nea Dan, dacă El l-o fi iertat toate porcăriile și hoțiile pe care le-a făcut in viata pamanteană, probabil că rade pt că a scăpat fără să facă pușcarie pt cat a putut fura, manglii și jecmănii cu sprijinul altor golani , Duțu Stelian și Mihăieși Gheorghe sau senatorul lui rahat Moga Niculae. Numai de jigodii a avut și are parte Constanța noastră. Păcat, puteam fi in top 3 dar acum, cu altă javră precum Chițac Vergeluș , Municipiul s-a " scufundat" și mai mult.
30
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468