REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° ConstanÈ›a Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
12° ConstanÈ›a Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Ministerul Mediului, OBLIGAT să plătească 500.000 de lei Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Maritimă

Ministerul Mediului, OBLIGAT să plătească 500.000 de lei Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Maritimă

Replica API 11 februarie 2021 | 22:44 2413

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Maritimă Grigore Antipa a solicitat în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, obligarea acestuia la plata sumei de 597.103,92 lei. Banii reprezintă contravaloarea diferenței de valoare rămasă neachitată din factura fiscala din 28.10.2019. Aceasta a fost emisă în urma contractului de servicii ce a avut ca obiect prestarea de către INCDMGA, în calitate de profesionist, a unor servicii de cercetare pentru elaborarea studiului privind „Programul de monitoring integrat al ecosistemului marin Marea Neagră conform cerinţelor Directivei Cadru Strategia pentru mediul marin. Administraţia pentru Finanţarea Mediului a fost chemată în garanţie.

Motivarea Institutului

În urma contractului prestat, Institutul şi-a direcţionat cea mai mare parte din personalul de cercetare propriu pentru realizarea la termen și în conformitate cu cerinţele achizitorului, astfel cum au fost detaliate în Caietul de sarcini al achiziţiei, a tuturor activităţilor specifice pentru furnizarea datelor anuale necesare pentru monitorizarea evoluţiei stării ecologice a ecosistemului marin în perioada 2015-2018. Astfel, se asigura în regim etatizat, ca şi obligaţie internaţională a statului român, monitorizarea componentelor ecosistemului marin din zona românească a Mării Negre în vederea stabilirii stării ecologice a acesteia.

Ce a spus Ministerul

În luna decembrie 2018, conform graficului de finanțare, comisia de recepție a Ministerului, după evaluarea favorabilă a livrabilelor pentru perioada 2015-2016, a înaintat la plată către Administraţia Fondului pentru Mediu livrabilele, factura și procesul-verbal de recepție conform cerințelor contractului nr. 60/N/2016. Din factura din 21.11.2018, AFM nu a decontat suma de 597.103,92 lei, deoarece a considerat raportul pentru anul 2015 ca fiind cheltuială neeligibilă. Având în vedere succesiunea de acte normative care reglementează finanțarea studiilor realizate de către reclamantă pentru anii 2015-2019, AFM trebuia să deconteze și să plătească reclamantei inclusiv factura din 21.11.2018.

Ce a spus instanţa

Instanţa a reţinut din probele administrate în cauză, neexecutarea obligației contractuale de a plăti suma de 597.103,92 lei reprezentând contravaloarea diferenței de valoare rămasă neachitată din factura fiscala din 28.10.2019, reprezentând rest din preţul convenit în contract, conform ofertei financiare asumate de prestator, pentru serviciile prestate şi recepţionate, față de existența procesului - verbal de recepţie cantitativă şi calitativă a serviciilor de cercetare din data de 29.10.2018 semnat de ambele părți contractante se constată că reclamantul a făcut dovada îndeplinirii condițiilor răspunderii civile contractuale în persoana pârâtului, context în care, acțiunea are caracter fondat urmând a fi admisă astfel cum a fost formulată. Instanţa a decis să admită acţiunea formulată de INCDMGA şi obligă Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor la plata sumei de 597.103,92 lei reprezentând contravaloarea diferenței de valoare rămasă neachitată din factura fiscala din 28.10.2019. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toata lumea stie ca misculatiile acolo nu le mai face nici noul si nici vechiul director ci o gasculitza de asa zisi revolutionari bagati tot pe linie de psd sau secu, da' acum au schimbat tabara. S-au prins ca daca se duc pe la proteste cu cioara vopsita, gata, lumea o sa uite cum au ajuns acolo, mai ales ca sunt cazuri in care nici nu s-a facut examen psihologic inainte de angajare!
0
0
Institut de mediu? Cate institutii inutile mai poate sustine bugetul statului? Gunoaiele plutesc peste tot, economia e moarta si noi descoperim zilnic institutii de protectie care nu te protejeaza de nimic. E bine ca apar astfel de informatii, da' cine le da din casa? Rezistentii care s-au angajat tot pe pile, da' acum si-au schimbat parul? Schimba astia taberele de te doare capul!
0
0
Zici institutul Antipa si tragi apa, documentele produse sunt niste documente copiate din carti, nimic nu fac, mananca banii degeaba.
2
0
Daca vrea sa scape de plata ministerul Mediului sa verifice documentele facute de Antipa, e nenorocire, toata lumea stie de copy-paste , asta face acest institut care a ramas doar cu numele. Institutul rudelor, baiatul directorului Nicolaev angajat de tatal lui, sotia baiatului la fel. Sotul actualei directoare angajat si el cu sotia impreuna. Toti au bagat rudele angajati.
7
0
O rusine studiul asta.Cercetatorii sunt prezinta aceleasi studii de 30 de ani. Astia un sunt cercetatori.Sunt niste bugetari care mananca banii degeaba.Cercetarile lor sunt decupate din ziare.
6
0
eu credeam ca acest nicolaev membru de vaza psd , este vesnic in functia de director si o sa moara la birou... de fapt , cu ce plm se ocupa angajatii de la acest institut ? au descoperit ca apa marii este sarata , vara sunt alge la mal , iar pestii stiu sa inoate...!?!
7
0
Mare excroc este Nicolaev, daca ministerul comanda o expertiza privitor la realizarea lucrarii comandate ar fi vazut ca 80% din lucrare nu este decat fictiune scrisa din birou cu care s-au furat bani de la stat deci din buzunarul celor ce platesc taxe.
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212