REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.9° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Ministerul Sănătății revizuiește dotarea minimă obligatorie pentru mai multe tipuri de cabinete medicale

Ministerul Sănătății revizuiește dotarea minimă obligatorie pentru mai multe tipuri de cabinete medicale

Replica API 11 septembrie 2020 | 00:00 1243

Ministerul Sănătății intenționează să revizuiească dotarea minimă obligatorie pentru cabinetele de medicină fizică și reabilitare, ortopedie și traumatologie și otorinolaringologie (ORL), la solicitarea comisiilor de specialitate din cadrul instituției.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin care modifică și completează ordinul ministrului Sănătății nr. 153/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înființatea, organizarea și funcționarea cabinetelor medicale.

În cazul cabinetelor medicale cu specialitatea “recuperare, medicină fizică și balneologie”, denumirea specialității se schimbă în “medicină fizică și reabilitare”. De asemenea, dotarea minimă este actualizată și va cuprinde tensiometru, termometru (non contact), stetoscop, ciocan de reflexe, centimetru, cântar, taliometru, goniometru, canapea pentru consultații, trusă sanitară de urgență, materiale sterile pentru injecții intraarticulare și periarticulare (ace, seringi, comprese, mănuși), materiale pentru dezinfecția tegumentelor, suprafețelor și aerului și echipamente de protecție.

De asemenea, dotarea minimă obligatorie pentru cabinetele medicale cu specialitatea “ortopedie şi traumatologie” va cuprinde tensiometru, stetoscop, goniometru, negatoscop, ciocan reflexe și centimetru/instrument de măsurare a lungimii.

Opțional, pentru efectuarea de manopere chirurgicale/ortopedice, dotarea poate include pense anatomice, pense chirurgicale, pense hemostatice Pean si Kocher, foarfece chirurgicale, bisturiu, portac, fire de sutură/ ace chirurgicale, ace de puncție, seringi de unica folosință, chiurete de diferite mărimi, tăvițe renale, gipsotom (manual sau motorizat), foarfeci de pansamente, feși gipsate, pansamente sterile, feși de diferite mărimi și mănuși chirurgicale sterile și nesterile.

În cazul cabinetelor ORL, dotarea minimă obligatorie va include scaun ORL reglabil în înălțime și rabatabil, set instrumentar ORL necesar examenului clinic (speculi nazali, speculi auriculari, otoscop, apăsător de limbă, oglinzi laringiene și pentru rinofaringe, lampă clar), endoscop – tijă rigidă sau flexibilă și sursă de lumină, sursă de aspirație (aspirator chirurgical), canule de aspitație nazală și auriculară, pense de diverse tipuri (pensa baionetă, tip Pean, pense de drenaj colecții faringiene), bisturiu, foarfeci de diverse dimensiuni, pipă și balon Ruben (eventual sursă de oxigen), audiometru de screening, lampa de spirt, termometru, substanțe anestezice, vasoconstrictoare, sterilizator și aparat de măsurat tensiunea arterială.

Și dotarea minimă obligatorie a sălilor de fizioterapie (considerată activitate conexă actului medical) este actualizată, urmând să includă condițiile următoare de spațiu: suprafaţa utilă a sălii va asigura cel puţin 4,5 – 5 metri pătrați pentru fiecare pacient, aerisire naturală directă, cât mai eficientă, pardoseală caldă (parchet sau scândură) sau mochetă pe beton cu strat amortizor, cabină de duş (cu apă caldă permanentă) şi WC și spaţiu separat pentru dezbrăcat-îmbrăcat.

Dotările specifice minime pentru aceste săli sunt: 1 spalier, 2 saltele, 1 oglindă de perete, 1 masă kineto simplă, 1 bancă, 2 instalaţii-montaje scripete cu contragreutăţi, greutăţi de diverse mărimi, bastoane, arcuri, cordoane elastice, minimum 3 – 4 dispozitive pentru recuperare funcţională din grupa dispozitive ajutătoare (de exemplu: pedalier, planşetă basculantă, giroplan, levier pentru cvadriceps, roată şi scăriţă pentru umăr, placă canadiană, placă pentru abilităţile mâinii etc.), cântar pentru persoane, aparat de măsurat tensiunea arterială și trusă de urgenţă.

În iunie, Ministerul Sănătății a realizat o altă modificare a ordinului nr. 153/2003, introducând noi reglementări privind specialitățile compatibile care pot funcționa în același cabinet medical și dotările minime obligatorii ale cabinetelor.

Modificările au fost criticate de Colegiul Medicilor din Municipiul București, în condițiile în care ministerul nu a ținut cont de propunerile colegiului.

,,Un medic face 7 drumuri contra cost înainte de a-și deschide un cabinet. Fiecare drum conține și o taxă. Dacă întâmplător nu-ți imaginezi că specialitatea ta nu se regăsește în anexa cu dotarea minimă, nici nu-ți dai seama că-ți pierzi toți banii și toată investiția”, declara în iunie dr. Adriana Mihalaș, secretarul BEX al Colegiului Medicilor București, pentru 360medical.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369