REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
8.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Miniştrii de Finanţe din zona euro revizuiesc orientarea fiscală în urma conflictului din Ucraina

Miniştrii de Finanţe din zona euro revizuiesc orientarea fiscală în urma conflictului din Ucraina

Replica API 28 februarie 2022 | 00:00 318

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor lua în considerare în următoarele săptămâni implicaţiile asupra politicii fiscale ale invadării Ucrainei de către Rusia, astfel încât să poată sprijini economia dacă va fi necesar, a afirmat preşedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Paschal Donohoe

Donohoe a declarat la o conferinţă de presă că la şedinţa din decembrie miniştrii de Finanţe din zona euro au convenit o orientare fiscală moderată de susţinere în 2022.

"În următoarele trei săptămâni, Eurogrupul va revizui din nou orientarea fiscală. Vom discuta coordonarea politicii noastre bugetare şi această discuţie va veni la momentul potrivit", a declarat Donohoe, după întâlnirea miniştrilor de Finanţe din zona euro.

"În acest interval, vor reanaliza strategia noastră, pentru a ne asigura că ne putem sprijini economiile şi cetăţenii în acest moment în faţa unor dificultăţi majore", a adăugat preşedintele Eurogrupului.

UE revizuieşte de asemenea regulile fiscale - Pactul de stabilitate şi creştere - limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB. Prevederile Pactului au fost suspendate începând din 2020 pentru a oferi guvernelor o marjă de manevră mai largă în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Însă, acum că economia a revenit pe creştere, regulile bugetare ar urma să fie reintroduse de la începutul lui 2023, chiar dacă vor suferi unele modificări pentru a ţine cont de noile realităţi economice ale UE, respectiv nivelul ridicat al datoriei publice şi necesitatea unor investiţii publice mari pentru a contracara schimbările climatice.

Dar vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că Executivul comunitar este pregătit să fie flexibil.

"Suntem pregătiţi să ajustăm politicile fiscale dacă va fi necesar", a declarat la o conferinţă de presă Dombrovskis.

Comisia Europeană urmează să anunţe la începutul lunii martie criteriile pe care guvernele statelor membre ar trebui să le utilizeze atunci când vor elabora bugetele pentru 2023, oferind şi un indiciu cu privire la modul în care ar putea fi soluţionată dilema referitoare la regulile fiscale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212