REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ministrul Aurescu a vorbit despre situaţia din Belarus, Crimeea şi Nagorno-Karabah la reuniunea ministerială a CoE

Ministrul Aurescu a vorbit despre situaţia din Belarus, Crimeea şi Nagorno-Karabah la reuniunea ministerială a CoE

Replica API 5 noiembrie 2020 | 21:14 1120

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre situaţia din Belarus, Crimeea şi Nagorno-Karabah în cadrul celei de-a 130-a reuniuni ministeriale a Consiliului Europei (CoE), care s-a desfăşurat vineri, în format videoconferinţă, sub mandatul Republicii Elene, care deţine, din luna mai 2020, Preşedinţia în exerciţiu a Comitetului Miniştrilor.

Bogdan Aurescu

Reuniunea a marcat şi transferul Preşedinţiei Comitetului Miniştrilor de la Grecia la Germania, care va avea acest mandat în perioada noiembrie 2020 - mai 2021, arată un comunicat al MAE, scrie Agerpres.

În intervenţia sa, ministrul Aurescu a reiterat poziţia României privind eficientizarea multilateralismului şi întărirea rezilienţei pe baza valorilor democratice şi a dreptului internaţional, pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă lumea întreagă.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că România s-a alăturat iniţiativei de "Răspuns Global la Coronavirus" şi că anul acesta au fost reorientate câteva proiecte de asistenţă către urgenţe sanitare, în special în vecinătatea estică şi în Africa sub-sahariană. România a direcţionat peste 75% din bugetul său pentru cooperare internaţională pentru dezvoltare, astfel încât să răspundă provocărilor pandemiei de COVID-19.

În acelaşi context, Bogdan Aurescu a evidenţiat relevanţa structurilor de monitorizare ale Consiliului Europei care şi-au dovedit eficienţa pe durata crizei sanitare, prin menţinerea standardelor şi valorilor comune ale Organizaţiei. În acest sens, pentru a continua îndeplinirea acestui obiectiv, a transmis un apel privind necesitatea aplicării corecte şi uniforme a legislaţiei în vigoare în toate statele membre CoE.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat faptul că România rămâne un susţinător constant atât al Politicii de Vecinătate a CoE, cât şi al proceselor democratice din vecinătatea CoE. În acest sens, a reiterat faptul că România urmăreşte îndeaproape şi este profund îngrijorată de evoluţiile din Belarus şi a arătat că ţara noastră a susţinut activ adoptarea deciziei UE de a impune sancţiuni celor responsabili de violenţă, represiune şi fraude electorale în această ţară.

Totodată, demnitarul român a reamintit poziţia de principiu a României pentru respectarea tuturor angajamentelor asumate de către statele membre la momentul aderării la Consiliul Europei şi a evidenţiat sprijinul pentru menţinerea integrităţii teritoriale şi independenţa tuturor statelor membre ale Consiliului Europei, elemente fundamentale ale stabilităţii şi securităţii regionale.

"În context, şeful diplomaţiei române a exprimat preocupare pentru abuzurile şi încălcările continue ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar în Crimeea, care este anexată ilegal, şi în zonele din estul Ucrainei controlate de aşa-numiţii separatişti. În acelaşi timp, a transmis un mesaj privind necesitatea monitorizării situaţiei drepturilor omului în regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, unde asistăm la o deteriorare din ce în ce mai accentuată a securităţii regionale", arată MAE.

În ceea ce priveşte situaţia din Nagorno-Karabah, şeful diplomaţiei române a pledat pentru reluarea neîntârziată a dialogului politic pentru a identifica soluţii paşnice, în conformitate cu dreptul internaţional.

În contextul celebrării a 70 ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat încrederea României în Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi în rolul său de protejare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale în întreaga Europă.

A exprimat, totodată, convingerea că statele membre trebuie să sublinieze şi să exprime angajamentul ferm faţă de sistemul Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Totodată, şeful diplomaţiei române a evocat sprijinul României pentru lupta împotriva discursului de ură şi a manifestărilor xenofobe sub toate formele sale, împreună cu un mesaj de condamnare a tuturor instanţelor acestui fenomen, pentru care nu există nicio justificare.

Cu ocazia reuniunii, miniştrii de Externe au adoptat o Declaraţie ministerială cu tema "Gestionarea eficientă a crizei sanitare cu respectarea deplină a democraţiei, statului de drept şi a drepturilor omului". Totodată, având în vedere aniversarea, în acest an, a 70 de ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, Preşedinţia elenă a Comitetului Miniştrilor a marcat acest moment printr-o ceremonie restrânsă, cu participarea înalţilor funcţionari ai Consiliului Europei, în prezenţa preşedintelui Greciei.

Agenda reuniunii ministeriale a mai cuprins teme precum consolidarea democraţiei, statului de drept şi a drepturilor omului în Europa, prezentarea raportului secretarului general privind Multilateralismul în 2020 şi prezentarea documentului privind 'Rolul Consiliului Europei: răspuns la conflicte şi crize din Europa', garantarea eficienţei, pe termen lung, a sistemului Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, Politica de Vecinătate a Consiliului Europei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de mizeria si hotiile din tara lui ???
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212