REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ministrul Energiei, despre scumpirea gazelor româneşti: Industria se va orienta către importuri; nu văd care e problema

Ministrul Energiei, despre scumpirea gazelor româneşti: Industria se va orienta către importuri; nu văd care e problema

Replica API 22 mai 2019 | 00:00 416

Creşterea importurilor de gaze, ca urmare a faptului că preţul de producţie internă pentru agenţii economici a devenit mai mare, nu reprezintă o problemă, a declarat, marţi, ministrul român al Energiei, Anton Anton, în cadrul unei conferinţe de profil.

El a fost întrebat cum comentează situaţia din prezent de pe piaţa gazelor, potrivit căreia, pe bursă, gazele de producţie internă destinate consumatorilor industriali au ajuns mai scumpe decât gazele de import.

"Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema", a afirmat Anton.

Potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri, preţul gazelor de producţie internă pentru luna aprilie a ajuns la 95,86 de lei pe MWh, în timp ce preţul pe bursa de la Viena (CEGH Front Month Index) este echivalentul a 81,79 lei pe MWh.

OUG 114/2018 a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale, iar OUG 19/2019 a modificat această prevedere, lăsând la preţ plafonat doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor.

Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă care se tranzacţionează pe bursă şi care este destinat agenţilor economici.

Importurile de gaze au început să crească foarte mult de la începutul anului. Astfel, în ianuarie, importurile au fost mai mari cu 55% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată ultimul raport lunar de monitorizare a pieţei gazelor, realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Anton declarase anterior, în aceeaşi conferinţă, că România are ocazia de a deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, având în vedere zăcămintele din Marea Neagră, dacă Marea Britanie va părăsi spaţiul comunitar.

"Dacă Brexitul va avea loc, în scurtă vreme România va deveni primul producător de gaze din UE, astăzi fiind al treilea. Toate acestea necesită eforturi şi vrem să utilizăm aceste gaze (din Marea Neagră - n.r.) în România, în folosul cetăţenilor şi al industriei gazelor româneşti. Vrem ca resursele pe care le avem să fie utilizate şi să fie puse în valoare", a precizat ministrul.

Pe de altă parte, ExxonMobil şi OMV Petrom, companiile care explorează uriaşul zăcământ Neptun din Marea Neagră, au anunţat că nu pot lua decizia de a extrage gazele din acest perimetru, întrucât nu sunt întrunite condiţiile necesare, inclusiv cele privind liberalizarea pieţei şi stabilitatea în reglementare.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai Anton, ai in cap beton? Asta vor golanii de austrieci sa importam scump si ei sa vanda gazele romanesti afara ieftin. Esti cretin daca crezi ca e bine.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367