REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Ministrul Justiției, la bilanțul Ministerului Public: Magistrații reprezintă puterea stabilă a statului de drept

Ministrul Justiției, la bilanțul Ministerului Public: Magistrații reprezintă puterea stabilă a statului de drept

Replica API 8 martie 2017 | 00:25 316

Magistrații reprezintă puterea stabilă a statului de drept, iar activitatea lor trebuie să se caracterizeze prin respect față de drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, a afirmat marți ministrul Justiției, Tudorel Toader, la bilanțul activității Ministerului Public pe anul 2016.

"Dumneavoastră, cei 2.650 de procurori câți funcționați astăzi activi în România, reprezentați un pilon stabil, de bază, în statul de drept. (...) Pentru că dumneavoastră, procurorii și magistrații în general, reprezentați o putere, dar puterea stabilă, puterea care are carieră, puterea formată din specialiști, spre deosebire de celelalte două puteri ale statului, care au o funcționalitate ciclică. (...) Exprim de asemenea speranța faptului că în continuare vă veți desfășura activitățile, competențele specifice procurorilor în respect față de drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, în respect față de demnitatea acestora, de prezumția de nevinovăție, luând în considerare exigențele constituționale, raportându-ne cu toții la standardele democratice, reperele pe care le stabilește Comisia de la Veneția", a spus ministrul Justiției.

El a adăugat, referindu-se la bilanțul prezentat de procurorul general Augustin Lazăr, că apreciază o serie de realizări obținute de procurori în anul precedent, printre care și reducerea semnificativă a numărului de achitări.

"Apreciez reducerea semnificativă a numărului de inculpați achitați. (...) Apreciez, de asemenea, creșterea numărului persoanelor juridice trimise în judecată, pentru că, să nu ne amăgim, marea criminalitate, chiar dacă nu la număr, dar în conținut, în consistență, începe să se raporteze, începe să se plaseze în zona activităților desfășurate de către persoanele juridice. (...) În același timp, constat o scădere a măsurilor asigurătorii dispuse de către procuror. Știți dumneavoastră prea bine (...) și faptul că nu e suficient să iei măsuri asigurătorii (...), fiind necesară efectiva recuperare, întoarcerea pagubelor la bugetul consolidat al statului", a mai spus Tudorel Toader.

În opinia sa, printre prioritățile tuturor instituțiilor din domeniul justiției trebuie să se numere atât îndeplinirea cerințelor impuse prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, în vederea ridicării acestuia, dar și o îmbunătățire a cadrului legislativ.

"Avem în vedere (...) inflația legislativă, multe legi care se contrazic, cu omisiuni legislative, cu suprapuneri și așa mai departe. Dar știm prea bine cu toții că sunt legi care datează de 10 — 20 de ani poate și care au rămas cu denumirea marginal, cu titlul și cu publicarea în Monitorul Oficial, pentru că au suferit atâtea modificări încât nu mai au mare legătură cu filosofia inițială a adoptării legii. (...) Rămânem cu toții preocupați de previzibilitatea, claritatea, accesibilitatea legii. (...) Rămânem preocupați de condițiile de detenție din penitenciare și, nu în ultimul rând, rămânem preocupați de procesul legislativ, modificări ale legislației existente, procesul legislativ viitor, care trebuie să se circumscrie acestor coordonate de evoluție, de consolidare a statului de drept, de garantare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor", a precizat ministrul Justiției, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Reprezinta singura categorie profesionala care nu raspunde!
2
1
Legea raspunderii magistratilor asta trebuia sa spuna
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272