REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

MINISTRUL MEDIULUI, la Constanța: ÎNTÂLNIRE cu CHIȚAC și prefectul COȘA! VIDEO

MINISTRUL MEDIULUI, la Constanța: ÎNTÂLNIRE cu CHIȚAC și prefectul COȘA! VIDEO

Replica API 20 mai 2021 | 15:03 2552

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, se află într-o o vizită de lucru la Constanța, ocazie cu care s-a întâlnit cu șefii instituțiilor deconcentrate ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din județ și cu autoritățile publice locale. La eveniment, au participat primarul Vergil Chițac, prefectul Silviu Coșa șicomisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu. Prima parte a discuției s-a concentrat pe situația actuală a noilor sectoare de plaje construite prin programul de combatere a eroziunii costiere - Faza II.

Ministrul a vorbit despre programul Rabla, fiind validate de AFM 16.892 tichete, pentru Rabla Clasic si 900 pentru Rabla Plus. Toți beneficiarii au primit aprobările pentru înscrierile în program.

Barna Tánczos

Demnitarul a discutat cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu Constanța, Apelor Române Dobrogea-Litoral, Direcției Silvică Constanța Romsilva și Administrației Naționale de Meteorologie RA, despre problemele de mediu din județul Constanța.

În port este o activitate eficientă

"Am avut discuții cu sefii deconcentratelor din județ, am discutat despre probleme legate de poluare. În port, este o activitate eficientă, suntem în faza în care putem să identificăm acele containere de deșeuri. E nevoie de atenție cu privire la deșeurile din județ. Avem nevoie de un județ curat", a spus ministrul.

Despre deșeurile ajunse în port

Revenind la deșeuri, ministrul a spus: "Ne vom adresa autorităților germane pentru a semnala această situație. Cred că sunt încercări iresponsabile a acestor persoane juridice care nu știau că vor fi controale aspre”.

Octavian Berceanu

”Avem colaborări cu toate țările care au parteneriate cu noi. E o rețea foarte bine structurată de schimb de informații. Dacă ne uităm la anumite componente din deșeuri, le putem numi periculoase. Vom afla exact tipul de deșeuri, de la procuror", a spus comisarul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Vor fi inventariate terenurile din județ, în vederea împăduririi

”Legat de împădurire, vor fi inventariate terenurile din județ care pot fi împădurite. Constanța nu e un județ cu procent mare de teren forestier, e nevoie de păduri în această regiune", spune ministrul.

Minsitrul Mediului: E o ocazie unică, un nou început pentru tot ce inseamnă amenajarea plajei

În continuarea vizitei de lucru în Constanța, ministrul a avut discuții referitoare la situația plajelor din județ. Acesta și-a exprimat mulțumirea față de modul în care se derulează proiectul de lărgire a plajelor: ”Am avut discuții cu ABADL, cu primarul etc., legat de procesul de înnisipare. E o ocazie unică, un nou început pentru tot ce inseamnă amenajarea plajei, trebuie să reușim să deschidem o nouă etapă. După intabularea plajelor, ministerul și ABADL vor lansa un concurs pentru amenajarea plajelor, va fi nevoie de un PUZ, va fi o altă abordare, in ceea ce privește facilitatea plajelor, infrastructura. Administrarea plajei se face de către construtor, până la recepție, trebuie sa fie curățenie pe plajă, să asiguram serviciul de salvamari și să fie o preocupare permanentă pentru curățenia plajei în această perioadă", a mai spus acesta.

În partea a doua, specialiștii ABADL i-au prezentat minsitrului viziunea asupra gestionării sectoarelor de plajă din sudul României pe următorii 10 ani.

Vergil Chițac vrea PUZ și pentru taluz

"Am avut discuții cu domnul Barna pe două paliere: proiectul de înnisipare, care va fi finalizat în condiții foarte bune, și al doilea: pregătirea sezonului estival. Din punct de vedere al operatorilor economici, întreținerea plajelor si sigurranța. Există atribuții ale ABADL, până se finalizează contractul, și atributii ale Primăriei, din perspectiva siguranței, și mă gândesc la tot ce înseamna salvamar. Distanța e destul de mare, pentru ca s-au lățit plajele", a spus primarul Vergil Chițac. Totodată, edilul a mai precizat că îli dorește ca PUZ-ul ce va fi realizat pentru plaje să cuprindă și taluzul, îns pecial cel de la Portul Tomsi și până la Pescărie. ”Legat de PUZ, aș vrea ca acesta, care pornește din zona Portul Tomis până la Pescărie, sa vizeze și taluzul. Atunci, din punct de vedere arhitectural și urbanistic rebuie să avem o abordare integrată. Concursul de soluții să vizeze zona de plajă și taluzul aferent”, a continuat primarul.

Porţiunile noi de plajă nu se pot folosi până la intabulare

"Turiștii pot beneficia de plaje şi în acest sezon, operatorii îşi vor reprimi porţiunile de plajă pe care le-au concesionat, imediat după intabulare. Porţiunea nouă va face obiectul unui PUZ, așa cum a spus şi primarul Vergil Chiţac. Contractele sunt suspendate, în momentul de faţă, iar porţiunile de plajă nu se pot folosi până la intabulare. Porţiunea nouă de plajă va fi folosită în scop turistic, putem semna contracte, conform legii şi pentru aceste porţiuni noi de plajă. Pe porţiunea nouă nu se poate desfăşura activitatea economică. Activitatea economică va fi reluată începând cu 2022. Această resursă uriaşă trebuie să fie nouă pentru turismul din Constanţa" a mai spus ministrul.

Demnitarul a efectuat o vizită în teren la lucrările finalizate din Proiectul de combatere a eroziunii costiere Faza a II- a, precum și în Portul Constanța Sud-Agigea.

Video integral aici:

M.P., L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa imi dati pielea inapoi kwi,barna,Citu,printisorul.
2
0
dom primar. Astea te vor debarca! Adica, un manelist isi ia parcare in fata casei si urlete, seminte gunoaie. Ca sa nu mai vorbim, ca ati triplat taxa. Ce a crescut pe lumea asta cu 300%? Nu va mai ajung banii de ciordit?
12
0
Numai lepre in poza asta.
15
3
Latif Celzin mai sta pe functie? Nu ii auzi nici gura
10
3
Apm a fost controlat?
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468