REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
13.6° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Ministrul Muncii a discutat cu comisarul european pentru coeziune şi reforme despre îmbunătăţirea serviciilor sociale

Ministrul Muncii a discutat cu comisarul european pentru coeziune şi reforme despre îmbunătăţirea serviciilor sociale

Replica API 17 iunie 2021 | 00:00 405

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a discutat, marţi, cu comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, despre problematica persoanelor vulnerabile şi a îmbunătăţirii serviciilor sociale din România.

Sursa foto: Raluca Turcan/Facebook

"Ştiu că dialogurile autorităţilor române cu instituţiile europene par adesea exerciţii birocratice, de puţin interes imediat pentru 'viaţa reală', însă discuţia pe care am avut-o astăzi cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune şi reforme, a abordat nu doar obiective, etape şi planificarea proceselor ministerului din perspectiva accesării programelor de finanţare europeană, ci şi dificultăţile întâlnite în procesul de reformă a sistemelor publice şi impactul imediat al acestor reforme asupra oamenilor. Am abordat, de asemenea, problematica persoanelor vulnerabile şi a îmbunătăţirii serviciilor sociale din România, dar şi provocările pe care tranziţia postpandemie le ridică în domeniul ocupării", a scris Raluca Turcan, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Ea a menţionat că, pentru România, PNRR reprezintă o oportunitate de a reaşeza pe baze echitabile atât sistemul de pensii, cât şi salarizarea din sectorul public, bugetul alocat acestor două mari proiecte fiind de 102 milioane de euro.

"De asemenea, am prezentat pe larg planurile de investiţii în infrastructura socială pentru copii şi persoane cu dizabilităţi asumate prin PNRR, cu o finanţare de 100 de milioane de euro. O parte importantă a discuţiei noastre a vizat, de asemenea, modul prin care vom folosi fondurile europene pentru a susţine reforma asistenţei sociale, adică dezvoltarea de servicii integrate prin care să sprijinim în mod real grupurile vulnerabile. Un exemplu în acest sens este angajamentul pe care România şi l-a asumat de a pune în practică garanţia pentru copii, conform recomandărilor Comisiei, instrument care va asigura copiilor vulnerabili acces la asistenţă medicală, educaţie, îngrijire, locuinţe decente ori nutriţie adecvată", a notat Turcan.

În acest context, ministrul Muncii a subliniat obiectivul României de a utiliza optim resursele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, atât prin PNRR, cât şi prin politica de coeziune. În următorul exerciţiu financiar, România va avea la dispoziţie, în premieră, un Program Operaţional de Incluziune şi Demnitate Socială destinat în exclusivitate combaterii sărăciei şi incluziunii persoanelor vulnerabile, dar şi un program cu o finanţare consistentă pentru măsuri de formare şi ocupare - Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare.

Potrivit şefului de la Muncă, în perioada următoare, ţara noastră va avea o colaborare strânsă cu Comisia Europeană pentru a definitiva aceste două programe operaţionale care înseamnă, împreună, aproximativ 7 miliarde de euro în beneficiul celor mai vulnerabile categorii.

"Un alt subiect important pe care l-am abordat în cadrul întâlnirii a vizat oportunităţile create prin Fondul pentru o Tranziţie Justă, destinat diversificării economice a zonelor afectate de tranziţia climatică şi asupra recalificării şi reintegrării pe piaţa muncii a lucrătorilor şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din aceste regiuni. Preocuparea noastră, ca minister al Muncii, este să susţinem angajaţii din aceste zone să rămână în viaţa activă, iar Fondul pentru o Tranziţie Justă poate finanţa proiecte specifice pentru aceste regiuni. Ne-am propus să ne implicăm, alături de MIPE, care gestionează planurile pentru o tranziţie justă, în elaborarea măsurilor şi apelurilor de proiecte destinate acestor zone", a afirmat oficialul.

Ea a precizat că întărirea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene este o condiţie obligatorie pentru implementarea proiectelor şi a reformelor pe care România şi le-a propus.

"De aceea, unul dintre obiectivele ministerului este să creştem capacitatea structurilor noastre proprii de a gestiona fondurile europene din politica de coeziune şi din PNRR. Avem certitudinea sprijinului pe care Comisia Europeană ni-l va acorda, pentru a ne asigura că cele două programe operaţionale care vizează problematica socială, de formare şi de ocupare vor fi implementate cât mai curând cu putinţă. Am încheiat întrevederea cu comisarul european Elisa Ferreira cu încrederea că România are nu doar oportunitatea de a aduce schimbări majore în domeniul social graţie fondurilor disponibile, ci şi sprijin din partea Comisiei Europene de a duce la bun sfârşit aceste demersuri", a mai scris Raluca Turcan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272