REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Vin., 29 Sept. 2023
Anul XX Nr. 6501
19.5° Constanța Vineri, 29 Septembrie 2023 Anul XX Nr. 6501

Ministrul Odobescu a evidenţiat, la New York, rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene

Ministrul Odobescu a evidenţiat, la New York, rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene

Victor ROTARU 20 septembrie 2023 | 00:00 95

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a evidenţiat, la New York, la o reuniune a informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre UE, rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene, în special după retragerea Rusiei din Iniţiativa privind grânele la Marea Neagră, şi a atras atenţia asupra creşterii presiunii asupra Coridoarelor Solidarităţii ale UE.

Ministrul Odobescu a evidentiat, la New York, rolul Romaniei in asigurarea tranzitului de cereale ucrainene

La reuniunea de la New York, care a avut loc luni în marja Săptămânii la nivel înalt a celei de a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, miniştrii de Externe din UE au avut discuţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe situaţia din teren, securitatea alimentară şi consecinţele geopolitice ale războiului, precum şi pe demersurile diplomatice privind Formula de pace propusă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a informat MAE într-un comunicat transmis.

Totodată, miniştrii au evaluat abordarea UE privind regiunea Sahel, inclusiv în contextul evoluţiilor din Niger, şi au discutat despre evoluţiile recente din cadrul Dialogului Belgrad - Priştina.

În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Luminiţa Odobescu a condamnat atacurile repetate ale Moscovei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre Reni şi Izmail şi a informat în legătură cu fragmentele de dronă, similară celor folosite de armata rusă, descoperite pe teritoriul României, a precizat MAE.

''Luminiţa Odobescu a evidenţiat rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene, în special după retragerea Rusiei din Iniţiativa privind grânele la Marea Neagră, şi a atras atenţia asupra creşterii presiunii asupra Coridoarelor Solidarităţii ale UE. A reiterat angajamentul României de a continua eforturile de facilitare a tranzitului de cereale, menţionând că peste 25,5 milioane de tone de cereale şi bunuri ucrainene au tranzitat teritoriul ţării noastre. Totodată, ministrul de Externe a evidenţiat importanţa continuării sprijinului pentru Ucraina, concomitent cu gestionarea corespunzătoare a implicaţiilor asupra pieţelor interne, respectiv asupra fermierilor'', a menţionat sursa citată.

Cu privire la Formula de Pace propusă de preşedintele Zelenski, Odobescu a evidenţiat importanţa continuării dialogului privind aprofundarea şi detalierea acesteia în continuarea discuţiilor de la Jeddah din luna august. Ea a amintit implicarea activă a ţării noastre în eforturile diplomatice la nivel european pentru a gestiona dialogul cu actorii globali privind consecinţele geopolitice ale războiului din Ucraina, în contextul Adunării Generale a ONU.

Discuţia privind abordarea UE în Sahel a avut loc în continuarea dezbaterii informale a miniştrilor de Externe de la Toledo din luna august, unde a fost recunoscută nevoia unei reflecţii strategice privind consecinţele loviturii de stat din Niger asupra regiunii.

Ministrul de Externe a reiterat angajamentul României pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Sahel, atrăgând atenţia asupra riscului ca evoluţiile pe palierul securităţii să se extindă. În acest context, Luminiţa Odobescu a subliniat importanţa abordării cauzelor profunde ale instabilităţii din regiune, precum combaterea terorismului şi a surselor sale de finanţare, concomitent cu investiţii în educaţie, securitate alimentară şi sănătate, a mai informat MAE, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
TAIATI PENSIILE SPECIALE PENTRU MAGISTRATI. Nu va este rusine deloc pentru sentintele pe care le dati ? Depun la dosar probe scrise, probe foto, aduc martori, sunt reprezentat de avocat si imi respingeti actiunea intr-un mod iresponsabil interpretand legile dupa cum vreti ? Directivele Uniunii Europene nu le luati in considerare si dati castig de cauza institutiei publice care mi-a produs un abuz si care nu a fost reprezentata in instanta depunand numai un inscris de cateva randuri ? Adica eu ca simplu cetatean nu trebuie sa am castig de cauza impotriva unei institutii publice ? Si vreti sa inchidem ochii la nenumaratele drepturi pe care le cereti: salarii de 20.000 lei, pensionare anticipata si pensii speciale ? Adica eu platesc taxe si impozite pentru „drepturile voastre” ca sa judecati stramb ? Dati-va demisia si lasati persoane cinstite si morale care sa judece. Mai corect se judeca pe timpul lui Stefan cel Mare.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516