REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ministrul pentru Mediul de Afaceri propune Start Export, un nou program destinat încurajării exporturilor

Ministrul pentru Mediul de Afaceri propune Start Export, un nou program destinat încurajării exporturilor

Replica API 18 septembrie 2019 | 00:00 344

Ştefan-Radu Oprea, foto b1.ro

Start Export este proiectul pe care vi-l propun pentru anul acesta, un program care se dezvoltă în funcţie de nevoile mediului de afaceri şi care se bazează pe trei piloni importanţi, a anunţat, marţi, într-un forum de specialitate, Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

"Start Export este proiectul pe care vi-l propun pentru anul acesta şi care înseamnă să vorbim în România din ce în ce mai mult despre export, pe modelul antreprenoriat. Vă aduc aminte că, în 2016, se lansa Start-Up Nation, un program adresat antreprenorilor. Astăzi, unele date statistice spun că 5 din 10, altele că 6 din 10 tineri vor să devină antreprenori. Deci, scopul acestui program a fost atins, pentru că vorbim despre antreprenoriat şi dorim să fim antreprenori în România, nu în afara graniţelor ţării. Acelaşi lucru mi-l doresc să-l facem şi să vorbim împreună despre export. Numărul companiilor care exportă azi din România este sub jumătatea mediei europene. Cum putem îmbunătăţi acest indicator? Printr-un program pe care îmi propun să-l adresez antreprenorilor pentru debut, pentru a înţelege foarte bine ce înseamnă exportul. Acest proiect trebuie să aibă cel puţin trei piloni în faza iniţială. Start Export este un program care se dezvoltă în funcţie de nevoile dvs., are experienţa programului pe care l-am desfăşurat pe fonduri elveţiene, cu exemple de bune practici la Prahova şi Bacău. Am avut o finanţare pentru subvenţionarea dobânzii", a afirmat Oprea.

Ministrul de resort a precizat că unul dintre pilonii principali ai programului se axează pe educaţia antreprenorilor, pentru ca aceştia să se familiarizeze cu instrumentele ce trebuie utilizate pentru a deveni exportatori.

"Un pilon este Incubatorul de afaceri. Astfel, împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a României am identificat asemenea posibilităţi în care, împreună cu asociaţiile patronale reprezentative, cu reprezentanţii mediului de afaceri, să putem vorbi foarte mult despre educaţie, despre cum ne pregătim pentru a ieşi la export, despre cum putem folosi instrumentele pe care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului le pune la dispoziţia dvs, mediului de afaceri. Vorbim aici despre programul de promovare a exportului sau despre internaţionalizare sau despre misiunile economice sau despre reţeaua de consilieri economici, care nu este foarte numeroasă, dar care au mandat explicit că trebuie să sprijine mediul de afaceri şi companiile româneşti", a explicat Ştefan-Radu Oprea.

Acesta a adăugat că al doilea pilon se referă la o prezenţă activă a Camerei de Comerţ şi Industrie a României. "Am găsit împreună cu domnul preşedinte Daraban, un spaţiu care poate să fie transformat într-o zonă de expoziţie permanentă multimedia în care dvs., reprezentanţii mediului de afaceri, să puteţi prezenta delegaţiilor din anumite ţări, produsele. De ce Camera de Comerţ? Pentru că aşa este normal. În cultura de business a ţărilor, Camera de Comerţ are un rol foarte important. Noi simţim să avem nevoie de acea interfaţă între dvs şi parte de executiv", a spus demnitarul.

Nu în cele din urmă, ministrul a făcut referire la al treilea pilon al programului Start Export, respectiv "o platformă care să ne ajute să cunoaştem mai uşor oferta de ţară şi cererea din exterior".

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Ambasada Canadei în România, Bulgaria şi Republica Moldova şi cu sprijinul Comisiei Europene, a organizat, marţi, conferinţa cu tema "Oportunităţi aduse de acordurile de comerţ liber ale UE şi provocări întâmpinate de oamenii de afaceri. Cum putem valorifica politica comercială a UE?". AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367