REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ministrul Pricopie, luat "de guler" de elevii constănţeni: "A zis că o să-l sune pe Mazăre"

Ministrul Pricopie, luat "de guler" de elevii constănţeni: "A zis că o să-l sune pe Mazăre"

Replica API 10 februarie 2014 | 00:00 248

Ministrul Educaţiei, prins "în corzi"

Ministrul Educaţiei, prins "în corzi"

Situaţie dificilă pentru Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Sportului, Remus Pricopie, care a fost abordat săptămâna trecută la Consiliul Naţional al Elevilor, la Braşov. Problematica reducerii cu 50% a transportului în comun pentru elevii constănţeni a fost din nou pusă "pe tapet", de data aceasta în mod direct, în prezenţa lui Pricopie. Confruntat cu problema elevilor constănţeni, Pricopie ar fi exclamat: "Aoleo, Constanţa!". Elevii nu s-au lăsat mai prejos şi l-au determinat pe Remus Pricopie să le promită că îl va suna personal pe primarul Constanţei, Radu Mazăre. De aceasta ne asigură preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Bajdechi, care nu a fost prea impresionat de gestul lui Pricopie de a-i înmâna o adeverinţă pentru activitatea depusă în cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor, anul trecut. "Este o foaie pe care am primit-o şi eu, dar şi toţi cei care am fost anul trecut pe funcţii, iar eu am fost anul trecut în Consiliul Judeţean al Elevilor. Dar, noi am avut la nivel naţional o strategie, prin care voiam să facem asociaţii prin care ne câştigam independenţa juridică faţă de Ministerul Educaţiei. Faptul că eu am fost singurul care a făcut chestia asta, e ceva în plus. În alte judeţe, nu a fost la fel. Eu sunt acum pe Asociaţia Elevilor şi voi fi până când nu voi mai fi elev, adică până pe 1 iunie. Când l-au abordat colegii mei pe Pricopie, să îi spună de problematica RATC, şi-a dat ochii peste cap, când a auzit de Constanţa: "Aoleo, Constanţa!", a zis Pricopie. El a spus că o să-l sune personal pe Radu Mazăre. Aşa le-a spus joi colegilor mei, la Consiliul Naţional al Elevilor. A vorbit prostii acolo, ne-a spus să nu mai facem activitate sindicală, că suntem pe structura lor. Noi l-am tot stresat cu problema RATC şi pe cale directă, şi pe cale indirectă. Să vedem ce va face, să nu mă enerveze să... până acum nu am dat declaraţia asta, dar am spus-o mass-media doar informal. Ce fac ei, dau ordonanţă de urgenţă, modifică Legea Educaţiei şi spun că dau reducere la transportul în comun şi elevilor din învăţământul tehnic, pentru că au dat ordonanţa 117/2013. Ies la televizor şi spun că îndreaptă greşeli, nedreptăţi, discriminări şi, la Constanţa, de fapt nu se întâmplă nimic. Nu primeşte decât o anumită parte, beneficiază doar 700 de persoane, pentru că trebuie mers la Gară, se caută pe liste, abia atunci. E incomod", a declarat Bajdechi, pentru "Replica" de Constanţa.

33.648 de beneficiari ai subvenţiilor la transportul în comun există în Constanţa. În condiţiile unui calcul al municipalităţii pe o singură linie, abonamentul este 55 de lei, drept urmare, dacă toţi ar beneficia de reducere de 50% pe o singură linie, efortul bugetar ar fi de peste 11 milioane de lei, pe două linii, de 16 milioane de lei şi peste 22 de milioane de lei pentru trei linii. Pe de altă parte, Bajdechi a susţinut în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local Constanţa că nu este vorba de mai mult de 17.000 de elevi şi, evident, sumele suportate de bugetul local ar ajunge la jumătate.

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă atitudinea administraţiei locale în privinţa refuzului de a acorda reducere la transportul local în comun elevilor şi studenţilor, aşa cum este foarte clar stipulat în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1 / 2011 (art. 84 (1) şi art. 205 (2)) şi sprijină demersul iniţiat de Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă din Constanţa, întrucât "municipiul Constanţa este printre singurele municipii reşedinţă de judeţ unde acest drept al elevilor şi studenţilor este încălcat flagrant de către autorităţi".

Reducerea cu 50% la transportul local în comun pentru elevi şi studenţi va fi dezbătută din nou în cadrul viitoarei şedinţe de Consiliu Local, prilej cu care consilierii vor decide dacă vor aplica cererea elevilor şi a studenţilor.

Marius Florian VASILE

Citeşte şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272