REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ministrul Sănătăţii dă asigurări că se fac toate eforturile pentru atragerea medicilor de familie în mediul rural

Ministrul Sănătăţii dă asigurări că se fac toate eforturile pentru atragerea medicilor de familie în mediul rural

Replica API 7 iunie 2021 | 20:38 829

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a dat asigurări, sâmbătă, cu ocazia unei vizite efectuate în judeţul Vaslui, că se fac toate eforturile pentru atragerea medicilor de familie în mediul rural, în contextul unui deficit înregistrat la nivel naţional.

Ea a precizat că se poartă discuţii cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru găsirea unor metode, în contractul-cadru, de stimulare a medicilor de familie să practice în mediul rural şi a transmis că autorităţile doresc, totodată, să le ofere medicilor de familie din mediul rural capacitatea tehnică de a creşte complexitatea actului medical.

"În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă am alocat fonduri pentru dotarea a 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de medici de familie, cu prioritizare pentru acele cabinete care sunt în mediul rural şi mai ales în ruralul izolat sau în ruralul unde există o lipsă de medici de familie. Sperăm că împreună, prin aceste eforturi combinate de investiţii dar şi de stimulare a serviciilor în asistenţa medicală primară, vom reuşi să facem mediul rural atractiv pentru medicii de familie", a afirmat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii a spus că soluţiile pentru atragerea medicilor de familie în mediul rural nu presupun doar investiţii în infrastructură.

"Când am spus de investiţiile în cabinetele medicilor de familie nu m-am referit doar la infrastructură. Ştiu că şi în Vaslui, ca şi în alte judeţe, există autorităţi locale care le-au pus medicilor de familie la dispoziţie infrastructura privind cabinetul medical, dar noi vorbim de investiţii în aparatură, aşa încât o parte din activitatea medicală, pentru care în mod normal pacientul trebuie să se adreseze într-un ambulatoriu de specialitate sau la un laborator de analize pentru care trebuie să meargă în oraş, să se poată desfăşura la cabinetul medicului de familie. Aşa sperăm să aducem medicii de familie, pentru că ei vor simţi şi vor vedea exact efectul actului lor medical, nu vor mai trebui doar să scrie bilete de trimitere şi să aştepte întoarcerea pacientului de la oraş, ci vor putea să ia decizie în cunoştinţă de cauză şi să vadă beneficiul actului medical", a explicat ministrul Sănătăţii.

Ioana Moldovan a adăugat că, în plus faţă de dotările prevăzute în PNRR, se are în vedere o reformă care presupune creşterea finanţării pe termen mediu şi lung pentru asistenţa medicală primară, astfel încât medicii de familie să poată fi plătiţi pe seama muncii lor.

În judeţul Vaslui, potrivit ultimelor date furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică, şapte comune nu au medici de familie, iar în perioada următoare mai mulţi medici de familie urmează să se pensioneze şi au anunţat că nu îşi vor continua activitatea, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si comunistii ziceau la fel... Lozinci useriste.
0
0
yeap...si de 30 de ani tot cu asigurarile ramanem..spitale noi nema...drumuri nema...0 peste tot
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272