REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
10.4° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu paricipă la cina informală a statelor OSCE

Ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu paricipă la cina informală a statelor OSCE

Ana Maria LIPAN 30 noiembrie 2023 | 10:49 629

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat miercuri, 29 noiembrie 2023, la Skopje, la cina informală a statelor din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Evenimentul a avut loc în marja lucrărilor Consiliului Ministerial organizat de Președinția-în-Exercițiu, Macedonia de Nord, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2023. 

Ministrului afacerilor externe Luminita Odobescu paricipa la cina informala a statelor OSCEImagini de la eveniment

Tema discuțiilor a vizat „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și nevoia unei Organizații funcționale în timpul unui conflict”. În intervenția sa, ministrul afacerilor externe a subliniat circumstanțele dificile în care acționează OSCE în contextul declanșării de către Rusia a agresiunii militare nejustificate și neprovocate împotriva Ucrainei. De asemenea, a reafirmat solidaritatea României cu poporul ucrainean, subliniind sprijinul multidimensional acordat statului ucrainean. Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a subliniat impactul negativ asupra Republicii Moldova a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. A punctat situația socio-economică dificilă cu care se confruntă Republica Moldova ca urmare a presiunilor diverse ale Rusiei, cât și relevanţa acestui stat în dinamica de securitate din regiune. 

Discuțiile au vizat continuitatea activității OSCE în contextul opoziției Rusiei și a Belarus privind preluarea de către Estonia a conducerii OSCE în 2024 și a prelungirii mandatelor Secretarului General și ale șefilor a trei instituții autonome ale Organizației - directorul Oficiului pentru Instituții Democratice/ODIHR, Reprezentantul Special pentru Libertatea Media/RFOM și Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale/HCNM.

Ministrului afacerilor externe Luminita Odobescu paricipa la cina informala a statelor OSCEImagini de la eveniment

Ministrul afacerilor externe a apreciat disponibilitatea Republicii Malta de a prelua Președinția-în-Exercițiu a OSCE în anul 2024. Oficialul român a exprimat sprijinul pentru continuitatea în funcție a Secretarului General OSCE, precum și a celor patru coordonatori ai instituțiilor reprezentative OSCE, ca și sprijinul pentru prelungirea mandatelor misiunilor OSCE din teren. 

În marja cinei informale, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut scurte întrevederi cu secretarul general al Organizației, Helga Maria Schmid, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Armenia, Ararat Mirzoyan și cu ministrul afacerilor externe al Principatului Andorrei, Imma Tor Faus.    

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
❤️ Fete fierbinți te așteaptă --- X18.FUN
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407