REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Minorii vor să devină vedetele şcolii cu orice preţ: un elev de la Colegiul Regina Maria a furat o vioară

Minorii vor să devină vedetele şcolii cu orice preţ: un elev de la Colegiul Regina Maria a furat o vioară

Replica API 24 octombrie 2013 | 00:00 60

Nu-şi recunoaşte vina

Nu-şi recunoaşte vina

După ce doi minori au pulverizat spray iritant lacrimogen pe holurile Şcolii Gimnaziale Ion Jalea din municipiul Constanţa, un alt elev a ajuns subiect de discuţie întrucât s-a apucat să fure de la colegi. Este vorba de un elev al Colegiului Naţional de Arte Regina Maria, care a furat o vioară ce aparţinea chiar unei colege. A fost identificat de poliţişti, fiind acum cercetat pentru furt. Însă el nu-şi recunoaşte vina de nici o culoare.

În ultima perioadă, un fenomen a cam pus stăpânire pe judeţul Constanţa, vorbind aici de minorii ce continuă să o apuce pe căi greşite încă de la vârste fragede. Furturi din locuinţe, din autoturisme, tâlhării - sunt doar câteva dintre îndeletnicirile celor mici. Însă, potrivit oamenilor legii, mai toţi dintre ei nu acţionează de capul lor, ei fiind "recrutaţi" de alte persoane tocmai în ideea că nu au răspundere penală. Că mai există şi teribilism, este adevărat, dar mai toate cazurile fac parte din altă categorie. Trecând peste acest aspect, odată cu începerea anului şcolar, în peisaj s-au mai ivit şi alte evenimente, care încep să ia amploare. Vorbim despre teribilismul elevilor, care ajung la gesturi extreme tocmai în ideea de a se face remarcaţi. În urmă cu câteva zile, doi foşti elevi ai Şcolii Gimnaziale numărul 24 Ion Jalea au pătruns în unitatea de învăţământ şi au pulverizat spray iritant lacrimogen pe holuri, pentru a se da mari în faţa prietenelor lor. Părinţii acestora au fost sancţionaţi. Însă, iată că acum un alt minor a ajuns subiect de discuţie pentru colegi şi poliţişti întrucât ar fi furat o vioară din cadrul unităţii şcolare în cadrul căreia urma cursurile. Este vorba despre Colegiul de Arte Regina Maria din municipiu, acolo unde, în data de marţi, 22 octombrie, poliţiştii au primit o sesizare cum că o elevă de 14 ani şi-a lăsat în clasă vioara, iar când s-a întors nu a mai găsit-o. După ce a căutat-o preţ de ceva timp, au fost anunţaţi oamenii legii, care au şi demarat cercetările. La scurt timp, a fost identificat şi posibilul făptaş, fiind vorba de un coleg, tot în vârstă de 14 ani. Acum este cercetat în stare de libertate pentru furt. Nu-şi recunoaşte vina, însă cadrele didactice au spus că imaginile surprinse de camerele de luat vederi ar indica spre el. "Nu este nici primul şi nici ultimul caz. Evenimentul s-a petrecut acum câteva zile. Noi am analizat şi imaginile surprinse de camerele de luat vederi, iar profesorul de la respectiva oră de curs l-ar fi recunoscut pe făptaş, fiind vorba de un elev de clasa a VII-a. Însă, surprinzător, imediat după aceea, respectivul copil a lipsit de la şcoală câteva zile. De asemenea, profesorul a mai specificat şi faptul că-şi aduce ceva aminte, dar vag. Cum că respectivul elev, când a văzut vioara a spus că o ia el întrucât ştie a cui este şi i-o va duce. Doar că vioara nu a mai ajuns unde trebuie. Dar nu este sigur. Am declanşat o anchetă internă şi am reuşit să-l aducem pe tatăl băiatului la şcoală ieri (marţi - n.r.). Acesta spune că nu ştie nimic despre acest eveniment, dar că va încerca să afle de la copil ce s-a întâmplat. Elevul nu recunoaşte că a luat el vioara. Poate ne vor ajuta şi poliţiştii să facem lumină în acest caz. Prima oară am crezut că este o glumă, că glumesc elevii între ei. Dar vioara nu a apărut", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Carmen Chilea, directorul adjunct al liceului.

Elevii sunt cu capul în nori, îşi uită intrumentele în parc şi în autobuz

Locuitorii din zona Colegiului de Arte Regina Maria au menţionat faptul că au mai fost cazuri şi în trecut, destul de asemănătoare. Spre exemplu, susţine o femeie, în urmă cu puţin timp, a văzut un individ care vindea o vioară în parcul din vecinătate, din zona Casei de Cultură. "Am mers la liceu şi am anunţat că unul vinde o vioară în parc. S-au dus la el, iar el a spus că a găsit-o pe bancă. Aşa era, un elev a uitat-o acolo şi plângea prin şcoală că i s-a furat", a spus femeia. De asemenea, mai susţin locuitorii zonei, au fost găsite instrumente muzicale şi în autobuze, iar şoferii şi-au dat seama că e vorba despre elevi ai respectivei unităţi şcolare. Facem precizarea că o vioară poate costa de la 50 de euro şi până la 4.000. "Depinde de vioară. Sunt pe mărimi, sunt mai mulţi factori. Poţi găsi şi la 50 de euro, dar una bună este cam 3.000 - 4.000", ne-a declarat un elev.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272