REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.5° Constanța Dum., 14 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6790
30.5° Constanța Duminică, 14 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6790
 

Misiunea Artemis: Capsula Orion a ajuns în proximitatea Lunii

Misiunea Artemis: Capsula Orion a ajuns în proximitatea Lunii

A.F. 21 noiembrie 2022 | 20:47 785

Capsula spaţială Orion, dezvoltată de NASA în cadrul misiunii Artemis, a ajuns luni în proximitatea Lunii, zburând la o distanţă de doar 130 de kilometri deasupra scoarţei selenare, şi va începe de acum să se plaseze pe o orbită lunară mai înaltă, informează BBC.

Vehiculul spaţial nu a mai putut fi contactat de specialiştii de la NASA timp de 34 de minute în timpul acestei manevre, care a început la ora 12:44 GMT, întrucât ea s-a desfăşurat dincolo de faţa nevăzută a Lunii.

După revenirea semnalului, Orion a trimis către Terra o fotografie a Pământului. Specialiştii de la NASA spun că pentru moment misiunea "a depăşit aşteptările" după lansarea sa de săptămâna trecută, citează stiripesurse.ro.

Capsula Orion a fotografiat luni zonele în care au asolizat misiunile Apollo 11, 12 şi 14, în timp ce zbura la mică distanţă de scoarţa satelitului natural al Pământului.

Misiunea Artemis 1 a început miercuri odată cu lansarea de la Kennedy Space Center din Florida a celei mai puternice rachete construite vreodată de NASA.

Aceasta, denumită SLS, a plasat capsula Orion pe o traiectorie ce o ducea spre Lună. Capsula a trimis deja către Terra mai multe "selfie"-uri în timpul călătoriei sale spaţiale.

Întrucât misiunea Artemis 1 este un zbor de testare, niciun astronaut nu se află de această dată în interiorul capsulei - în schimb, trei manechine acoperite cu mii de senzori fac această călătorie.

Dacă misiunea Artemis 1 va avea succes, astronauţii de la NASA vor putea să se îmbarce în viitoarele misiuni trimise spre Lună - prima dintre ele, Artemis 2, va zbura în jurul Lunii, iar următoarea, Artemis 3, va trimite un echipaj de astronauţi - inclusiv prima femeie şi prima persoană de culoare - pe suprafaţa Lunii.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) monitorizează la rândul ei cu mare atenţie zborul capsulei Orion. ESA a construit modulul de serviciu al capsulei Orion, care asigură puterea şi propulsia necesare pentru o astfel de călătorie în spaţiu.

ESA are şi ea un "pasager" la bord: manechinul Shaun the Sheep, realizat după un îndrăgit personaj britanic de desene animate. El este aşezat pe un scaun, fixat de acesta cu ajutorul unor curele cu rol de protecţie. În schimb, mascota trimisă de NASA, Snoopy, pluteşte liberă în cabina destinată echipajului.

După survolul realizat luni, capsula Orion se va îndepărta de scoarţa selenară şi va începe să se plaseze pe o orbită mai înaltă în jurul Lunii.

Pe 26 noiembrie, ea va doborî recordul de distanţă stabilit de misiunea Apollo 13, când va ajunge la o distanţă de 400.171 de kilometri de Terra.

Două zile mai târziu, pe 28 noiembrie, capsula Orion se va afla la peste 430.000 de kilometri de planeta noastră, devenind cel mai îndepărtat vehicul construit de oameni care a zburat vreodată în spaţiu.

După aceea, Orion îşi va începe călătoria de întoarcere, apropiindu-se din nou de Lună şi, apoi, de Pământ, urmând să amerizeze în Oceanul Pacific pe 11 decembrie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cel mai indepartat vehicul construit de oameni e sonda Voyager care e iesit din sistemul solar helloooo ziaristii plii belite
0
0
gigi si relu inca proceseaza raspunsul. unul e cu hate, altul me cu sex. pe frustrare.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
43742103017
5/49
2224208296
joker
564213191