REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Mit sau adevăr: pielea închisă la culoare nu are nevoie de protecție solară

Mit sau adevăr: pielea închisă la culoare nu are nevoie de protecție solară

Replica API 22 iunie 2021 | 00:00 497

Persoanele cu pielea mai închisă la culoare se pricopsesc mai greu cu arsuri solare, comparativ cu persoanele cu pielea albă. Asta nu înseamnă însă că nu sunt expuse riscurilor ce vin odată cu expunerea la radiațiile UV.

Sursă foto: Shutterstock

Pielea mai închisă la culoare are o toleranță sporită la radiațiile solare. Pigmentul care colorează pielea, melanină, este produs de melanocite – celulele pielii. Melanină pigmentează pielea și acționează precum o protecție naturală împotriva radiațiilor UV, aborbindu-le pe acestea. Asta nu înseamnă însă că persoanele cu pielea mai închisă la culoare nu sunt predispuse ridurilor, hiperpigmentarii și chiar și cancerului de piele, scrie doc.ro.

Cu toate că cei cu pielea mai închisă la culoare au toleranță crescută la radiațiile solare, aceștia pot fi mai afectați de acestea întrucât neglijează protecția solară.

Potrivit specialiștilor în dermatologie, expunerea la radiațiile solare este responsabilă pentru 95% dintre cazurile de melanom. Melanomul este cel mai rar, însă și cel mai periculos tip de cancer de piele.

Statistic vorbind, persoanele cu pielea închisă la culoare au risc mai mic de cancer de piele, însă atunci când dezvoltă această afecțiune, șansele de deces ale acestora sunt mai mari.

Persoanele cu pielea albă se pot alege cu arsuri solare și după 10-15 minute petrecute în bătaia razelor de soare, dacă intensitatea radiațiilor este crescută. În cazul persoanelor cu pielea foarte închisă la culoare, arsurile solare pot apărea după 2 ore de expunere neprotejata la soare. Asta înseamnă că trebuie să folosească protecție solară pentru a își proteja pielea de efectele negative ale razelor soarelui.

Persoanele cu pielea închisă la culoare pot însă să folosească o loțiune cu factor de protecție mai mic. De pildă, dacă o persoană cu pielea foarte albă trebuie să folosească, la plajă, loțiune cu factor SPF 50, o persoană cu tenul măsliniu se poate limita la una cu SPF 30 fără să își facă griji.

Pe lângă folosirea loțiunilor cu factor de protecție solară, și persoanele cu pielea închisă la culoare ar trebui să se protejeze prin purtarea unor bluze cu mâneci lungi sau a unor pantaloni lungi atunci când se expun pentru perioade îndelungată la soare. Pălăriile cu boruri mari oferă, de asemenea, protecție solară la nivelul fetei și umerilor așa că ar trebui purtate în zilele însorite.

Concluzia specialiștilor este că da, indiferent de tipul și culoarea pielii, protecția solară este absolut necesară. Așadar, și persoanele cu tenul măsliniu trebuie să fie precaute atunci când vine vorba despre radiațiile UV întrucât riscul de îmbătrânire prematură a pielii, arsuri solare și cancer de piele există și în rândul acestora.

Cum se aplică protecția solară pentru eficientă maximă:

Lotiunea cu SPF se aplică cu o jumătate de ora înainte de expunerea la soare, pentru că această să fie absorbită de piele și să acționeze deja în momentul expunerii la radiații.

Cantitatea de loțiune trebuie să fie cea corectă – în general, oamenii au tendința de a folosi o cantitate prea mică de loțiune de plajă, ceea ce înseamnă că această nu este eficientă. Este necesară aplicarea unui strat generos pe toate zonele expuse soarelui, inclusiv pe urechi, în tălpi sau pe coate.

O dată la câteva ore, precum și după ce înotam sau facem dus, lotiunea de plajă trebuie să fie reaplicata.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272