REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

MJ: Proiectul privind instituirea EPPO în România va fi trimis pentru dezbatere în Parlament

MJ: Proiectul privind instituirea EPPO în România va fi trimis pentru dezbatere în Parlament

Replica API 24 octombrie 2020 | 00:00 1457

Proiectul Ministerului Justiţiei privind instituirea Parchetului European (EPPO) în România va fi trimis pentru dezbatere în Parlament, după ce a fost aprobat de Guvern, a anunţat, vineri, MJ.

Într-un comunicat, MJ reaminteşte că, în ultima şedinţă de Guvern, a fost aprobat proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

"Proiectul completează cadrul normativ necesar pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017. Avem deja un act normativ în vigoare (OUG nr. 8/2019 privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), prin care au fost reglementate procedurile interne de desemnare a candidaţilor pentru funcţiile de procuror european şi procuror european delegat)", se precizează în comunicat, scrie Agerpres.

Sursa citată menţionează că actul normativ reglementează aspectele tehnice necesare funcţionării efective a Parchetului European în România şi instituie măsuri de armonizare a dispoziţiilor normelor interne cu cele ale Regulamentului EPPO, cum ar fi cele în materie procesual-penală ori cele de cooperare internaţională în materie penală.

Ministerul Justiţiei spune că proiectul este necesar pentru a organiza coerent atât aplicarea directă a Regulamentului, cât şi funcţionarea Parchetului European la nivel naţional în România, respectiv modalităţile în care structura suport sprijină Parchetul European, iar celelalte autorităţi române relaţionează cu nou-înfiinţata structură europeană.

"Întrucât activitatea procurorilor europeni delegaţi în România nu se poate desfăşura fără asigurarea resurselor umane şi a logisticii necesare, prin proiect se propune înfiinţarea unei structuri menite să sprijine în activitate procurorii europeni delegaţi - aceasta nu va avea în componenţă procurori, ci va cuprinde 5 posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, 8 posturi de specialişti, 5 posturi de grefieri şi 2 posturi de şoferi", subliniază MJ.

Procurorii europeni delegaţi vor fi remuneraţi de Parchetul European, statul român acoperind doar contribuţiile de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate, precum şi celelalte drepturi de care beneficiază sau ar putea beneficia procurorul european delegat în calitate de procuror naţional, cu excepţia salariului, menţionează sursa citată.

Conform MJ, România a propus 15 procurori delegaţi, propunere acceptată de procurorul-şef european.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
au belit pula procurorii si judecatorii romani spagari si muisti. Ca de aia vin aia. Sa-i futa pe spagari !!! Succes !!!
1
0
Alta cheltuiala ca sa aiba cu ce sa se joace individa aia de la UE. Au vrut-o, sa scoata ei banii.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108