REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Reacţii şi mesaje de condoleanţe din lumea întreagă

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Reacţii şi mesaje de condoleanţe din lumea întreagă

Replica API 10 septembrie 2022 | 00:00 796

Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii şi figură emblematică a naţiunii timp de şapte decenii, a murit la vârsta de 96 de ani, a anunţat joi Palatul Buckingham. Prezentăm un grupaj al unora dintre reacţiilor venite din întreaga lume după această veste, relatate de Reuters, citează Agerpres.

Premierul Canadei, Justin Trudeau: ''Am aflat cu cea mai mare durere în suflet de trecerea în nefiinţă a celei mai longevive suverane a Canadei, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost o prezenţă constantă în vieţile noastre - iar serviciile sale pentru canadieni vor rămâne pentru totdeauna o parte importantă din istoria ţării noastre''.

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Arden: ''Ştiu că vorbesc în numele oamenilor din întreaga Noua Zeelandă atunci când le transmit membrilor Familiei Regale cele mai profunde condoleanţe la decesul Reginei. Pentru noi a fost un monarh foarte admirat şi respectat, pentru ei a fost o mamă şi o bunică. Regina a fost un monarh foarte iubit şi admirat, a cărei domnie record de 70 de ani este o mărturie absolută pentru ea şi pentru angajamentul ei faţă de noi toţi. A fost extraordinară''.

Premierul Australiei, Anthony Albanese: ''Odată cu decesul Reginei Elisabeta a II-a, o domnie istorică şi o viaţă lungă dedicată datoriei, familiei, credinţei şi serviciului s-a încheiat. Inimile australienilor sunt alături de poporul britanic care este în doliu astăzi, ştiind că vor simţi că au pierdut o parte din ceea ce face ca naţiunea lor să fie întreagă. Există mângâiere care poate fi găsită în cuvintele Majestăţii Sale: 'Durerea este preţul pe care îl plătim pentru dragoste'.

Premierul Jamaicăi, Andrew Holness: ''Am aflat cu mare şi profundă tristeţe de decesul Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic, a cărui domnie s-a întins pe durata a şapte decenii. Ne alăturăm fraţilor şi surorilor noastre din Commonwealth pentru a deplânge dispariţia sa şi ne rugăm pentru confortul membrilor familiei sale şi al poporului Regatului Unit, în timp ce deplâng pierderea iubitei lor regine şi matriarh''.

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump: ''Domnia istorică şi remarcabilă a reginei Elisabeta a lăsat o moştenire extraordinară de pace şi prosperitate pentru Marea Britanie. Conducerea ei şi diplomaţia sa durabilă au asigurat şi avansat alianţele cu Statele Unite şi cu ţări din întreaga lume lume''.

Fostul preşedinte al SUA Barack Obama: ''Michelle şi cu mine am fost destul de norocoşi să ajungem să o cunoaştem pe Majestatea Sa, iar ea a însemnat foarte mult pentru noi. De nenumărate ori, am fost impresionaţi de căldura ei, de modul în care îi făcea pe oameni să se simtă în largul lor şi de modul în care îşi aducea umorul său considerabil şi farmecul său în momentele de mare fast''.

Fostul preşedinte al SUA George W. Bush: ''Laura şi cu mine am fost onoraţi să o cunoaştem pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. A fost o femeie de mare inteligenţă, farmec şi spirit. Petrecerea timpului la Palatul Buckingham şi servirea ceaiului cu Majestatea Sa - şi cu Corgis-ul ei - se numără printre cele mai frumoase amintiri ale noastre din timpul preşedinţiei. Regina Elisabeta a condus cu abilitate Anglia prin momente întunecate, având încredere în poporul său şi viziunea sa pentru un viitor mai luminos. Lumea noastră a beneficiat de hotărârea ei fermă şi îi suntem recunoscători pentru deceniile în care a servit ca suverană. Americanii, în special, apreciază prietenia ei puternică şi fermă''.

Fostul preşedinte al SUA Bill Clinton: ''Gândurile şi rugăciunile mele sunt alături de familia regală şi de toţi oamenii pe care Majestatea Sa i-a inspirat de-a lungul domniei sale''.

Regele Ţărilor de Jos Willem-Alexander: ''Ne amintim de Regina Elisabeta a II-a cu un respect profund şi o mare afecţiune. Fermă şi înţeleaptă, ea şi-a dedicat lunga sa viaţă slujirii poporului britanic. Simţim o legătură puternică cu Regatul Unit şi cu familia sa regală şi împărtăşim durerea lor în aceste momente''.

Regele Harald al Norvegiei: ''Familia Regală este profund întristată la aflarea veştii că Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a încetat din viaţă. Gândurile noastre sunt alături de Majestatea Sa Regele şi de membrii Familiei Regale la pierderea Reginei Elisabeta. Timp de aproape o secol, Majestatea Sa şi-a dedicat viaţa în serviciul Commonwealth-ului, însoţind poporul britanic în zilele bune şi rele, în momente de fericire şi de tristeţe. De asemenea, transmitem condoleanţe poporului britanic''.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei: ''Cu tristeţe, eu şi familia mea am primit astăzi vestea că draga mea rudă, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, a încetat din viaţă. Regina şi-a servit ţările şi Commonwealth-ul cu un devotament şi un simţ al datoriei remarcabile. Ea a fost o prezenţă constantă, nu numai în societatea britanică, ci şi la nivel internaţional. În plus, ea a fost întotdeauna o bună prietenă pentru familia mea şi o legătură cu istoria noastră comună de familie''.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: ''Plângem moartea reginei Elisabeta a II-a. Ea a fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania. Angajamentul ei pentru reconcilierea germano-britanică după ororile celui de-al Doilea Război Mondial va rămâne de neuitat. Ne va lipsi, şi nu în ultimul rând umorul ei minunat''.

Premierul Italiei, Mario Draghi: ''Regina Elisabeta a fost un actor important în istoria lumii din ultimii şaptezeci de ani. Ea a reprezentat Regatul Unit şi Commonwealth-ul cu echilibru, înţelepciune, respect pentru instituţii şi democraţie. Ea a fost cel mai iubit simbol al ţării sale şi a adunat respect, afecţiune şi sentimente calde peste tot. A asigurat stabilitatea în vremuri de criză şi a păstrat vie valoarea tradiţiei într-o societate aflată într-o evoluţie constantă şi profundă''.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: ''Am aflat cu profundă tristeţe despre decesul Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. În numele poporului Ucrainei, transmitem sincere condoleanţe @Familiei Regale, întregii Marii Britanii şi Commonwealth-ului pentru această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi".

Au mai transmis mesaje de condoleanţe personalităţi din Cehia, Polonia, Slovacia, Estonia, Gibraltar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Honduras, Argentina, Venezuela, Ecuador, Paraguay

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108