REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Mocnește un nou scandal! Pescarii, obligați să returneze ajutorul primit în perioada pandemiei

Mocnește un nou scandal! Pescarii, obligați să returneze ajutorul primit în perioada pandemiei

Victor ROTARU 11 iulie 2023 | 00:00 2868

Mai multe societăți ce au ca obiect de activitate pescuitul au fost somate de Ministerul Agriculturii să înapoieze banii primiți în perioada pandemiei de COVID. În ghidul pus la dispoziție, la acea vreme, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se specifică câteva condiții în baza cărora societățile ar fi urmat să beneficieze de subvenția din partea statului. Principala condiție: proprietarii sau operatorii ar fi trebuit să înceteze temporar activitatea de pescuit într-una sau în ambele perioade de referință, însă, operatorii spun că acest fapt nu era specificat în prima variantă a ghidului. 

Mocneste un nou scandal! Pescarii, obligati sa returneze ajutorul primit in perioada pandemieiFoto cu rol ilustrativ

Mai multe societăți ce au ca obiect de activitate pescuitul urmează să piardă finanțarea nerambursabilă venită ca sprijin financiar datorat reducerii temporare a vânzărilor din producția proprie ca urmare a epidemiei de COVID-19. Potrivit informațiilor noastre, societățile vor fi nevoite să înapoieze fondurile, totul punându-se pe seama unei neînțelegeri, un operator din acest domeniu, care trebuie să restituie 90.000 de euro, declarând pentru Replica de Constanța că în ghid nu se specifica faptul că, pentru a putea beneficia de fondurile nerambursabile, activitatea de pescuit ar fi trebuit să fi fost suspendată într-una, sau în ambele perioade de referință.

Restituiri de peste 90.000 de euro din partea unui singur operator

Eu trebuie să restitui în jur de 90.000 de euro. Noi am zis că îi vom da în judecată. Ei au motivat prin faptul că nu am respectat ghidul pus la dispoziție, spunând că nu a fost oprită temporar activitatea, dar așa ceva nu apare în ghid. Prima dată au scris în ghid că este vorba despre cei care înregistrează o reducere a pescuitului și după au spus încetarea activității de pescuit.”, a declarat pentru Replica un operator. 

Mocneste un nou scandal! Pescarii, obligati sa returneze ajutorul primit in perioada pandemieiFoto cu rol ilustrativ

Solicitanții eligibili pentru accesarea fondurilor nerambursabile în cadrul acestei măsuri sunt proprietarii sau operatorii navelor sau ambarcațiunilor de pescuit, care au încetat temporar activitatea de pescuit într-una sau în ambele perioade de referință 16 martie – 31 august 2020 și 1 septembrie – 31 decembrie 2020 ca urmare a epidemiei de COVID-19. Sprijinul financiar se acordă dacă toate activitățile de pescuit desfășurate de nava de pescuit sau de pescarii în cauză au fost suspendate efectiv ca urmare a epidemiei de Covid-19. Autoritatea competentă se asigură că nava de pescuit în cauză a încetat orice activități de pescuit în perioada vizată de încetarea temporară a activității”, se arată în ghidul pus la dispoziție de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 

Rămâne de văzut câte societăți vor acționa în instanță acestă decizie de restituire a fondurilor nerambursabile, fonduri care au fost de mare ajutor societăților în perioada pandemiei.

Vom reveni cu mai multe detalii despre acest subiect!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu mai exista un pescar ,nu mai exista năvoade,nu mai exista taliene,nu mai exista pescarii la Marea Neagră.Tot pestele din magazine și la restaurante sunt din Grecia.
4
3
Nu mai exista un pescar ,nu mai exista năvoade,nu mai exista taliene,nu mai exista pescarii la Marea Neagră.Tot pestele din magazine și la restaurante sunt din Grecia.
4
3
asta deja e mizeri de la stat, pe la spate,,dupa ce nu mai e peste la noi..a emigrat la bulgari si ukraina, la aia se poate pescui orice la noi e interdictie de 7 ani, upp
3
1
pozele sunt facute inainte de 1989
4
1
prezentata este istorie. In toata Delta, nu mai este atata peste. S-a ciordit 1 miliard de euro dar canalele sunt colmatate, stuful nu se recolteaza si se transforma in hidrogen sulfurat omorand orice vietate. In plus viloaiele din delta au canalizarea in apa. Sunt curios, ce pescar si-ar face o ciorba cu apa Dunarii??
9
0
talhari vand midiile cu 1leu kilogramul. In restaurante, o portie de 500gr, costa 50 lei. Cat despre peste, pescari romani nu mai gasiti, pestele vine din Grecia. Din 30 de pescarii la Marea Neagra, nu mai avem nimic. Primarii i-au alungat sa le ia terenurile pentru blocuri. ABADL, le-a luat plajele sa le inchirieze. Iar constantenii, nu mai au voie nici cu cearceafurile!!! Baaa, mafia ne fura si apa din mare si namolul din Techirghiol, treziti-va!!!
9
1
da sint de acord sa dea banii inapoi, dar nu numai ei, toti care au primit bani de la stat si au trimis oamenii in somaj.
4
4
Pescari talhari, pestele e scump de neatins. Numai ei mananca peste. Fac un drum dimineata si aduc cateva kile la suprapret apoi la somn. Mancam numai peste din import
8
5

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468