REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

MODA TESTELOR COVID FALSE! Printre cei PRINȘI sunt și CONSTĂNȚENI

MODA TESTELOR COVID FALSE! Printre cei PRINȘI sunt și CONSTĂNȚENI

Replica API 15 aprilie 2021 | 00:36 2724

O nouă modă este, din câte se pare, legată de prezentarea, la granițe, de teste COVID false. Astfel, în ultima perioadă, fiind depistate tot mai multe astfel de situații, oamenii legii au declanșat cercetările, descoperind că și firmele care asigurau pachetele turistice erau implicat, eliberând astfel de rezultate, false. Însă, cum este și cazul unor constănțeni, au fost și situații în care oamenii și-au creat singuri documentele, pe computer, după care le-au scos la imprimantă.

Prin urmare, la data de 12 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice - I.P.J. Giurgiu, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară la sediile și punctele de lucru a 3 societăți comerciale, ce au ca obiect de activitate transportul internațional de persoane prin curse regulate, într-un dosar penal privind eliberarea și folosirea de teste Covid-19 falsificate. Precizăm că pe documente apărea numele unei clinici medicale din Tulcea, ai cărei reprezentanți ar fi precizat că nu știu despre ce e vorba și că nu au colaborat cu acele firme. Cercetările sunt continuate pentru fals material în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, constând în aceea că, administratorii societăților comerciale au pus la dispoziția călătorilor teste COVID- 19, care atestă faptul că aceștia nu sunt infectați cu virusul Sars-CoV-2, teste care, în realitate, nu au fost efectuate.

Români opriți la granița dintre Franța și Spania

De asemenea, la începutul lunii aprilie, un autocar cu circa 30 de români a fost reținut la granița dintre Spania și Franța, toți având teste Covid falsificate. Au fost conduși la audieri, iar cercetările continuă. Și aici se pare că ar fi fost aceeași problemă. Reprezentanții clinicilor medicale ce apăreau pe respectivele buletine de testare au precizat că nu au colaborat cu firmele de transport și că nu au testat respectivele persoane.

Rețea care falsifica certificate medicale, destructurată

Polițiștii băimăreni de investigații criminale au reușit destructurarea unei rețele infracționale bănuite de falsificarea și distribuirea unor certificate medicale false, care atestă un rezultat negativ la testarea COVID-19. În cursul lunii ianuarie, ca urmare a exploatării unor date de interes operativ, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Baia Mare, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, mai multe persoane care călătoresc în Uniunea Europeană își procură adeverințe false, care atestă că au efectuat teste COVID (PCR), al cărui rezultat este negativ. Din cercetările efectuate până în prezent s-a stabilit că gruparea punea la dispoziția cetățenilor care călătoresc în Uniunea Europeană adeverințe false de testare Covid, contra sumei de aproximativ 200 de lei. Totodată, cu sprijinul lucrătorilor de frontieră, într-un punct de trecere al frontierei, asupra persoanelor aflate într-un autoturism, au fost descoperite înscrisuri din categoria celor menționate. S-a dispus reținerea a doi suspecți, ulterior, fiind pusă în mișcare acțiunea penală față de aceștia. Față de unul dintre ei, s-a luat măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Printre cei depistați sunt și constănțeni

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche au descoperit doi cetăţeni români care au prezentat autorităţilor competente, teste negative false pentru infecţia cu COVID-19, pentru a nu le fi aplicate măsurile de sănătate publică. Aceștia se aflau în tranzit, din România, pe teritoriul Bulgariei. Mai exact, în data de 23.03.2021, la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, judeţul Constanţa, poliţiştii de frontieră au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific unui autoturism, înmatriculat în România, la bordul căruia se aflau doi cetăţeni români în vârstă de 26, respectiv 54 ani, cu domiciliul în judeţul Constanţa. Cu ocazia controlului efectuat, aceştia au prezentat reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Constanţa, prezenţi în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, două teste PCR cu rezultate negative pentru detecția infecției cu virusul SARS-COV-2. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea testelor, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, constatând că testele prezentate nu au fost eliberate de clinica menționată în documente, acestea fiind false. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, cu privire la două persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale, iar la finalizarea cercetărilor vor fi dispuse măsurile legale care se impun.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102