REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Modificarea legii energiei, un „cartof fierbinte“ pasat în mâinile primarilor?

Modificarea legii energiei, un „cartof fierbinte“ pasat în mâinile primarilor?

Replica API 21 august 2018 | 00:00 279

Primarii din Eforie şi Limanu se declară fericiţi că n-au prins noile reglementări

Primarii din Eforie şi Limanu se declară fericiţi că n-au prins noile reglementări

Modificările la legea energiei, lăudate de deputatul ales pe listele Constanţei, Iulian Iancu, sunt criticate acum de mai mulţi primari din judeţ. Aceştia susţin că, pe de o parte, legea are plusurile ei, însă există şi un mare inconvenient: „Primarii vor trebui să se ocupe de toată documentaţia. Primăriile nu au oameni să gestioneze aşa ceva. Din fericire, la Eforie problema a fost tranşată înainte să fie modificată, de maniera aceasta, legea”, a declarat, pentru „Replica”, Robert Şerban, edilul oraşului Eforie. Acelaşi lucru îl susţine şi primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a trecut cu mult scandal de votul deputaţilor, în luna iunie. Dintre toţi deputaţii de Constanţa, doar Iulian Iancu şi-a arătat susţinerea pentru proiect. De altfel, anumiţi colegi ai acestuia nu s-au ferit să îl critice, explicând că motivul nemulţumirii îl reprezintă tocmai viitoarea corvoadă a primarilor, care numai de întocmit proiecte privind branşamentele la gaze nu aveau timp!

“La Eforie, am reuşit să obţinem licenţa, a fost făcută şi licitaţia pentru distribuţia gazelor naturale, câştigător fiind desemnat Engie. Acum urmează partea execuţiei pentru introducerea conductei de gaze. Suntem în fază avansată, nu vom avea problem ape care o vor întâmpina alţii, cu întocmirea unor documentaţii în plus”, a explicat Robert Şerban, primarul oraşului Eforie. “În 2015, când a fost semnat contractul pentru gaze, s-a specificat că autoritatea locală să suporte o anumită parte din cheltuială. Partea bună a modificărilor aduse la lege s-ar putea să fie recuperarea respectivilor bani. Ne străduim să facem lucrul acesta – adică investitorul să ne dea banii înapoi, în termen de 2 ani”, a mai spus Şerban.

Şi primarul din Limanu, Daniel Georgescu, este mulţumit că a reuşit să încheie “povestea” gazelor naturale înainte ca modificările legislative să îşi facă efectul. “Primarilor care nu sunt în stadiu avansa pe această chestiune, vor avea mult de lucru la documentaţie”, a spus Georgescu. Amintim că în data de 6 august a.c., reprezentanții Ministerului Energiei au semnat contractul de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale pentru localitățile Limanu, 2 Mai si Vama Veche. Compania desemnată câstigătoare în urma licitației publice deschise, organizată în data de 30 iulie a.c, de care Ministerul Energiei, a fost SC Megaconstruct SA.

„Pentru noi este o mare victorie. Au fost doi ani în care am depus eforturi majore pentru a debloca aceste proceduri. Din iunie 2016 ne-am lovit de blocaje legislative, întârzieri majore în eliberarea avizelor precum și de alte probleme legate de comunicarea inter- instituțională. Consider că odată cu semnarea acestui contract am reușit să îmi onorez promisiunea făcută locuitorilor comunei Limanu, și aici mă refer la alimentarea cu gaze a acestor trei sate. Îmi doresc ca în implementarea acestui contract să nu întâmpinăm și alte dificultăți și în maximum doi ani Limanu să devină o comună modernă, racordă la gaze și adaptată secolului în care trăim. În ceea ce privește aportul financiar ce trebuie asigurat de către Primăria Limanu, sumele necesare au fost calculate și asumate. În plus, vom acorda tot sprijinul de care va fi nevoie din punct de vedere logistic, astfel încât lucrările să se desfășoare, fără întârzieri, în termenul prevăzut prin contract”, declara, la acea dată, Daniel Gheorghe Georgescu, primarul comunei Limanu.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari si primarului din Techirghiol care nu intreprinde nimic pentru acest oras cu potential. Au gaze comunele constantene si Techirghiolul se ocupa de altceva. Halal primar.
0
0
Felicitari, ca tare praf sunteti. V-ati racordat la facturi rusesti, prostilor, nu la retea. Realizare era daca v-ar fi pus panouri solare pe case si pompe de caldura pe cogenerare. Cartofilor, mai iesiti naibii de sub brazda sub care stati.
0
3
felicitari primarului nostru,Cristi Carjaliu pentru aportul adus la aducerea retelei de gaze in absolut toata comuna Agigea...majoritatea s-au racordat la retea...o mare realizare...
4
1
Luati exemplul primarului din Costinesti Cristea Traian care a facut eforturi mari ca noi locuitorii comunei sa avem gaze.De acum in colo ramane decizia fiecaruia daca se racordeaza s-au nu .Felicitari primarului cu viziuni de viitor pentru noi si copiilor nostri !
4
1
Primarii care nu au adus gazele in comunele si satele din RO ar trebui sa faca puscarie. De 28 ani ei au fost autorii in fapt a taierii copacilor si a padurilor pt a fi folositi pt ardere in sobe. Ei ar trebui sa plateasca pt asta cu inchisoarea sau cu replantarea si impadurirea a tot ce s-a taiat. Probabil exista si fonduri din UE pt replantari, dar ei nu acceseaza banii caci sunt prosti sau nu vor. Acesti primari trebuiesc demisi.
5
0
Explicati madamei giju ca tine un cartof fierbinte ?! Ptr ca ea deja face masaj la cartofi ca sa-i incalzeasca
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369