REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Modificări la Codul Penal: pedepse majorate pentru pedofili și traficanți de droguri

Modificări la Codul Penal: pedepse majorate pentru pedofili și traficanți de droguri

Replica API 20 mai 2016 | 23:45 241

În atenția pedofililor și a traficanților de droguri constănțeni! Guvernul a modificat prin Ordonanță de Urgență codul penal și cel de procedură penală. Potrivit noilor modificări, procurorul nu va mai putea decide scoaterea de sub urmărire penală de unul singur, ci doar cu acordul instanţei. Prin noua modificare, sunt majorate și pedepsele în cazul infracțiunilor în care copiii sunt abuzați sexual, dar și protecția sporită a acestora.

Ajustările aduse noului Cod se referă în principal la infracțiunea în care minorii sunt exploatați sexual sau abuzați. Aici, pedepsele cresc și chiar apar noi infracțiuni, cum este “spectacolul pornografic”. Pe de altă parte, printre noutățile din codul de procedură penală se numără și abrogarea unor articole, dar și îmbunătățirea altora. Astfel, se acordă o importanță mai mare drogurilor legale și legiuitorul spune că se poate folosi supravegherea tehnică în instrumentarea dosarelor de acest fel. Încă din anul 2012 românii cer instituirea unor pedepse mai aspre pentru pedofili. Închisoare între 3 şi 10 de ani! Asta e pedeapsa pe care pedofilii o primeau în România, înaintea modificării Codului Penal. Tot în anul 2012, în timp ce tot mai multe ţări din Europa stabilesc pedepse dure, la noi legea castrării chimice, iniţiată de deputatul Alin Popoviciu, a fost adoptată tacit în Senat, în noiembrie 2011, însă nu a primit niciodată forum decisional. În ceea ce priveste traficul de droguri, în anul 2015 în urma modificărilor legislației penale, sancțiunile aplicabile infracțiunilor ce au ca obiect traficul și consumul de droguri au fost reduse, fiind mai apropiate de sancțiunile ce se aplică în alte țări ale Uniunii Europene. Tocmai pentru că pedepsele pentru traficanții de droguri din țara noastră au fost extrem de blânde, vă prezentăm un caz ce a avut loc la Constanța în anul 2012. Patru tineri bucureşteni au fost judecaţi de Tribunalul Constanţa pentru că au vândut ecstasy şi canabis şi au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare: Armand Nisipeanu - patru ani, Vlad Camburu - trei ani, Emil Marin - un an şi opt luni şi Ionuţ Alexandru Marin - doi ani. Chiar dacă poliţiştii şi procurorii fac eforturi pentru a-i prinde pe traficanţi şi se infiltrează, punându-şi viaţa în pericol, în lumea drogaţilor, munca lor se duce de râpă în momentul în care infractorii ajung în faţa instanţei. Iată că în anul 2016, guvernul a decis modificarea Codului Penal astfel, pedofilii și traficanții de droguri vor primii pedepse mult mai aspre.

M.U.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272