REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.7° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Modificări la legea circulaţiei: permise şi pentru mopedişti şi analize medicale în plus

Modificări la legea circulaţiei: permise şi pentru mopedişti şi analize medicale în plus

Replica API 21 mai 2011 | 00:00 234

Ministerul Administraţiei şi Internelor intenţionează să modifice Legea privind circulaţia pe drumurile publice. Se are în vedere introducerea de noi categorii de permise, mai multe analize medicale. De asemenea, introducerea duplicatului pentru permisele de conducere şi examen pentru conducătorii de mopede.

Potrivit www.mai.gov.ro, "Ministerul Administraţiei şi Internelor supune dezbaterii publice, începând de astăzi 20 mai a.c., proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.Proiectul de lege supus dezbaterii publice prevede introducerea mopedelor şi triciclurilor în categoria autovehiculelor, fapt ce atrage incidenţa dispoziţiilor legale ce instituie sancţiuni penale pentru conducerea fără permis, aspect de natură să diminueze posibilitatea ca asemenea autovehicule să fie conduse pe drumurile publice de persoane care nu îndeplinesc condiţiile minime referitoare la cunoştinţele, aptitudinile şi comportamentul rutier adecvat.

Prin prezentul act normativ se revizuiesc categoriile de autovehicule pentru a căror conducere pe drumurile publice este necesară obţinerea permisului de conducere precum şi vârstele minime pentru obţinerea acestuia, condiţionându-se conducerea mopedelor şi a autovehiculelor asimilate acestora de deţinerea unui permis de conducere corespunzător.

Totodată, se introduc norme care condiţionează prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute.

(...) Potrivit proiectului de lege se prevede introducerea duplicatului permisului de conducere în cazul schimbării numelui, pierderii, furtului ori al deteriorării permiselor de conducere. Duplicatul se eliberează cu aceeaşi valabilitate administrativă cu documentul înlocuit şi nu cu o nouă perioadă de valabilitate atribuită oricărui document nou eliberat.

Se elimină, astfel, posibilitatea obţinerii unei noi perioade de valabilitate de 10 ani în condiţiile în care solicitarea de preschimbare a permisului deţinut intervine înainte de expirarea valabilităţii documentului în uz.

Totodată, se prevede obligativitatea efectuării examinării medicale periodice pentru eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă. În aceste condiţii, eliberarea unui document cu o nouă perioadă de valabilitate administrativă este condiţionată de obligativitatea efectuării verificării medicale periodice pentru categoria / categoriile de permis deţinute". Mai multe, pe www.mai.gov.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212