REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

MONUMENT ISTORIC din Constanța, în curs de RESTAURARE. Este pus în vânzare pentru sute de mii de euro!

MONUMENT ISTORIC din Constanța, în curs de RESTAURARE. Este pus în vânzare pentru sute de mii de euro!

Replica API 5 noiembrie 2018 | 00:11 566

Situată pe strada C.A. Rosetti, la numărul 6, la câțiva zeci de metri de Piața Ovidiu, Vila Teodorou Rousou este una dintre clădirile emblematice ale centrului vechi al Constanței. Specialiștii spun că alături de reședințe precum Vila Șuțu, Casa Manicatide sau Casa Constandini, Vila Teodorou Rousou se înscrie în „cercul restrâns și extrem de valoros din punct de vedere istoric și arhitectural al imobilelor grecești din Constanța”. Degradată și neîntreținută în anii comunismului și cei care i-au urmat, în prezent vila este în curs de reabilitare. Totodată, aceasta figurează pe listele Artmark Historical Estate, fiind pusă în vânzare pentru un preț de pornire de 275.000 de euro.

Vila Teodorou Rousou a fost construită în 1897, având o geometrie riguroasă „desenată în spiritul unui stil neoclasic târziu”, după cum notează dr. Doina Păuleanu, în lucrarea sa „Constanța – aventura unui proiect european”.

„Cu soclul din piatră de extracție medievală, clădirea beneficiază de simetrie verticală; cele două ferestre ale parterului au în partea superioară câte un fronton cu acrotere susținut de cariatide; deasupra lor ferestrele corespunzătoare sunt prevăzute cu arhitravă susținută de console-cariatide situate lateral, deasupra fiecărei uși de intrare; cornișa puternic reliefată este susținută pe console cu volute și o friză îngustă cu frunze de acant. Între ferestrele decorate ale etajului se află, aproape ilizibilă, o inscripție în limba greacă; ușile de intrare din lemn cu decorație neoclasică – denticuli, capitel - au incizată monograma T.R.”, precizează criticul de artă constănțean, după cum notează Artmark Historical Estate.

Această monogramă destăinuie identitatea primului proprietar al impunătoarei vile, grecul Teodorou Rousou. Informațiile cu privire la omul de afaceri sunt însă lapidare. Deținătorul unei averi însemnate, Rousou a fost unul dintre comercianții care au beneficiat din plin de pe urma alipirii Dobrogei la România în urma Războiului de Independență din 1877. Construcția de nave, comerțul și transportul maritim, precum și investițiile imobiliare i-au adus o ascensiune rapidă în noul stat apărut pe harta lumii. Iar vila pe care construit-o trebuia să fie mărturia proaspătului său statut.

„Nici terenul și nici stilul arhitectural nu a fost alese la întâmplare. Sfârșitul secolului al XIX-lea aducea cu sine un boom imobiliar care avea să transforme localitatea otomană Küstence în Constanța modernă. Iar printre primii care au intuit această nouă realitate au fost bancherii francezi, de origine evreiască, din familia Alleon.

Strada din centrul vechi al Constanței numită astăzi C. A. Rosetti purta în epocă chiar numele lor. Și asta pentru că o dețineau, la propriu, cu excepția notabilă a Sinagogii. Tocmai lângă proprietățile lui Jean Gerard Aimee Alleon își va construi Teodorou Rousou reședința, apelând dacă nu la serviciile arhitectului de casă al familiei Alleon, grecul Pelopidas Couppa, la un altul care a calchiat fidel modelul de inspirație neoclasică al imobilelor deținute de bancherii evrei”, mai arată Artmark Historical Estate.

În anii comunismului, dar și în perioada ulterioară, clădirea s-a tot degradat, din cauza neglienței. În prezent, însă, imobilul este în plin proces de reabilitare și restaurare.

Considerată monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, de clasa B, Vila Teodorou Rousou este pusă în vânzare. Prețul de pornire este de 275.000 de euro dar se estimează că va fi vândută la un preț între 300.000 și 400.000 de euro.

F.B.

Sursă foto: Artmark Historical Estate - Artlight Concept

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si ce aveti voi cu kaufland sau lidl, sunteti buticari evazionisti? asta e comertul modern, asa erau atoserviri mari si pe vremea lui ceasca la tomis la et 4 , la miga, etc. dupa 89 ati venit voi buticarii cu raftul de chiloti bagat in raftul de paine, de ce nu sunt si romani care sa faca asemenea magazine cum sunt cei de la dedeman?
1
0
sa faca bloc cipanesc de "lucs" fara parcare
18
4
Mai bine sa o demoleze si sa faca un Kaufland sau Lidl.
16
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272