REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Mormântul lui Ovidius, ascuns în zona Constanţei?

Mormântul lui Ovidius, ascuns în zona Constanţei?

Replica API 11 februarie 2020 | 00:00 1096

Personalitate marcantă a oraşului de la malul mării, este imposibil să te gândeşti la Ovidius, fără să te gândeşti la Tomis, zona unde şi-a petrecut anii faimosului exil, și unde a rămas să se odihnească, se pare, peste veacuri.

În elegiile sale, poetul afirmă că îi era teamă că nu va mai vedea niciodată Roma, și că va închide ochii în locul unde își petrecea tristul exil. Și totuși, unde, pe raza municipiului nostru, este situat mormântul marelui poet?

Publius Ovidius Naso s-a născut cu 43 de ani înaintea erei noastre, la Sulmo, azi Sulmona, la aproape 140 de kilometri de Roma. Anul probabil al morții sale se consideră a fi anul 17 sau 18 după Hristos. Ovidiu avea un stil caacterizat de perfecţiune formală și umor fin, datorită cărora a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, pe aceeași treaptă cu Horaţiu şi Virgiliu. Poetul a ales forma distihului elegiac, cu excepția Metamorfozelor, care erau scrise în hexametru dactilic.

Trebuia să devină funcţionar public

Tatăl său aparţinea nobilimii şi ar fi dorit ca fiul sau să devină funcţionar public, dar Ovidiu alege să se dedice carierei artistice, călătorind în Atena, Sicilia și Asia Mică. Se întoarce, mai apoi, la Roma, iar operele lui sunt pe placul înaltei societăţi și a împăratului Augustus. După moartea lui Horaţiu, Ovidius devine cel mai cunoscut şi apreciat poet din Roma. În anul 8 după Hristos, în mod complet neaşteptat, împăratul Augustus hotărăşte exilarea lui Ovidiu la Tomis, pe ţărmul Mării Negre, la graniţele Imperiului Român. Ovidiu scria că motivul ar fi fost „carmen et error”, o poezie şi o greşeală, iar poezia cu pricina pare să fie Ars amatoria, care ar fi contrazis principiile morale stricte ale împăratului. Poetul a făcut numeroase încercări de a obţine graţia lui Augustus, rămase lipsite de succes.

Moartea sa şi celebrul epitaf

Pentru piatră sa funerară, marele poet a compus – în parte patetic, în parte ironic – un epitaf conceput sub formă unei scrisori trimise soţiei sale. Faimosul text se află pe soclul statuii poetului din Piaţa Ovidiu, în centrul istoric al orașului de la malul marii.

Epitaful

„Hic ego qui iaceo tenerorum lusor amorum

Ingenio perii, Naso poeta meo.

At tibi qui transis, ne sit grave quisquis amasti,

Dicere: Nasonis molliter ossa cubent.”

În traducerea lui Theodor Naum:

„Sub astă piatră zace Ovidiu, cântăreţul

Iubirilor gingaşe, răpus de-al său talent,

O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodată,

Te roagă pentru dânsul: să-i fie somnul lin.”

În ceea ce privește localizarea precisă a mormântului, informaţiile care s-au păstrat din izvoarele istorice și literare este că mormântul lui Ovidius este situat într-un loc de cinste, în apropierea unei porți a Tomisului, de unde putea fi văzut de toți oamenii care intrau sau ieșeau din oraș. Există, pe raza județului nostru, două inscripții distincte cu versul ovidian “ hic ego qui iaceo ”, și una similară în Bulgaria, la Razgrad, care ne lasă mărturie în acest sens. De altfel, singura dorința care i-a fost îndeplinită poetului fiind prezența epitafului pe piatra mormântului sau. Probabil, dintr-un loc ascuns mulțimilor, în liniște, poetul Ovidius își doarme visul lin, mult mai aproape de noi decât ne închipuim.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pribabil ca mormantul s-a gasit in excavatia de la Lupoaica si a ajuns pe camp ! ziaristii deontologi ai acestui tabloid ieftin nu au scris mai nimic !
2
0
adica ai bani mai fa un bloc!!! restul nu conteaza!
2
0
Mai conteaza? Este deja praf. Si noi vom fi la fel, intr-o buna zi. Astfel incat, ar trebui sa retinem doua idei de baza: Prima este memento mori, adica nu uita ca vei muri! A doua este carpe diem, adica traieste clipa! Aceasta din urma este cea mai importanta!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212