REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

MOTIVAREA instanței în CONDAMNAREA fostului decan al Facultății de Farmacie din Constanța

MOTIVAREA instanței în CONDAMNAREA fostului decan al Facultății de Farmacie din Constanța

Replica API 10 ianuarie 2020 | 00:00 392

8 ani cu executare!

8 ani cu executare!

Condamnarea definitivă (8 ani cu executare) dată în dosarului fostului decan al Facultății de Farmacie din Constanța, Gheorghe Țarălungă, a stârnit multe reacții în mediul public, cei mai mulți comparând pedepsele primite în diferite dosare, precum cea de 9 ani în sarcina lui Radu Mazăre, în dosarul Retrocedărilor, unde prejudiciul produs statului și municipiului Constanța a fost imens, sau cu pedepsele primite de profesorii inculpați în dosarul mitei de la Academia Navală Mircea cel Bătrân, unde au fost considerabil mai mici. Ce a cântărit la pedeapsa lui Țarălungă?! Potrivit motivării judecătorilor instanței de fond publicată pe Indexului Jurisprudenței Naționale, pedeapsa lui Țarălungă a fost decisă în funcție de circumstanțele atenuante ale acestuia, de faptul că nu și-a recunoscut faptele, cu toate că avea capacitatea de a o face, având timpul necesar pe tot parcursul controlului judiciar, dar s-a ținut cont și de existența mai multor infracțiuni, fapta penală fiind încadrată în ”formă continuată”.

Gheorghe Ţarălungă, fostul decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius, a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie după ce ar fi primit mită în scopul de a-l promova pe studentul de atunci Faloutsos Evangelos, în condiţii nelegale, la disciplina Farmacie clinică din anul V de studii. Ela fost trimis în judecată în 2015, fiind condamnat, în februarie 2017, de Tribunalul Constanța, la 8 ani și 8 luni de închisoare cu executare. La apel, Curtea s-a pronunțat definitiv miercuri, 8 ianurie, aplicându-i fostului decan pedeapsa de 8 ani de închisoare cu executare, decizia fiind definitivă. O pedeapsă mult prea mare, spun unii, în comparație cu alte condamnări date în diferite spețe, precum cea a Retrocedărilor, unde Radu Mazăre, fostul edil al Constanței a primit 9 ani cu executare, iar prejudiciul produs este unul imens. Ori, dosarul mitei de la Academia Navală Mircea cel Bătrân unde, mai multe cadre universitare au primit pedepse cu suspendare, pentru aceleași fapte.

De ce a primit Țarălungă o pedeapsă atât de mare!

În cursul urmăririi penale, dar și în cursul cercetării judecătorești, pe fond, inculpatul Gheorghe Țarălungă nu a recunoscut comiterea faptei care i se reține în sarcină, susținând că este victima unei înscenări. ”Inculpatul Gheorghe Țarălungă nu a recunoscut comiterea faptei care i se reține în sarcină, susținând că este victima unei înscenări însă cariera universitară de excepție a acestuia, dublată de o activitate științifică prodigioasă, determină tribunalul să rețină atenuantele prev.de art.75 alin.2 lit. b Cod penal ( împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.) sens în care va face aplicarea disp. art. 76 alin. 1 Cod penal. (în cazul în care există circumstanțe atenuante, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea săvârșită se reduc cu o treime). Aspectele obiective reținute în favoarea inculpatului determinate de actele în circumstanțiere depuse la dosarul cauzei pot convinge un observator obiectiv că, perioada parcursă de acesta în timpul măsurii controlului judiciar au fost apte să convingă inculpatul asupra rigorilor legii penale dar și să îl determine să conștientizeze gravitatea faptelor sale, însă faptele dovedite în mod indubitabil, cuantumul modic al pedepselor orientate către minimul prevăzut de lege, în contextul reducerii cuantumului din perspectiva aplicării corelative a disp. art. 76 alin. 1 Cod penal , impun executarea pedepselor în regim de detenție, aceasta fiind consecința legală a reținerii celor 11 acte materiale distincte”, se arată în motivarea hotărârii Tribuanlului pronunțată în 2017, hotărâre în care s-a dispu condamnarea lui Țarălungă la o pedepasă de 8 ani și 8 luni de închisoare.

În cazul studentului Faloutsos Evangelos, cetățean grec, absolvent al Facultății de Farmacie din cadrul Universității Ovidius Constanța,instanța a reținut că nu este căsătorit și nu are copii, a recunoscut faptele și a solicitat aplicarea procedurii simplificate , ”actul material fiind unul izolat și în acest context instituția suspendării executării pedepsei sub supraveghere răspunde pe deplin exigențelor cauzei, instanța, în virtutea obligațiilor pe care le va institui în sarcina inculpatului, fiind în situația de a fi convinsă asupra reeducării acestuia pe perioada termenului de încercare”, se mai arată în motivare.

Rămâne de văzut care sunt motivele pentru care și instanța de apel a considerat că fostul decan al Facultății de Farmacie din Constanța trebuie să stea după gratii 8 ani.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
javrele nu patesc nimic, adevaraqtii hoti sunt liberi si bietul omusorul asta a crezut ca e mare si tare si face el dreptate. A luat-o in freza de la turnatorii astia securisti. Trebuia sa stea in banca lui ca la gura portului aici nu te pui cu mafiotii. El credea ca e la Bucuresti unde totusi e altceva. L-au prins babaietii aicea la cotitura unde stapanesc peste toate. profesore, Constanta are regi special e oras de gura portului cu curve si golani la toate nivelurile. iti doresc sanatate si vezi ce faci ca sistemul e unduios daca stii sa ungi unde trebuie iesi repede. Succes si imi pare rau
11
5
eu, Taralunga, nu-i voi uita niciodata...acum am timp sa ciripesc despre toti cei care m-au uitat... Rugina, Girtu, Bobe, Vancea ... se stiu ei... si nu sunt putini si putine lucruri de spus...stim noi...
17
12
Aia de au vandut de la admitere la locuri camin, spagi luate pt studentii straini dar si pt romanii care voiau la fara taxa, rusinea universitatii judecati si ladati in pace. Decanul Taralunga pt ca a reclamat l-au bagat in puscarie. Asta e stat mafiot
13
16
De epure ce se mai aude?
20
8
Consilier de ETICA si INTEGRITATE al rectorului Rugina, Universitatea Ovidius din Constanta...halal Consilier...halal Rector, inconjurat de oameni de influenta si cu multa "influenta" precum BOBE,GIRTU,VANCEA,MAFTEI etc. DEZASTRU!
29
13
Nu pot sa cred. Acest corupt, stia ca sunt probe indubitabile care il condamna, si totusi nu a ales calea cea mai usoara. Nu stiu ce avocat a avut, dar a gresit ca nu l-a sfatuit sa fie sincer cu instanta. Dar ce nu face avocatul pt bani? De asta nici nu iau avocat cand am probleme minore.
16
27
Gruparea infeaction la care facea trafic de copii dusi la cersit in UK a fost achitata. Se fura tiata tara, primarul Constantei a furat jumatate oras si a lyat 9 ani. Unii omoara, violeaza, talharesc si nu pateac nimic. Taralunga a trebuit sa plateasca pt ca a dezvaluit ce se intampla in anii 2012 2013, cum se vindea admiterea, se lyau spagi pt orice, promovau slugile, decanii erau niste marionete numiti dintre cele mai slabe profesional si manipulabile persoane...e asta i-a fost fatal profesorului, s-a pus cu mafiotii de Constanta. Din pacate inscenarile au avut succes, justitia i-a pus capac
23
27
Pedeapsa data de prima instanta a fost mare din cauza unei dispozitii din Codul penal prin care cele 11 acte materiale retinute in sarcina profesorului constituiau 11 infractiuni distincte, astfel ca eram in situatia concursului de infractiuni. Judecatorul nu avea ce face decat sa adauge la pedeapsa cea mai grea o treime din suma celorlalte pedepse. Acum, dupa ce prevederea respectiva a fost declarata neconstitutionala, ne aflam in fata unei infractiuni in forma continuata. E cu totul si cu totul alta situatie juridica, deci argumentele instantei de fond nu mai au nicio relevanta.
21
21
...stati mai rasfirati baieti, stati mai rasfirati...
45
0
Bobe alias Bobita Pro-Mititica, l-a manageriat pe Taralunga precum cosiler special al rectorului Rugina ...HOTUL STRIGA HOTII! spion de spioni! acoperiti-l ca miroase...PUTE!
42
15
O sa controlati activitatea reprezentantului SRI in UOC, adica a domnului Pro- Consul, Pro rector, Bobita?
40
11
faceti mai multe descinderi si flagranturi la uoc si o sa mai descoperiti si altii, de mult asa se face pe acolo
41
11
"Cariera universitara de exceptie", pe dracu, e doar un gainar. Care este diferenta unde "marele cadru universitar" si un functionar de obscur care cere 200 euro sa rezolve cu celeritate o solicitare: nici una, amandoi sunt doar niste indivizi ordinari.
49
18
Dar de rectorul Rugina si acolitii lui din Universitatea Ovidius cand vom auzi?!!!! Ca acolo au format grup infractional si DNA doarme!!!! Cat o sa tina asa ochii inchisi?!
50
16
Anulati pensiile speciale ale judecatorilor. Reducetile salariile nesimtite. Prelungitile durata de pensionare la fel ca la ceilalti la 65 de ani. Sunt o rusine pentru Romania.
59
3
Puerile justificarile instantei. Sigur va castiga la CEDO acest profesor! Pentru omor, Huidu primeste cu suspendare, iar pentru o spaga pe care unii profesori o iau chiar si acum, dar nu sunt prinsi, primeste 8 ani ! Incredibil !
34
35
Pun pariu ca Dinca Gheorghe traficantul de carne vie si criminal in serie va lua mai putini ani de detentie decat decanul de la UOC facultatea Farmacie.Si pe ce ma bazez cand scriu aceste randuri de felul cum sa actionat,cum se face rechizitoriul si cat de implicati in traficul de persoane este politia diicotul si tot sistemul judiciar din aceasta tara.Proxenetii si Interlopii sunt la putere in Romania.Cazul Caracal da o palma mare intregului sistem putred si corupt din Romania.Presedintele Romaniei sta precum cacatul in iarba cand ii se spune de cazul Caracal.Rusine Romania !!!
56
7
Nea Ghita plateste tribut lacomiei si faptului ca s-a pus cu niste dulai mai feroce decat o sugera aspectul acestora. Faptele sale sunt joaca de copii pe linga jaful care se intampla la ora actuala in UOC, sub obladuirea unui batranel semisenil.
26
41
La talharii sau alte fapte cu violenta dati pedepse mici. Lu profu asta i ati dat 8. Pt ce?? A omorat o pe ma sa?? Ce puii mei a facut?! Stati cu curul pe scaune, nu cercetati, nu verificati, nu ascultati pledoariile ... dati aiurea condamnari cu anii ca sa aveti pensii speciale.
37
39

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272