REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

MOTOTOLEA: Un DEZVOLTATOR imobiliar a formulat plângere la DNA, împotriva MUZEULUI de Istorie și a DIRECȚIEI de Cultură

MOTOTOLEA: Un DEZVOLTATOR imobiliar a formulat plângere la DNA, împotriva MUZEULUI de Istorie și a DIRECȚIEI de Cultură

Replica API 23 octombrie 2021 | 15:55 6184

În decembrie 2021, se împlineşte un an de când a preluat conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, înlocuindu-l pe Sorin Marcel Coleșniuc, demis de șeful CJ pentru neregulile constatate. Ce a găsit în instituție? Cu ce probleme se confruntă? Cu ce descoperiri arheologice ne evidenţiem, sunt întrebări la care ne-a oferit răspunsuri managerul Aurel Mototolea.

În decembrie 2020, Aurel Mototolea a fost numit manager la Muzeul Național de Istorie Constanța, după ce Sorin Marcel Coleșniuc a fost demis de șeful CJ, Mihai Lupu, pentru neregulile constatate. La un an de mandat, Mototolea a făcut o scurtă trecere în revistă a activității.

”Activitatea a mers pe linia obișnuită, pentru că altfel nici nu ai cum. Suntem o instituție de cultură și funcționăm în baza anumitor legi și avem anumite activități de făcut pentru a ne respecta statutul de unitate de cultură și de a respecta legea. Cercetări de arheologie, acestea sunt cele mai spectaculoase și toată lumea vrea să știe despre ele. Acestea sunt de 2 tipuri, acelea sistematice care se fac an de an și cele preventive care se fac cu ocazia unor investiții imobiliare. Funcționăm și facem cercetarea sistematică, ne-am respectat șantierele pe care le aveam”, a spus Mototolea.

Muzeul de Istorie și Direcția de Cultură, anchetate de DNA

Potrivit informațiilor noastre, Muzeul de Istorie și Arheologie, dar și Direcția de Cultură, s-au ales cu o plângere la DNA, în urma neregulilor descoperite, plângerea fiind formulată de un investitor.

Este vorba despre firma 3D American Style Development SRL, care vrea să pună bazele unui ansamblu mixt spaţii comerciale, servicii, locuinţe, organizare şantier în zona Palazu Mare, pe un teren în suprafaţa de 139.015 mp. Unul dintre administratorii societății acuză abuzuri din partea celor două instituții, dar și presiuni, după ce ar fi refuzați să plătească o sumă de bani.

Mototolea a oferit mai multe informații în legătură cu acest aspect. ”Este discutabilă treaba. Știu de unele plângeri făcute mai recent și sunt chestiuni arbitrare care implică Muzeul și Direcția de Cultură. Nu vorbim de management defectuos, ci despre oameni nemulțumiți de faptul că au avut cercetare arheologică, au contestat cercetarea arheologică și au zis că a fost trafic de influență și că nu s-a respectat legea. Nu apare numele fostului manager. Este vorba de un dosar referitor la o investiție din zona Palazu, iar cercetați sunt Muzeul și Direcția de Cultură, e o încurcătură. Este și un proces în cercetare, iar justiția își va spune cuvântul”.

Mototolea a vorbit și despre descărcarea arheologică de la Lupoaică, acolo unde un investitor ridică o clădire de birouri, subiect care a stârnit nenumărate controverse. Managerul muzeului spune că vestigiile vor fi păstrate și exploatate.

Investiția de la Lupoaică, văzută cu ochi buni de arheolog

”În anul 2016 am participat la săpăturile de la Lupoaică. Vestigiile sunt acolo, se pot vedea, investitorii au obligația de a conserva și să le pună în valoare. Dacă era vorba de distrugeri, eu eram primul care depuneam plângere penală în acest caz. Oamenii vor să facă o structură cu podea de sticlă și să le pună în valoare. Este o inițiativă foarte bună”, a spus Mototolea.

Reabilitarea muzeului, o problemă

Aurel Mototolea a vorbit și despre reabilitarea Muzeului de Istorie și cum a fost blocată investiția de câștigătorul licitației.

”A fost anulat contractul cu câștigătorul și acum trebuie reluat totul. Genul acesta de proiecte au două componente: trebuie făcut proiectul tehnic, trece prin avize, a doua etapă este execuția, dar pe baza proiectului tehnic. Proiectul tehnic stabilește anumiți parametri de desfășurare. Firma care a câștigat prima licitație la muzeu nu a reușit să livreze proiectul tehnic în termenul stabilit, în acest sens, s-a reziliat contractul. Acum ne întoarcem la acestă fază de licitare a unei firme care să câștige și să întocmească proiectul tehnic. Aceste lucrări de reabilitare a muzeului sunt urgente. Acoperișul are găuri, ne plouă, la ultimele ploi a plouat în birouri. Am luat materialele pentru a face niște reparații pentru aceste găuri, așteptăm ca într-o săptămână să terminăm aceste reparații. Sunt acele spații de depozitare exterioară ale muzeului, acei stâlpi încep să se mănânce, e foarte periculos. fără un proiect amplu și fără bani nu poți să cosmetizezi, la structură nu poți să te joci”.

Mai multe declarații, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirel PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369