REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.7° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

MRU: O Românie care este condusă de politicieni de duzină nu este o Românie care poate progresa

MRU: O Românie care este condusă de politicieni de duzină nu este o Românie care poate progresa

Replica API 14 septembrie 2013 | 00:00 88

Atac la Ponta

Atac la Ponta

Controversatul proiect Roşia Montană a împărţit România în două. Unii sunt de acord cu exploatarea aurului, alţii îl resping şi spun că substanţele folosite sunt toxice pentru oameni. Se iau în calcul şi potenţiale despăgubiri pe care compania canadiană le-ar cere României în cazul în care proiectul este blocat. Liderul Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, spune că s-a ajuns în această situaţie din cauza guvernelor din ultimii 14 ani, inclusiv a Guvernului Victor Ponta, care nu au ştiut să-şi asume o decizie privind această investiţie.

"Ceea ce se întâmplă astăzi în jurul chestiunii Roşia Montană este rezultatul direct al celor 14 ani de tergiversări, de neasumare a deciziei, de calcul politic meschin. Am îndoieli clare că Guvernul Ponta a tratat responsabil această chestiune. Suntem într-o situaţie fără precedent în politica românească şi care dovedeşte clar, limpede, nu doar incompetenţa, ci şi laşitatea extraordinară şi nemaivăzută a Guvernului şi a prim ministrului ca responsabil de situaţia guvernamentală", este de părere Mihai Răzvan Ungureanu. "Nu se poate să livrezi către Parlament deciziile pentru care tu ai competenţa directă să le iei. Genul acesta de ipocrizie este, în opinia mea, semnul unei profunde destabilizări a situaţiei politice din interiorul USL, a incompetenţei guvernelor USL şi a incapacităţii de a asuma decizii. În 160 de ani de viaţă politică românească nu s-a pomenit să ai de-a face cu un prim ministru care spune că: "prim ministru susţine proiectul, ca deputat îl combat". Atunci, începi să te întrebi, de fapt, cine conduce ţara. Dacă oamenii aceştia sunt incapabili să-şi asume decizii, pe mâna cui stă România astăzi?! Nu o spun ca om politic, ci în calitate de observator şi fost prim ministru. O Românie care este condusă de politicieni de duzină, nu este o Românie care poate progresa", a mai continuat liderul Forţei Civice. Acesta a ţinut să mai precizeze faptul că, în momentul în care a ocupat scaunul de premier, a cerut miniştrilor de resort situaţia proiectului. Nu a mai apucat să o primească, spune el. "Ca prim ministru, am fost în situaţia de a trata acest subiect. Am cerut miniştrilor de resort, pe baza unei informări corecte, să se pronunţe clar asupra opiniei portofoliului pe care îl conduceau, dacă se dă sau nu aviz. Guvernul, însă, a căzut mai repede ca acest lucru să se întâmple", a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, MRU. Întrebat dacă a citit contractul referitor la proiectul minier, acesta a recunoscut că a citit câteva fragmente. "N-am avut nevoie să văd contractul. Nu m-a interesat în mod direct. Există tentaţia, şi s-a întâmplat în multe executive, să trimiţi către primul ministru toate chestiunile delicate, în aşa fel încât să se depăşească etajul intermediar al responsabilităţii ministeriale. Şi nu este deloc corect. Negocierile trebuie făcute sub responsabilitatea ministrului de resort. Nu fac un secret cu faptul că am cerut informaţii despre contract şi asta este normal. Am citit câteva informaţii. Însă, să iei contractul filă cu filă să-l citeşti, n-aş fi făcut-o decât în momentul în care aş fi avut răspunsurile miniştrilor pentru că rezultatul final al negocierilor ar fi intrat în Guvern", a conchis Ungureanu.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108