REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.2° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Mugur Isărescu, explicații în scandalul ROBOR: 'Există o înțelegere între bănci. Nu poate fi manipulat'

Mugur Isărescu, explicații în scandalul ROBOR: 'Există o înțelegere între bănci. Nu poate fi manipulat'

Replica API 13 februarie 2019 | 01:25 490

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a ajuns marți în comisia de specialitate din Senat, unde este audiat cu privire la creșterea ROBOR. Acesta a spus că există o înțelegere între bănci, dar nu de tip cartelar, iar ROBORUL nu poate fi manipulat.

„Înțelegere de tip cartelar. Nu, înțelegerea de tip cartelar este anormală.”, a spus Mugur Isărescu în fața comisiei.

Ulterior a urmat un schimb de replici cu președintele Comisiei, Daniel Zamfir.

„Cuvântul acesta „înțelegere” v-a rămas foarte pregnant. Eu am libertatea să înțeleg orice, domnule guvernator, pentru că nu sunt printre cei înțeleși cu dvs”, a spus Daniel Zamfir.

Replica lui Mugur Isărescu a venit imediat: „Dvs sunteți un oficial al statului român. Trebuie să înțelegeți realitatea și legile, domnule președinte”.

„Nu se poate să se stabilească o dobândă pe piața interbancară decât între bănci, pentru că ele participă la această finanțare. Deci ROBOR este o dobândă stabilită între bănci. Singura întrebare este următoarea: există riscul ca ROBOR, ca dobândă, să fie de tip cartelar? Și vă spunem - Nu! Acesta este răspunsul. Cu alte cuvinte, la întrebarea - a fost manipulat ROBOR? Categoric nu! În Europa am constatat că este”, a mai spus Isărescu.

ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% și 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% față de aceasta, a subliniat Guvernatorul BNR.

„Dacă se plimbă mai sus sau mai jos, (...) se oprește orice tendință de cartelizare și se absoarbe tendința de lichiditate în exces”, a adăugat Isărescu, scrie stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In ce tara am ajuns sa traim, sa fim condusi de HOTI si CONDAMNATI penali! Ce democratie-i asta cand astia care ne conduc fura, isi fac legi sa ramana si cu banii furati si fara sa dea socoteala nimanui! Sa furi cu legea facuta de HOTI, sa fi condus de HOTI si sa-i vezi cum ne ranjesc cand hotiile lor le platim noi si copii copiilor nostri ca datorie publica, pai sa nu-ti bagi p-ula-n ia de democratie si sa-ti aduci aminte de Ceausescu pe care tot naparci ca imbuibatii astia l-au omorat, nu poporul! Poporul, acum chiar ka dat de drakul!
0
0
OK,intelegere intre banci dar fara sa aiba repercursiuni asupra clientilor ! Bancherii fac afaceri fara sa-si assume riscurile diminuarii profiturilor,acestea fiind plasate pe spatele clientilor. Diferenta intre camatari si banci ramane subtire. Si da,de ce sa nu fie applicate si la noi aceleasi reguli bancare ca in restul UE ? Pai suntem in UE doar formal,doar ca piata de desfacere si mana de lucru aproape moca ? De ce sunt romani care adera la idea ca Romania trebuie sa fie discriminata? Isarescu e roman pe bune,sau un rahatel ce se crede imparat al banilor? Cand a fost consultat psihologic
0
2
Au sarit sacalii psd si pe Banka Nationala a Romaniei care nu vrea sa le mai indoape godacii PSD cu PENSII SPECIALE! TAIATI ORBILOR PENSIILE SPECIALE CA INGROPATI TARA SI PE NOI TOTI! HOTILOR, CRIMINALILOR.
4
2
Esti un golan!Exista o intelegere dar nu poate fi manipulat!Bai desteptule care faci afecerii can ai bani!
4
3
securist inputit ! mai lasa ciolanul domnul expert !
4
4
E timpul pt schimbare
6
3
s-o bage pe aia cu macroprodenta macroeconomia macrostabilitatea si macro bla bla bla mai era unul cu sinergia faptelor! O nulitate se vede cand e luat la intrebari ca nu-si da seama ce zice!
2
3
...este o intelegere intre banci, dar nu de tip cartelar" zice marele savant bancar.Lol, pai intelegerea intre banci ESTE de tip cartelar chiar daca se numeste ROBOR. Intr-adevar nu poate fi manipulata. Decat de catre banci. Isarescu ne crede pe toti prosti si ne abureste cu semantica. Un securist imputzit.
5
3
Cum pula mea poate scoate pe gura imbecilitatea asta iar aia sa nu-i puna catusele imediat? "intelegere intre banci", adica "intelegere intre vanzatorii aceluias produs" nu mai inseamna DELOC "piata libera". Iar pe Ceasca l-ati impuscat ca va saturaseti de "economia planificata" si doreati "piata libera". De ce price intelegere intre furnizorii de telefonie sau produs petrolier a fost calcata in picioare de Oficiul Concurentei? Pentru ca PIATA LIBERA excude INTELEGEREA intre cei care impart piata! CA-TU-SE!
7
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272