REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mugur Isărescu: România are nevoie de un program de aderare la zona euro ambițios și realist

Mugur Isărescu: România are nevoie de un program de aderare la zona euro ambițios și realist

Replica API 27 octombrie 2017 | 00:00 348

Mugur Isăresc

România are nevoie de un program național, sprijinit de toate partidele, pentru aderarea la zona euro, dar acesta trebuie să fie unul ambițios și realist, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la conferința "10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergență", scrie Agerpres.

"Am fost angajat direct în negocierile de aderare având un mandat de prim-ministru în anul 2000. Am datoria să subliniez că stabilirea datei aderării la 1 ianuarie 2007 nu a fost un simplu fapt calendaristic, ci a avut o importanță strategică deosebită, a devenit un adevărat catalizator al eforturilor susținute și continue ale tuturor guvernelor care au urmat pentru îndeplinirea unui program complex, coerent și relativ îndelungat de pregătire a României pentru aderarea la Uniunea Europeană. Fac această remarcă într-un moment în care astăzi avem de răspuns la o altă întrebare de însemnătate strategică și anume când vom intra în zona euro. Aderarea la Uniunea Europeană s-a bazat pe acel program național, coerent și aș adăuga, cu deosebire ambițios. România are nevoie și acum de un program național, sprijinit de toate partidele, de toate forțele naționale, toate forțele societății, de aderare de această dată la zona euro. Este bine ca acest program să fi de asemenea ambițios, dar să fie și realist", a spus Isărescu.

Acesta a subliniat faptul că stabilitatea, echilibrul și sănătatea economiei sunt de o însemnătate crucială. Isărescu a precizat că mai important decât orice este să urmărim indiferent de evoluția ciclului electoral politicile realiste, echilibrate, care să asigure sustenabilitatea creșterii noastre economice.

"Experiența relativ îndelungată pe care o am în domeniul macroeconomic m-a convins de un adevăr esențial și anume că pentru dezvoltarea durabilă a unei țări cu economie de piață nu există substitut la politicile economice fundamental corecte. Iar acestea nu sunt prociclice, ci anticiclice. Stabilitatea economiei este cheia pentru a avea un progres constant al nivelului de trai, măsurat, de exemplu, prin nivelul PIB/locuitor. Stimularea consumului în perioade în care acesta crește și fără ajutorul politicilor macroeconomice nu ajută la recuperarea decalajelor", a subliniat guvernatorul BNR.

De asemenea, acesta a afirmat că România are nevoie de investiții publice, mai ales pe partea de infrastructură, în caz contrar "provinciile noastre istorice riscă să vadă discrepanțe crescute în viitor".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
s-a trezit si asta, care a mintit pana nu a mai putut, functie de cum si cand i s-a dictat. Ma intreb, in tara asta blestemata, mai exista oameni corecti, cinstiti, cu coloana vertebrala, patrioti?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367