REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.1° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

MURFATLAR: Investiţii şi cooperare transfrontalieră în proiectul 'Dezvoltarea potenţialului turistic, protejarea şi promovarea moştenirii comune'

MURFATLAR: Investiţii şi cooperare transfrontalieră în proiectul 'Dezvoltarea potenţialului turistic, protejarea şi promovarea moştenirii comune'

Replica API 6 septembrie 2019 | 19:45 341

La un an dupa demararea proiectului „Dezvoltarea potențialului turistic, protejarea și promovarea mostenirii comune”, cod ROBG-453, finanțat prin Programul Interreg VA România-Bulgaria, activitățile sunt în progres și acțiuni notabile de cooperare transfrontalieră s-au desfășurat atât la Murfatlar, cât și la General Toshevo, în Bulgaria, cei doi parteneri ai proiectului.

Majoritatea activităților de pregătire a investițiilor propuse prin proiect, respectiv de modernizare și extindere a Casei de Cultură Murfatlar, de reabilitare a Monumentului Eroilor și de realizare a unui parc tematic dedicat moștenirii culturale și naturale locale, au fost finalizate prin elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție care vor sta la baza procedurii de achiziție a lucrărilor de construcții, autorizația de construire fiind în curs de emitere. Într-un stadiu similar se găsesc și partenerii bulgari, astfel încăt activitățile de investiție la nivel de proiect sunt armonizate.

Acțiunile de cooperarea transfrontalieră prevăzute să conducă la definirea unui produs turistic comun al celor doi parteneri, bazat pe obiectivele culturale și naturale de care dispun – situri istorice, situri naturale, elemente culturale intangibile, sunt avansate și au animat întregile comunități locale, mai ales pe cele de tineri și copii. Astfel, în vara 2019, au fost organizate doua mese rotunde dedicate tinerilor și instruirii acestora în tematica proiectului: tendințe moderne pentru dezvoltarea turismului și promovarea patrimoniului cultural și istoric și natural, valoarea turistică și influența în zona transfrontalieră Murfatlar – General Toshevo a acestui patrimoniu. De asemenea, la începutul lunii iulie, s-a organizat la General Toshevo și Balcic o tabără pentru 40 de elevi din cele două orașe partenere, iar programul a inclus vizite la muzee și monumente istorice, familiarizarea cu diversitatea culturală a zonei bulgare de graniță – prin spectacole și expoziții, ateliere de arte plastice și creativitate, precum și plajă și jocuri. În oglindă, la Murfatlar și Constanța (Mamaia) se organizează în perioada 4–9.09.2019 tabăra cu titlul „Meșteșuguri folk tradiționale și patrimoniu cultural intangibil - tradiții și obiceiuri”, la care participă, similar, 40 de elevi români și bulgari. Tabăra propune tinerilor activități de cunoaștere a zonei locale, cu vizite la obiectivele turistice din Murfatlar și un City Tour Constanța, ateliere de pictură, meșteșugurărit și confecționarea de diferite obiecte artizanale și suveniruri. Ambele tabere constituie ocazia ideală pentru punerea bazelor cooperării transfrontaliere a viitoarei generații și valorificarea extinsă a produsului turistic comun Murfatlar – General Toshevo.

Perioada imediat următoare va marca demararea investițiilor în infrastructură la nivelul celor doi parteneri, precum și definirea și documentarea viitorului produs turistic comun, rezultatul principal al proiectului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108