REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Muzeele din Constanţa ar putea avea proiecţii 3D. Directorul Custurea: „Avem propuneri de peste ocean”

Muzeele din Constanţa ar putea avea proiecţii 3D. Directorul Custurea: „Avem propuneri de peste ocean”

Replica API 9 decembrie 2015 | 00:00 205

Program de digitalizare

Program de digitalizare

Deoarece ne aflăm în era globalizării și a digitalizării, toți trebuie să învățăm să ținem pasul cu ea. Programele tridimensionale, 3D, au cucerit deja cinematografele, televizoarele moderne și multe altele. Câteva muzee din țară au început să organizeze proiecții în 3D, ba chiar mai mult, își doresc proiecte pe baza acestei tehnologii. Programul de digitizare 3D reprezintă o soluţie modernă de conservare a patrimoniului cultural. Prin crearea de modele digitale şi replici 3D ale bunurilor de valoare se oferă şansa păstrării şi valorificării pe o perioada nelimitată.

O parte din patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa va fi conservat în format 3D. Echipa de cercetători a instituţiei, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului şi Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, a deschis proiectul Perspective 3D asupra preistoriei. Directorii muzeelor din Constanța susțin că sunt încântați de această idee, însă nu sunt siguri dacă numărul vizitatorilor va crește odată cu implementarea de noi tehnologii.

„Binențeles că luăm în calcul și acest proiect dar vom avea nevoie și de sprijin financiar din partea autorităților locale. Noi în această perioadă lucrăm la clasarea Patrimoniului Cultural Național în tezaur și este foarte multă muncă. Trebuie să terminăm mai întâi această clasare, clasare care se trimite la Ministerul Culturii. Dacă am lua în calcul acest proiect, probabil că vom putea vorbi despre el abia spre sfârșitul anului viitor, pentru că suntem foarte prinși cu această clasare.

Fiind muzeu de etnografie avem un patrimoniu foarte mare, aproape 18.000 mii de piese. Despre creșterea numărului de vizitatori, nu prea știu ce să zic, pentru că numărul mare de vizitatori aici la muzeu provine din turiștii de pe croaziere. Noi avem un contract cu agențiile și ei vin, iar când vin sunt vreo șapte, opt autocare, deci un număr mare de vizitatori.

Ca să atragem constănțenii organizăm ateliere muzeale pentru elevii și copii pe o anumită tematică. Acum se lucrează la ateliere pe tema sărbătorii Crăciunului și se fac tot felul de obiecte inspirate din tradiția populară”, a declarat, pentru “Replica”, Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța. Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, Gabriel Custurea, a afirmat că are propuneri din America pentru acest proiect. „Noi am luat în calcul acest proiect, am început dar foarte puțin, avem propuneri de peste ocean, dar totul costă. În proiectul de buget pe anul viitor o să avem și acest proiect în vedere, să vedem însă cum se va rezolva”.

Întrebat dacă acest proiect va aduce mai mulți vizitatori muzeului, directorul a precizat: „Nu cred, pentru că dacă punem acest proiect pe internet, oamenii o să se uite și nu o să mai vină. Pe mine mă intereseză să vină în muzeu” a spus Custurea. Dacă la Muzeul de Artă Populară și la cel de Istorie, directorii au luat în serios acest proiect de digitalizare, la Muzeul de Artă lucrurile nu stau chiar așa.

„Nu avem cum să facem 3D deoarece aici se potrivesc obiectele volumetrice care au tridimensiuni: reconstrucțiile, monumentele, sculpturile, acestea se pretează pentru 3D. Într-un muzeu de artă se folosește mai puțin, deoarece pictura este pe două dimensiuni. Noi avem și sculpturi dar nu putem să facem doar pentru ele pentru că am face o nedreptate picturii și nu cred că asta trebuie să facem. Mi-ar fi plăcut, pentru că este spectaculos, dar asta este structura muzeului și nu avem ce să facem”, a declarat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108