REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Muzeul de Artă, gazda expoziţiei "Franţa văzută de pictori români din perioada modernă"

Muzeul de Artă, gazda expoziţiei "Franţa văzută de pictori români din perioada modernă"

Replica API 9 iulie 2014 | 00:00 218

În organizarea Alianţei Franceze Constanţa şi a Muzeului de Artă, joi, 10 iulie 2014, la ora 12.00, va avea loc vernisajul expoziţiei "Franţa văzută de pictori români din perioada modernă". Evenimentul se constituie într-un preambul al Zilei Naţionale a Franţei şi se va desfăşura la Muzeul de Artă Constanţa, valorificând tematic patrimoniul muzeal de recunoscută calitate şi concentrare cantitativă al acestuia. În alcătuirea acestui eveniment, organizatorii au pornit de la constatarea că rolul formativ al influenţei franceze în constituirea culturii moderne româneşti a fost covârşitor.

În secolele XIX-XX, pictorii ţării noastre au pus bazele unei tradiţii artistice autohtone în urma studiului, formării, şederii în Franţa şi în preajma maeştrilor acestei ţări. i, ca o consecinţă firească a acestui fapt, au reflectat adesea în operele lor spaţiul francez, cu natura, marea, oamenii, peisajele sale citadine. Este vorba de Nicolae Grigorescu , Ioan Andreescu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Constantinescu şi mulţi alţii, ale căror tablouri, aflate în preţioasa colecţie a instituţiei de cultură constănţene coordonate de prof. Doina Păuleanu, vor putea fi admirate în cadrul acestei expoziţii. La manifestarea de joi sunt aşteptaţi să participe oficialităţi ale oraşului, ataşatul cultural al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Christophe Pommez, precum şi toţi iubitorii de artă. În acest cadru festiv, vor fi înmânate diplome de onoare celor 3 eleve din Constanţa care au participat la Concursul Internaţional de limba franceză "Plume d'or", în martie 2014, reuşind performanţa de a fi toate laureate ale acestui prestigios concurs si menţionate în clasamentul general al celor mai buni 100 de concurenţi la nivel mondial. "Prin reflectarea Franţei în operele lor, pictorii români au adus cel mai frumos omagiu spaţiului lor de formare, contribuind totodată la zestrea artistică a ţării lor de origine. Ne bucurăm că avem ocazia să sărbătorim Ziua Franţei printr-un eveniment de o asemenea ţinută", a declarat Ileana Meheleanu, preşedinte al Alianţei Franceze Constanţa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218