REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Muzeul de Artă Populară îşi îmbogăteşte patrimoniul cu obiecte din Dâmboviţa şi Prahova

Muzeul de Artă Populară îşi îmbogăteşte patrimoniul cu obiecte din Dâmboviţa şi Prahova

Replica API 27 octombrie 2011 | 00:00 230

Achiziţii de 200 de milioane, cu o vechime de 200 de ani

Achiziţii de 200 de milioane, cu o vechime de 200 de ani

Directoarea Muzeului de Artă Populară din Constanţa, Maria Magiru, se va întoarce din Dâmboviţa şi Prahova cu obiecte de patrimoniu, vechi de peste 200 de ani, în valoare de 200 milioane de lei vechi. "Toate aceste achiziţii se fac din venituri proprii care sunt trecute pe venituri de capital, cu aproabare obţinută în şedinţa Consiliului Local Constanţa", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Maria Magiru. Obiectele care au fost achiziţionate depăşesc suma de 200 milioane de lei vechi şi provin din categoria textilelor de interior, costumelor populare, obiecte cu o vechime de 200 de ani. Şi în perioada următoare, Maria Magiru se va afla în Argeş pentru cercetare de teren şi achiziţii de patrimoniu: obiecte de uz gospodăresc, de cult, mobilier şi icoane. Directoarea va lua obiectele, le va prezenta comisiei de evaluare a muzeului după care banii vor fi trimişi în contul vânzătorilor.

Vizitatorii muzeului: străinii

Vizitatorii care calcă pragul muzeului mai sus menţionat se împart în două categorii. În prima categorie intră vizitatorii străini, care vin în croaziere prin Constanţa, în special toamna, şi care sunt foarte interesaţi de tradiţiile poporului român, cât şi de domeniile vieţii materiale şi spirituale din toate zonele etnografice ale României. Aceştia apreciază exponatele, piese de mare valoare de patrimoniu cultural naţional, vechi de până la 200 - 300 de ani, lemn, ceramică, metal, costume populare, ţesături, broderii, podoabe, mobilier ţărănesc, icoane atât pe sticlă cât şi pe lemn şi multe altele. "Vizitatorii străini sunt foarte interesaţi de exponatele acestui muzeu, spre bucuria noastră. În luna curentă, octombrie, am avut până la 6-8 autocare pe zi", a mai declarat directoarea. În cea de-a doua categorie intră constănţenii, în număr extrem de mic, din păcate. Însă, încă din anul 2010, au fost iniţiate lecţii de pedagogie muzeală, organizate pe o anumită tematică. "Am încercat să atragem cât mai mult elevii, copiii, să-i educăm, iar simpla vizită a muzeului nu este suficientă pentru ei. Pentru acest lucru am creat laboratoare în cadrul muzeului, unde copiii lucrează la un anumit meşteşug, îndrumaţi de specialişti. Li se explică tot despre acel meşteşug, despre obiecte, astfel ei pot reţine mult mai bine. Luna aceasta vom face costume populare. De asemenea, vom confecţiona şi măşti populare, apoi vom organiza o expoziţie cu obiectele create de ei. Voi da şi premii. Copiii sunt foarte încântaţi. Programările s-au făcut deja", declară Maria Magiru. Chiar dacă activitatea din cadrul muzeului este una destul de frumoasă, nu este plătită pe măsură, muzeografii ajungând la un salariu de maxim 600 - 700 de lei. "Angajaţii muncesc din pasiune, fac lucrul acesta din plăcere. Dacă ar fi să se ia după salariu...", susţine Maria Magiru.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272