REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Nancu: Avem o structură administrativ-teritorială învechită. Video

Nancu: Avem o structură administrativ-teritorială învechită. Video

Mirela PASCAL, Ana Maria LIPAN 28 aprilie 2023 | 00:00 1899

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) susține într-un comunicat remis marți, 18 aprilie, că este necesară o reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15, prin redefinirea comunei ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, și a orașului ca localitate cu minimum 10.000 de locuitori. Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și vicepreședinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare, consideră acest proiect unul benefic, explicând și motivele în cadrul unui interviul acordat ziarului Replica joi, 27 aprilie a.c.. Nancu a vorbit și despre un eveniment important care va avea loc, pe 26 mai a.c., la Palatul Victoria. 

Nancu: Avem o structura administrativ-teritoriala invechita. Video
În debutul interviului, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și vicepreședinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare, a vorbit despre impactul pe care l-au avut programele FNGCIMM asupra mediului economic, prezentând, în același timp, și câteva cifre.

"În cadrul programului IMM Invest Plus s-a închis primul trimestru. Cifrele la zi au ajuns deja la 4 miliarde din cei 6,2 miliarde de lei, plafon de garantare. Au fost aprobate 4 miliarde sub formă de garanții, a căror credite însumează 5,2 miliarde de lei și un număr de 5000 de IMM-uri au beneficiat de acest program, în aceasta perioadă. Este clar că pe lângă garanțiile aprobate, proiectele aprobate, noi suntem în strânsă legătură și comunicăm aproape zilnic cu instituțiile financiar bancare. Există pe circuitul de avizare, a celor 20 de bănci cu care avem convenție de garantare, proiecte în valoare de încă 4 miliarde, ceea ce înseamnă că la prima rectificare bugetară vom avea o modificare pozitivă, adică o să mai solicităm plafon de garantare, pentru că este clar că este cel mai important instrument financiar pentru mediul de afaceri, pentru IMM-uri, cele care produc 98,9% din produsul intern brut al României și angajează 60% din forța de munca. Anul acesta IMM Invest are cele 5 subcomponente. Noi ne așteptăm ca până la sfârșitul acestui semestru, undeva la 30 iunie, începutul lunii iulie, să avem deja acordul cadru cu Comisia Europeana pentru Invest You. Vom introduce patru tipuri de noi garanții pentru IMM-uri, precum și garanția portofoliu. Prin aceste programe vrem să venim complementar la ceea ce oferă IMM Invest acum. De asemenea, lucrăm pentru noul program de guvernare, la un instrument financiar. IMM Invest a condus, în cei 4 ani de activitate, la capitalizarea IMM-urilor. Dacă la începutul lui 2020, 1 din 7 IMM-uri erau bancabile, adică doar una lua un credit, la sfârșitul anului 2022, 1 din 2 puteau accesa credit.", a declarat acesta.

Nancu: Avem o structura administrativ-teritoriala invechita. VideoDumitru Nancu

În continuare, Nancu a vorbit și despre problema numărului mare de IMM-uri cu capital negativ. În prezent, România se află pe numărul doi din Uniunea Europeană, ca număr de întreprinderi care nu sunt solvabile. Acesta a oferit câteva detalii despre instrumentul la care FNGCIMM lucrează, pentru soluționarea acestei deficiențe.

"Problema mediului de afaceri din România și a IMM-urilor în acest moment, este legată de capitalurile negative. România se află pe locul doi, după Bulgaria, în ceea ce privește Uniunea Europeana. Dacă în anul 2020, 43% din IMM-urile din România aveau capitaluri negative, adică ele nu erau solvabile, am ajuns la sfârșitul anului 2022, în ultimul raport de sustenabilitate, să avem undeva la 34%. O treime din ele încă au capitaluri proprii negative, sunt în dificultate și aceasta este singura condiție care împiedica accesarea IMM Invest. Acum gândim un instrument financiar adresat celor 34% din IMM-uri, astfel încât să recapitalizăm aceste întreprinderi și ele să își poată reîntregi capitalul. Este un element financiar inovativ. O să încercăm să avem și o componentă de alocație nerambursabilă. Împreuna cu Ministerul de Finanțe lucrăm la acest instrument și sperăm să fie gata la începutul celui de-al doilea semestru."

Totodată, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor a făcut precizări și cu privire la evenimentul din 26 mai, care va avea loc la Palatul Victoria, și care are ca scop realizarea unei analize a rezultatelor anului precedent, cât și a stabilirii unor soluții și elaborării unor noi instrumente necesare mediului de afaceri:

"Din anul 2021, Fondul Național de Garantare este membru al Asociației Europene al Instituțiilor Financiare de Garantare din Europa. În anul 2021 am fost ales în unanimitate vicepreședinte la nivel european al acestei asociații. Unul dintre obiectivele pe care mi le-am propus la acel moment a fost să aducem în România bancheri din cele 48 de țări membre. Președintele asociației este din Germania, și are poziția de președinte al Băncii Naționale de Dezvoltare a Germaniei, iar ceilalți doi vicepreședinți sunt din Franța și Austria. Vom avea o secție la Palatul Victoria, în cadrul acestui eveniment. Ne bucurăm de înaltul patronaj al premierului României, domnul Nicolae Ciucă. Evenimentul va fi găzduit de Palatul Victoria și va avea două componente. În prima parte a zilei va avea loc ședința Consiliului de Administrație, unde vor fi prezenți 15 membrii din cei 48. Vom analiza rezultatele anului precedent și toate instrumentele financiare. România va prezenta rezultatele și impactul fiscal al IMM Invest. Datorită acestui program și activității pe care Fondul Național de Garantare a avut-o în această perioadă, am fost ales în poziția de vicepreședinte. În a doua parte ne vom bucura de prezența premierului și a guvernatorului României, a ARB-ul, cu toate instituțiile bancare, a miniștrilor si mediului de afaceri, dar și a Camerelor de Comerț. Vom prezenta soluții de garantare și finanțare, din această perioadă. Vom vedea și punctul de vedere și experiența colegilor din Germania, Franța, Italia, Grecia, astfel încât să găsim soluții mai bune și  să stabilim ce instrumente financiare vom putea introduce.", a precizat Dumitru Nancu.

Nancu: Avem o structura administrativ-teritoriala invechita. Video

În privința inițiativei de reorganizare teritorială a României, Dumitru Nancu a afirmat că:

"În 2012, când eram președintele Agenției Naționale pentru Locuințe, a fost primul proiect pentru regionalizare. Este clar că avem o structură administrativ-teritorială învechită, legi învechite. Trebuie să plecăm de la cele trei obiective ale Uniunii Europene. România are 8 regiuni. Nu aș merge pe 15, aș merge pe 8. România, din cele 8 are doar București-Ilfov cu peste 100% din media Uniunii Europene, ca nivel de trai. 44% din produsul intern brut al Uniunii Europene este produs de 14% din locuitori, anume regiune Londra-Paris-Berlin. România trebuie sa procedeze precum Polonia. Trebuie aplicat criteriul de convergență. Constanța va fi polul de creștere."

Interviul VIDEO integral îl puteți urmă mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436