REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Natura Dino Park - o lecţie despre animalele preistorice şi mediul înconjurător

Natura Dino Park - o lecţie despre animalele preistorice şi mediul înconjurător

Replica API 3 iunie 2013 | 00:00 506

La Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii,

La Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii,

De ziua lor, copiii au putut vedea la sediul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, în cadrul expoziţiei Natura Dino Park, cum arătau fiinţele care au ocupat aceste pământuri cu zeci de milioane de ani în urmă. Expoziţia de dinozauri este realizată de societatea Natura Dino Parl din Thessaloniky, Grecia, cu ajutorul Consiliului Judeţean Constanţa şi a Asociaţiei Balcanice de Mediu BENA. Natura Dino Park este un parc tematic în cadrul căruia vizitatorii pot vedea aproximativ 68 de exponate, începând din epoca dinozaurilor şi până la animalele din ziua de astăzi.

O secţie specială este Insula Haţeg, unde se află expuse în mărime naturală animale şi dinozauri care au trăit doar în ţara noastră. "Este un parc de dinozauri, un parc al timpului şi spaţiului care include în majoritate dinozauri, realizat împreună cu partenerii greci prin Asociaţia de Mediu Balcanică. Acest parc are mai multe tematici, pe lângă dinozaurii din insula Haţeg, insulă care odinioară era deasupra mării Tetris, care acoperea o mare parte din Europa, Marea Neagră, Caspică şi Nordului, şi pe această insulă au evoluat nişte dinozauri de dimensiuni mai mici, ce au fost denumiţi de către taxonomi cu denumiri de rezonanţe româneşti, ca de exemplu: Strutiosaurus transilvanicus, Balaurus bondoc, Hatzegopteryx, o pasăre care a trăit în vremurile respective şi mulţi alţii cu numele de Dacus, Transilvanicus sau Zamolxes. Pe lângă acest parc de dinozauri care a evoluat la dimensiuni mai mici fiindcă au evoluat în urma piticismului sau nanismului insular, avem o prezentare a mamiferelor din Epoca de Gheaţă", a declarat, pentru "Replica", Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Stiinţe ale Naturii din Constanţa. Pe lângă educaţie şi divertisment, Natura Dino Park are ca obiectiv principal îndreptarea atenţiei către mediului înconjurător. Reprezentările animă povestea animalelor preistorice care au trăit cu milioane de ani în urmă şi au dispărut din cauza schimbărilor climatice. "O altă zonă prezintă paleontologia mitologiei greceşti, un proiect mai vechi al grecilor, care l-au realizat la ei în ţară. Mai mult, avem o evoluţie a speciilor de prehominide, evoluţia omului, cu cele câteva specii de prehominide africane, cu trecerea lor în zona euroasiatică şi cu cele două specii de prehominide, sapiens şi neanderthalensis din Europa şi parţial Asia. Nu în ultimul rând acest parc tematic include un atelier de prezentare a speciilor de animale care sunt pe cale de dispariţie, care sunt în suferinţă şi care ar trebui mai bine îngrijite şi respectate. Noi am moştenit pământul acesta şi trebuie să-i învăţăm şi pe copiii noştri să se comporte adecvat cu natura. De aceea acest parc, această zonă cu tema menţionată, se găseşte într-un loc unde copiii fac un concurs de desen, desene care sunt premiate, marele premiu fiind o bicicletă. Desenele înfăţişează diverse animale preistorice, dar ei pot în acelaşi timp să se inspire şi să vadă lângă ei animalele acestea pe cale de dispariţie", a mai adăugat, pentru "Replica", Adrian Bâlbă.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212